Beginnen met geocaching? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een leuke manier om buiten te zijn en te puzzelen? Dan is geocaching (spreek uit: JEE-oh-cash-ing) wellicht iets voor jou. Deze buitenactiviteit combineert wandelen met een jacht naar ‘schatten’. Klinkt misschien kinderachtig, maar dat is het zeker niet. Ontdek wat geocaching is en begin met deze leuke manier van wandelen en gamen.

Wat is geocachen?

De naam geocachen is afgeleid van een samensmelting van ‘geografie’ en ‘cache’, In plaats van een traditionele kaart met een ‘X’ die de locatie aangeeft, maak je gebruik van een app op je smartphone en je eigen vermogen om te zoeken. In plaats van te zoeken naar een begraven kist, ga je op zoek naar een cache die verborgen ligt.

Aan de slag met Geocaching: Zo begin je

Wil je aan de slag met geocaching? Volg deze stappen om direct te beginnen

  • Download de gratis mobiele Geocaching-app om de schatten (caches genoemd) te vinden. 
  • Of bezoek geocaching.com en bekijk de mogelijke caches bij jou in de buurt. Als je liever een GPS-apparaat gebruikt, dan kun je ook de website geocaching.com gebruiken om caches te vinden. 

Geocaching.com biedt handige informatie voor beginners, inclusief de basisprincipes van geocaching en een link om de app te downloaden. Houd er rekening mee dat het aanmaken van een geocaching.com-account en het gebruik van de basis-app gratis zijn, maar er is ook een optioneel premium-lidmaatschap beschikbaar met extra functies.

Moeilijkheid

Caches worden beoordeeld op moeilijkheidsgraad en omgeving, meestal op een schaal van 1 tot 5 sterren. Zoek in het begin naar traditionele, gemakkelijke caches om het leuk te houden. Later kun je overgaan op andere cachevarianten zoals het oplossen van puzzels als onderdeel van de speurtocht.

Groottes

Caches zijn er in allerlei vormen en maten. Als beginner kun je het beste beginnen met het zoeken naar “normale” caches. In de app kun je op de vermelde grootte van een geocache klikken om een idee te krijgen van de afmetingen. Hoewel de meeste containers een eenvoudige doosachtige vorm hebben, zijn er geen strikte regels. Dit betekent dat caches zich ook kunnen bevinden in containers die replica’s zijn van objecten, zoals een vogelhuisje in een boom of een steen op de grond.

Dit heb je nodig om te gecache

Een account op geocache.com. En als je eenmaal gaat zoeken, heb je, om te beginnen met geocaching een volledig opgeladen telefoon nodig met de Geocaching-app, of je GPS-apparaat.

Bereid je anders voor op geocaching zoals je zou doen voor een wandeling (of een stadswandeling) van de parkeerplaats naar de geocachelocatie.

Ga je in het donker op zoek, dan is een zaklamp voor op je hoofd zeker geen overbodige luxe. Verder heb je nog wat geocaching-specifieke items nodig, zoals een selectie van swag-items die je kunt ruilen als je ervoor kiest om iets te pakken uit caches die je vindt. Tot slot, omdat niet alle caches een werkende pen of potlood bevatten, neem er een mee om er zeker van te zijn dat je de logboeken kunt ondertekenen.

Verder is het vanzelfsprekend dat je gebruik maakt van CITO (cache in, trash out), wat betekent dat je een vuilniszak meeneemt zodat je al het afval dat je tijdens het jagen vindt kunt oprapen.

Op zoek naar een cache: tips en trucs

Als je onderzoek hebt gedaan naar mogelijke caches om te vinden, is het tijd om de app te gebruiken tijdens je zoektocht.

  1. Open de app en start door de kaartpagina in de app te bekijken en ontdek caches in jouw buurt.

    Klik op de cache die je wilt vinden voor meer details en hints. Hoewel de app wat oefening vergt voordat je er handig in wordt, is het intuïtief in gebruik. Geocaching.com biedt ook handige tips om je te helpen bij het navigeren naar een cache.

    Houd er rekening mee dat de kaartweergave je laat zien hoe dichtbij je bent (ongeveer plus of min 9 meter), maar het geeft je geen optimale route naar de cache. Het is aan jou om aandacht te besteden aan terreindetails op de kaart en je omgeving om de beste route te bepalen. Vergeet niet om af en toe op te kijken van het scherm terwijl je zoekt, zodat je ook eventuele gevaren in de buurt kunt waarnemen. Zodra je dichterbij komt, schakel je over naar de kompasweergave. Dit zal je in de juiste richting wijzen en helpen om gericht te zoeken in de directe omgeving van de cache.

