Nationale parken op Big Island

Big Island is een plek met prachtige natuur. Van de nationale parken tot stranden in gekke kleuren, watervallen en vulkanische gesteente. 4 (van de 5) nationale parken in Hawaï vind je op Big Island en dat maakt het zeker een eiland dat de moeite waard is om te bezoeken. Daarnaast vind je op Big Island, 14 staatsparken en een nationale historische route van 282 km.

Nationale Parken

Er zijn vijf nationale parken in de staat Hawaï (waarvan 4 op Big Island). Elk park is als natuurliefhebber natuurlijk de moeite waard.

De 4 nationale parken op het grote eiland zijn:

  • Hawaii Volcanoes Nationaal Park
  • Puʻuhonua o Honaunau Nationaal Park
  • Kaloko-Honokohau Nationaal Park
  • Puʻukohala Heiau Nationaal Park

Hawaïi Volcanoes Nationaal Park

Hawaïi Volcanoes Nationaal Park ligt tussen Hilo en Kona op de zuidelijk kant van de vulkanen Kilauea en Mauna Loa. Dit is ook de populairste attractie op het Big Island omdat het een van de weinige plekken op aarde is waar je een actieve vulkaan (Kilauea) veilig van dichtbij kunt bekijken.

Puʻuhonua o Honaunau Nationaal Park

Puʻuhonua betekent letterlijk “plaats van toevlucht”. Dit is de plek waar Hawaïanen die een kapu (wet) overtraden, naartoe vluchtten om hun straf te ontlopen. Ook krijgers die tijdens gevechten werden verslagen zochten hier hun toevlucht. Het park bevat talloze archeologische vindplaatsen: van tempelplatforms en koninklijke visvijvers tot de “Hale o Keawe”, een gereconstrueerde Hawaïaanse tempel.

Het park ligt midden in de Kona koffiestreek Combineer je bezoek met een snorkeltrip en/of een bezoek aan een Kona koffieboerderij.

Kaloko-Honokohau Nationaal Park

Dit nationale park heeft als doel een oude Hawaiiaanse nederzetting te beschermen. Binnen het park bevinden zich overblijfselen van de typisch Hawaiiaanse ahupuaʻa, historische landindelingen die het land verdeelden tussen de bergen en de oceaan. Bovendien zijn er archeologische vondsten te ontdekken, zoals oude kiʻi pohaku (rotstekeningen), kahua (woonplatforms), holua (stenen glijbanen) en heiau (gebedsplaatsen). Het is een fascinerende locatie doordrenkt met historische en culturele betekenis.

Puʻukohala Heiau Nationaal Park

In circa 1790 liet Kamehamea I een tempel bouwen en droeg hij deze op aan de oorlogsgod Kūkaʻilimoku. Na voltooiing van de tempel begon hij aan een succesvolle veroveringstocht van de naburige eilanden, waardoor voor het eerst in de geschiedenis de Hawaïaanse eilanden verenigd werden onder één koning: Koning Kamehamea I.

Hawaï bestaat uit 51 staatsparken verspreid over de staat, waarvan er 14 op het Big Islandte vinden zijn. Deze parken bieden diverse mogelijkheden voor activiteiten maar je vindt er ook cultuur.

De 14 staatsparken op Big Island zijn:

1. ʻAkaka Falls State Park8. Kohala Historical Sites State Monument
2. Hāpuna Beach State Recreation Area9. Lapakahi State Historical Park
3. Huliheʻe Palace10. Lava Tree State Monument
4. Kalōpā State Recreation Area11. MacKenzie State Recreation Area
5. Kealakekua Bay State Historical Park12. Manukā State Wayside
6. Kekaha Kai State Park13. Wailoa River State Recreation Area
7. Kīholo State Park Reserve14. Wailuku River State Park