Tips voor het populairste park in Costa Rica: Manuel Antonio National Park

Eén van de populairste nationale parken van Costa Rica is Manuel Antonio National Park. In dit park heb je de grootste kans om de luiaard te spotten. Maar je vindt in dit nationaal park ook tal van vogels, krokodillen, herten, apen en andere bijzondere dieren. Een bezoek aan Manuel Antonio National Park is wat ons betreft een must tijdens je rondreis door Costa Rica. In dit artikel delen wij onze beste tips voor je bezoek aan dit Nationaal Park en de beste plekken die je in het park moet zien.

Manuel Antonio

Manuel Antonio ligt niet al te ver rijden van San Jose en is een van de beste bezienswaardigheden van Costa Rica. Het is een drukbezochte bestemming, maar als je vroeg het park in gaat, dan heb je het park nog helemaal voor jezelf.

Om 7 uur ’s ochtends stonden wij dan ook stipt voor de deur van het park. En hoewel we niet de enigen waren, was het relatief rustig in het park. We besloten het park zonder gids te bezoeken en zoveel mogelijk eerst langs de stranden te wandelen. Van te voren hoorde ik namelijk dat het vooral op de stranden van het nationaal Park ontzettend druk kan worden.

Doen in Manuel Antonio

Stranden Manuel Antonio

Manuel Antonio National Park (gesloten op maandag) bevat drie prachtige stranden, informele bospaden en een dicht regenwoud dat samengaat met dierenleven. In 2011 werd het door Forbes uitgeroepen tot een van ’s werelds mooiste parken.

Playa Manuel Antonio

Playa Manuel Antonio is het mooiste strand van Manuel Antonio. Zoals voorspeld was het in de ochtend nog niet druk. Toch liepen er rond half 8 al wat mensen rond het strand. Een paar uur later kwamen we terug op het strand en zat het strand zo bomvol toeristen dat je zowaar over ze heen struikelt.

In de loop van de ochtend wordt het er dus al snel druk. Bezoek dit strand dan ook voor 9 a 10 uur. Vanaf dan kun je de wandelroutes gaan lopen.

Andere prachtige stranden die je moet bezoeken in Manuel Antonio Nationaal Park zijn Playa Espadilla Sur, aan de andere kant van Playa Manuel Antonio.

Playa Espadilla Sur.

Playa Manuel Antonio staat vooral bekend om zijn spectaculaire uitzichten, maar als je de drukte wilt verslaan, ga dan een beetje verder langs het hoofdpad naar Playa Espadilla Sur. Dit strand is een stuk minder druk, maar dan ook een stuk minder mooi.

Het water is net iets minder blauw en de palmbomen net iets minder mooi dan bij Playa Manuel Antonio. De andere 2 stranden die je kunt bezoeken zijn Playa Gemelas en Playa Puerto Escondido.

Playa Espadilla Norte

Playa Espadilla Norte grenst aan het nationale park Manuel Antionio en is een mooie plek om tijdens zonsondergang te bezoeken. Espadilla Beach is het belangrijkste strand van Manuel Antonio en een fantastisch strand om te leren surfen. Surflessen kun je van te voren regelen of je kunt aan het strand surfplanken huren of je aanmelden voor lessen direct vanaf het strand in Manuel Antonio.

Het zuidelijke uiteinde van het strand is bij vloed goed voor beginnende surfers, terwijl het noordelijke uiteinde van het strand grotere golven kan krijgen.

Ontdek het regenwoud in het wild

Manuel Antonio is het kleinste park van Costa Rica, maar rijk aan dieren in het wild. Je vindt in dit park kapucijnen, brulaapjes, doodshoofdaapjes, luiaards, leguanen, agouti’s en honderden soorten vogels.

Boek een rondleiding door het park in de vroege ochtend met een professionele natuurgids om de drukte te vermijden en de kans op het zien van meer dieren in het wild te vergroten. Dit kan ter plekke in het nabijgelegen plaatjes of van te voren online.

Natuurgidsen hebben oog en oor voor het lokaliseren van dieren in het wild die de meeste mensen missen. Wij gingen zelf op zoek naar dieren, maar kwamen er al gauw achter dat we alleen luiaards zagen als we stiekem bij een groepje met een gids stonden ;-).

Tip: voer de dieren niet, vooral de apen kunnen nogal agressief uit de hoek komen.

Wandelen in Manuel Antonio: trails

Om de dieren te spotten in Manuel Antonio National Park raad ik je aan om te gaan wandelen. Je komt dan dichter in de buurt van de schuchtere regenwouddieren. Bovendien kun je vanaf een uniek uitkijkpunt genieten van het uitzicht op het regenwoud.

Wij wandelden over het hoofdpad in het park, dat een 2,3 mijl (2-3 km) lang vlak zandpad is die de stranden van het park met elkaar verbindt. Deze route is perfect voor reizigers van alle leeftijden.

Een ander, iets uitdagendere trail in Manuel Antonio voor avonturiers is Punta Catedral, een prachtig luspad van 0,9 mijl (1-1,5 km) voor een gemiddeld wandelniveau en enkele steile hellingen. Het pad is toegankelijk vanaf zowel het strand van Manuel Antonio als het strand van Espadilla Sur.

Tour tip: sommige dieren zul je in Costa Rica alleen ’s nacht zien. Daarom is een nachttour echt een aanrader. Ontdek met een gids de beste plekken en bijzondere dieren in deze Manuel Antonio: Night Jungle Tour.

De leukste hotels nabij Manuel Antonio National Park

Vanwege milieubeperkingen liggen de hotels in het Manuel Antonio-gebied niet aan het strand, maar op een klif met weidse uitzichten. Slechts enkele hotels in Manuel Antonio hebben directe toegang tot het strand. Om de openbare stranden en de ingang van Manuel Antonio National Park te bereiken, kunnen reizigers het hotel of de openbare shuttle nemen.

Er is ontzettend veel aanbod van hotel(s) in Manuel Antonio. Je merkt wel dat de prijzen hier ietwat hoger liggen dan op het schiereiland Nicoya, doordat het hier een stuk toeristischer is. Wij verbleven aan de rand van het park in een soort van motel: Hotel Manuel Antonio Park.

Hotel Manuel Antonio Park is een prima accommodatie waar je je auto kwijt kunt voor je kamer (motel) en waar je een duik kunt nemen in het zwembad na je wandeling door het klamme Manuel Antonio National Park.

Meer Costa Rica

Waar staat Manuel Antonio om bekend?

Manuel Antonio staat bekend als een top plek om dieren te spotten en regenwoud en strand te zien. Maak een begeleide wandeling door het Manuel Antonio National Park, ga kajakken in de mangroven van Isla Damas of spot (nacht)dieren tijdens een Jungle Night Walk.