Tips voor kamperen in Canada

Canada is het ideale land om te kamperen vanwege de prachtige natuur, de nationale parken en de ruige westkust. Er is geen betere manier om het land te ontdekken dan met een tent of camper. Je slaapt sneller op de mooiste plekken waar je uitzicht de zee, de besneeuwde bergtoppen of de fjorden zijn. En het is ook nog eens veel goedkoper overnachten dan als je van hotel naar hotel reist. In dit artikel delen wij onze beste tips voor je kampeervakantie in Canada. Gebruik de tips voor je kampeer of campervakantie en haal er je voordeel mee. 

Voordelen van reizen met een tent

Met een tent door Canada reizen is het meest ideaal als je van zo minimalistisch mogelijk leven en reizen houdt. Met een camper heb je altijd die vaak toch lompe bus bij je. Reis je met de tent, dan kun je je tent opzetten en wegrijden. Met een bus zit je gelijk vast aan je kampeerplek. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar dat kan onhandig zijn als je een first come, first serve plek hebt bemachtigd.

Daarnaast is kamperen met een tent in Canada vele malen goedkoper dan met een camper. Handig voor reizigers met een iets kleiner budget. 

In een tent slaap je toch wel op bijzondere plekken, zoals wij hier op Vancouver Island. 

Voordelen van reizen met een camper

Reizen met een camper is vanzelfsprekend iets duurder dan met een auto en tent. Maar je hoeft geen extra spullen mee te nemen of te kopen. Je keuken zit namelijk al in de camper! Ook hoef je je minder druk te maken over beren en slaap je net als met een tent op bijzondere plekken.

Tips voor kamperen in Canada

Huur je tent in Canada

Of je neemt zelf een lichtgewicht tent mee naar Canada, of je koopt of huurt er één in Canada. Wij kochten onze tent in de stad Vancouver bij de Walmart. De Walmart zit bijna in elke grote stad. Het voordeel hiervan was dat, toen onze tent kapot was, we de tent met de bon nog konden omruilen toen we ergens in Jasper waren. Via Google zochten wij de dichtsbijzijnde Walmart. Omruilen was gelukkig geen probleem. 

Wij kochten zowel in Canada als Amerika een Coleman tent en voor een vakantie van 3-4 weken zijn de goedkopere Walmart tenten meer dan prima. In Nederland hebben we overigens ook een Colemantent gekocht, ik kan het merk dan ook ten zeerste aanraden.

Na je roadtrip door Canada kun je je tent en kampeerspullen naar huis meenemen of verkopen of doneren aan een goed doel. In Canada brachten we onze opblaasbare slaapmat naar een tweedehandswinkel. De tent namen we mee naar huis omdat we aan het eind van onze (wereld)reis waren.

Tips voor een eigen tent 

Het voordeel van een eigen tent is dat je de tent waarschijnlijk al in huis hebt. Als je een lichte tent meeneemt die in je backpack past, dan kan je die prima meenemen in het vliegtuig. De beste keus voor een tent is een lichtgewicht tent of een expeditietent:

→ Wil je zelf een tent meenemen naar Canada, dan raad ik je aan om te kiezen voor een lichte tent, en om de regels van de airline waarmee je vliegt, te raadplegen.

Neem een ouderwetse kaart mee op reis

Niks beter dan een ouderwetse kaart meenemen op reis. Het is niet alleen nostalgisch, wat weer goed past bij de kampeervibe. Het is ook handiger als je weinig stroomvoorzieningen hebt en je afhankelijk bent van je mobiele telefoon. Wij combineerder het navigeren met onze telefoon en een fysieke kaart. 

Bovendien kun je op zo’n kaart je route uittekenen wat net iets meer gevoel geeft bij de plekken die je gaat bezoeken, Achteraf is het leuk om de kaart thuis op te hangen als souvenir, doen wij altijd wel.

Doe zoveel mogelijk inkopen

Doe zoveel mogelijk inkopen bij de Walmart, Dollarshops en Safeway supermarkten om zo low budget mogelijk rond te reizen door Canada. Op sommige locaties is het namelijk duurder om boodschappen te doen, of zijn er zelfs geen supermarkten (zoals onze camping net buiten Jasper). Wij waren dan afhankelijk van de supermarkt in Jasper, wat niet altijd even handig is. 

Houd rekening met de regels

Op veel plekken in Canada, en dan met name in de provincie Alberta, kampeer je letterlijk tussen de beren en andere beesten zoals wolven, eekhoorns en elanden. Om het voor jezelf en de dieren zo veilig mogelijk te maken is het verstandig om je aan de regels van de rangers te houden. En dat geldt niet alleen voor kamperen, ook als je gaat wandelen. 

Denk aan het opbergen van je eten en douchespullen in food – of bear lockers (zelfde idee, andere naam). Kun je in Canada veilig kamperen tussen de beren? Ja. Er zijn altijd rangers en informatieborden aanwezig.

Ik vond het persoonlijk best eng, dus ik schreef deze post als je ervaringen wilt lezen: onze tips en onze ervaring met kamperen tussen beren in de Verenigde Staten.

vancouver island bezienswaardigheden

Schaf een Anual Parks Canada Discovery Pass aan

Je betaalt bij de ingang van een nationale park entreegeld. Als je meerdere nationale parken bezoekt dan is het voordeliger om een Discovery Pass aan te schaffen. Deze pas geeft jou en je reisgezelschap van hetzelfde voertuig vanaf het moment van kopen 12 maanden lang toegang tot alle nationale parken en monumenten in het land.

Bij een bezoek aan vier a vijf parken heb je de kosten alweer terugverdiend. De Parks Canada Discovery Pass geeft toegang tot meer dan 80 bestemmingen en kan bij een roadtrip met de tent al gauw uit. Ga je naar een bepaald gebied, dan kan een regiospecifieke pas misschien beter uit. 

Raadpleeg de lijst op de website van parks.canada.ca om te bepalen waar je de Discovery Pass kunt gebruiken en om uit te vinden welke pas het beste is voor jouw reis.

Je kunt de pas ter plekke bij de nationale parken ter plekke kopen of online via de officiële website van Parks Canada.

Overweeg een Fly & Drive 

Een Fly en Drive met autohuur voor Canada is vaak goedkoper dan los autoverhuur en een vliegticket te kopen. Een Fly en Drive met de camper naar de USA kan helemaal uit, omdat een camper toch relatief duur is. 

Travelhome: heeft regelmatig goede aanbiedingen voor losse camperhuur of voor compleet samengestelde camperreizen. Dit reisbureau biedt al vanaf 1986 camperreizen aan en helpt jou met het samenstellen van je reis waar ze puten uit eigen ervaring. Je kunt een standaardroute maken, maar ook een camperreis op maat aanvragen. Travelhome is aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds en je kunt een volledige offerte aanvragen zonder verborgen kosten.

Reis je met de tent, dan kun je ook prima een auto huren en een apart ticket kopen. Zo huurden wij onze auto via Easyterra, een website waar je huurauto’s van verschillende aanbieders kunt vergelijken.