  2. Vind de mogelijke schuilplaatsen voor de cache.

    Neem de tijd en wees alert, want het kan even duren voordat je de cache vindt, vooral in het begin. Let op de grootte van de cache en wees op je hoede voor alles wat er subtiel onnatuurlijk of ongewoon uitziet. Blijf geduldig en blijf speuren, en voor je het weet, heb je de cache gevonden!

  3. Als je de cache gevonden hebt.

    Cache gevonden? Om te voorkomen dat anderen naar de locatie worden getipt, verwijder je voorzichtig de cache en neem je afstand om de cache te onderzoeken. Bekijk het item in de cache en onderteken het logboek met je geocaching.com gebruikersnaam.
    Haal één item eruit (als je dat wilt), maar alleen als je het vervangt door een nieuw item van gelijke of hogere waarde.
    Als het item dat je neemt een “trackable” is (zie hieronder), dan ben je ook verplicht om dat item naar een nieuwe cache te verplaatsen.
    Sluit de cache zorgvuldig af en verstop hem precies zoals je hem gevonden hebt. Probeer het niet gemakkelijker of moeilijker te maken voor de volgende persoon om te vinden.

  4. Schrijf een log

    Niet verplicht maar wel leuk: eenmaal thuis (of ter plekke) ga je naar geocaching.com en schrijf je een log om de cache-eigenaar te laten weten dat je de cache hebt gevonden. Let op de staat van de cache en geef toekomstige geocachers alles wat ze maar willen weten, maar geef geen spoilers weg!

cache in iemand zijn handen

Trackable items

“Trackables” zijn speciale goodies die bedoeld zijn om van cache naar cache te reizen. Een van de originele trackables is de Travel Bug, een dog tag die aan het item wordt bevestigd om het te laten bewegen. Tegenwoordig zijn er trackables in allerlei vormen, kleuren en maten.

Elke trackable heeft een uniek trackingnummer. Je kunt dit nummer opzoeken op de Geocaching-trackables-pagina om alle details te zien over waar het trackable-item naartoe gaat en waar het al geweest is. Zo kun je ook zelf een trackable maken en zien hoe deze over de hele wereld reist!

Geocaching trackable maken

Je kunt je eigen geocaching Travel Bug en Geocoin Trackable helemaal zelf maken! Check geocaching winkels en webshops voor toffe trackable items. Als je er eentje hebt gescoord, maak je een account aan op de geocaching-website. Registreer je trackable en krijg een code. Print dan het trackable label en zet daar de naam, trackingcode en referentienummer op. Nu kun je jouw trackable in een cache droppen en starten!

Check deze webshops voor trackables

Je eigen cache maken

De beste manier om een idee te krijgen van wat een goede cache is, is door er eerst veel te vinden. Als je minstens 20 caches hebt gevonden, kun je erover nadenken om er zelf een te verbergen.

Lees voordat je je eigen cache maakt eerst alle cacherichtlijnen op geocaching.com. Een aantal tips voor het verbergen van caches:

  • Zorg ervoor dat je cache niet te gemakkelijk bereikbaar is. Maak het niet te makkelijk om deze te vinden, je wilt ook voorkomen dat niet-geocachers er per ongeluk op stuiten.
  • Vraag altijd toestemming om je cache te verbergen. Dit geldt voor zowel openbare als particuliere gronden. Informeer bij de eigenaar of beheerder van het land waar je cache komt te staan.
  • Plaats de cache waar de impact verwaarloosbaar is. Blijf uit de buurt van gevoelige gebieden zoals archeologische vindplaatsen en kwetsbare plekken. Overweeg zowel de directe omgeving van de cache als de waarschijnlijke routes om deze te bereiken.
  • Zorg voor een geschikte container of kit. Je cachecontainer moet duurzaam zijn, zodat hij niet breekt of verbrijzelt en bestand is tegen slijtage. De cache moet ook waterdicht zijn. Op Etsy worden veel originele geocache kits verkocht als je er niet zelf eentje wilt maken.
  • Onderhoud je cache regelmatig nadat je deze hebt geplaatst. Het is jouw taak om het door de jaren heen (online en persoonlijk) te monitoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

Hardlopen

Britse ultraloper legt duizenden kilometers af van Zuid-Afrika naar Tunesië

Outdoor Lifestyle

Lone Drifters tipt: films en docu’s voor avonturiers

Lone surfer die uit het water komt
Golfsurfen

Ontdek Single Swell: een surf & chill surfvakantie voor sportieve singles van 23 tot 35 jaar

Outdoor Lifestyle

De Protest nieuwe dames zwemkleding collectie is online!

Indonesië

Avontuurlijke rondreis Indonesië: 5 dingen te doen in een 3 weekse rondreis

BelgiëFietsen

Fietsweekend in Nationaal Park Bosland: Op pad met de E-bike van het jaar