Tips voor je bezoek aan de Blue Mountains

Een Blue Mountains dagtocht is een van de meest populaire Sydney tours beschikbaar, en voor een goede reden. Het ligt op zo’n 1 tot 1,5 uur rijden van Sydney en je bent echt even ergens anders terwijl je nog zo dichtbij de stad bent. Spot de prachtige Three Sisters, kangoeroes en loop langs kletterende watervallen. Tips voor hoe je in de Blue Mountains komt en wat je er kunt verwachten lees je op Lone Drifters.

Waar liggen de blue Mountains er waarom zijn ze een bezoek waard?

De Blue Mountains in Australië, ongeveer een uur rijden van Sydney, vormen een prachtig gebied. Bestaande uit zeven nationale parken, strekken ze zich uit over ongeveer 10.000 vierkante kilometer. Hoewel niet zo hoog als de Alpen bijvoorbeeld, hebben deze bergen een uniek karakter, vooral bekend om hun steile kliffen, soms tot wel 1.000 meter hoog. Gemaakt van zandsteen, geven deze kliffen de bergen hun kenmerkende blauwe gloed, vandaar de naam.

De nabijheid van Sydney en de unieke natuurlijke schoonheid, weidse vergezichten en diversiteit van deze regio maken een dagtocht naar de Blue Mountains tot een perfect uitje voor natuurliefhebbers.

Three Sisters

De Three Sisters, een van de beroemdste bezienswaardigheden van de Blue Mountains, zijn vernoemd naar een Aboriginallegende. Drie zussen uit een stam werden verliefd op drie broers uit een andere stam. Maar een huwelijk tussen leden van verschillende stammen was verboden. De broers besloten daarom de zusters te ontvoeren.

De zusters werden echter tijdens de veldslag door de tovenaar van hun stam in steen veranderd. Omdat de tovenaar tijdens de veldslag om het leven kwam, zijn de zussen nog steeds van steen.

Wat te doen in de Blue Mountains

In Blue Mountains National Park is alles bijzonder, maar er zijn een paar hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

1. Katoomba

Katoomba is het startpunt voor veel bezoekers van Blue Mountains National Park. Het is een populaire toeristenstad, maar het heeft nog steeds zijn authentieke charme. Vanuit Katoomba kun je verschillende wandelingen door het park boeken.

2. Echo Point

Echo Point is een must-see in Blue Mountains National Park. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een spectaculair uitzicht op de Three Sisters, Mount Solitary en Ruined Castle. Je kunt ook de vallei van Jamison zien. Het is een geweldige plek om een foto te maken of gewoon te genieten van het uitzicht.

3. De Scenic Railway

Een ticket voor de Scenic Cableway geeft je ook toegang tot de Scenic Railway, de steilste passagierstrein ter wereld. De trein daalt met een hellingsgraad vanaf 20° graden, wat voor een spannende rit zorgt.

Passagiers kunnen hun niveau van spanning kiezen en hun zitpositie tot 20° aanpassen. Kies Cliffhanger op een steile helling van 64°; Laidback voor een meer ontspannen reis; of voor Original voor 52°. Boek nu je ticket via Klook.

Door de grote ramen en het glazen dak heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en daarom is deze activiteit in de Blue Mountains zeker de moeite waard.

4. Jamison Valley

Jamison Valley is een uitgestrekte vallei met kilometerslange dichtbegroeide eucalyptusbossen. Veel bezoekers van Blue Mountains National Park maken een trekking door dit gebied, niet alleen om de prachtige bomen te zien, maar ook om bijzondere dieren te spotten. Koala’s zijn hier bijvoorbeeld veel te vinden, vaak slapend in de bomen.

5. Scenic Cableway

Wil je Jamison Valley vanuit de lucht zien? Dan is een ritje in de Scenic Cableway een aanrader. Deze kabelbaan hangt hoog boven de vallei en biedt een adembenemend uitzicht. Je kunt ook een dagkaart kopen, waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de kabelbaan. Dit is handig als je de omgeving meerdere keren wilt bekijken.

6. Wandelen in de Blue Mountains

De Blue Mountains regio is een mekka voor wandelingen met zeer goed onderhouden paden. Koop van te voren een wandelgids van Australië om je goed voor te bereiden op deze, maar vooral ook op andere wandelroutes, mocht je veel willen wandelen. Wandelingen kunnen variëren van 30 minuten tot meer dan 3 uur en kunnen over paden langs kliffen, door weelderige ravijnen in het regenwoud of over verhoogde boardwalks gaan.

Een aantal topwandelingen in de Blue Mountains:

  • Grand Canyon: Een spectaculaire kloof met steile kliffen en watervallen.
  • Empress Falls Trail: Een wandelpad dat leidt naar de Empress Falls, een waterval van 100 meter hoog.
  • Hanging Rock Trail: Een wandelpad dat leidt naar de Hanging Rock, een rotsformatie die boven de vallei hangt.
  • Coachwood Glenn: Een bos met coachwoodbomen, die een kenmerkende zilvergrijze kleur hebben.
  • Undercliff Track: Een wandelpad dat langs de rand van de kliffen loopt en biedt prachtige uitzichten op de Blue Mountains.
  • Three Sisters Walk, in Katoomba. het is slechts 1 kilometer (30 minuten) en biedt enkele van de mooiste uitzichten en uiteraard de Three Sisters.

Zo kom je in de Blue Mountains

Je kunt zelf een auto huren (bijvoorbeeld via Sunny Cars) en naar de Blue Mountains rijden. Of je kunt een tour boeken. Een Blue Mountains dagtocht is een van de meest populaire Sydney tours beschikbaar. Zo boekten wij een dagtour waar je de hele dag zoet bent en de beste dingen in de Blue Mountains ziet. Wij spotten kangoeroes in het wild, zagen de bekende Three Sisters, liepen een kleine trail naar een waterval en gingen zwemmen. Eenmaal terug in Sydney kregen we nog een gratis drankje en wat snacks in Sidebar, een bekende party bar dat bij het hostel ‘Wake Up! Sydney’ hoort.

Grappig detail: in het Wake Up sliep ik 10 jaar geleden in een dorm met een vriendin toen we net in Sydney aankwamen.

Ik boekte de Blue Mountains tour trouwens via Barefoot Downunder, maar er zijn veel aanbieders voor een tour naar de Blue Mountains, zoals Get Your Guide. Deze tour naar de Blue Mountains heeft bijvoorbeeld erg goede ratings.

Meer informatie over het Blue Mountains park vind je ook op de officiële website van The Blue Mountains.

Wist je dat we een heel archief vol Australië tips hebben? Bekijk al onze tips en inspiratie voor jouw volgende reis!