Ervaar het ondergrondse leven van de Rammelsberg mijnbouwers

De mijnen van Rammelsberg zijn een boeiende plek om te bezoeken: op deze plek, heeft 1000 jaar lang mijnbouw plaatsgevonden. Sinds 1992 maakt de Ram­mels­berg deel uit van het cul­tu­re­le UNES­CO-We­rel­derf­goed. De Ram­mels­berg is een van de meest op­mer­ke­lij­ke in­du­stri­ë­le mo­nu­men­ten van Eu­ro­pa en daarom zeker een must om rond te kijken tijdens je bezoek aan het Harzgebied in Duitsland. 

Historie van de mijnbouw

3000 jaar geleden werd er begonnen met mijnbouw in Rammelsberg. Eerst waren het koningen en keizers in de 10e eeuw die zilver wonnen om hun rijkdom te laten zien. Ook werden er munten van geslaan. Ook werd er kopererst gedolven en brons 

Zo rond de 15e eeuw werd er looderts gewonnen. In de laatste decennia van de mijnbouw ook zink­erts en ba­riet. Vooral in de 20e eeuw – werden de mijnen uitgebreid en was het metaalerts dat in de Rammelsberg werd gewonnen een cruciaal onderdeel van de uitbreiding van Duitsland en de oorlogsinspanningen.

Bezoeken van Rammelsbergmijn 

De mijn werd uiteindelijk gesloten in 1988 en is nu een mu­se­um en be­zoe­kersmijn. 

Waarom je de mijn moet bezoeken? Naast dat je door de gangen loopt waar jaren geleden mijnwerkers liepen, krijg je een goed beeld van de mijnbouw van toen en niet lang geleden. 

Vooral de afdaling met onze gids was erg boeiend. De muren zijn ruw – waarschijnlijk met de hand uitgehakt, we zien roestige karretjes, blauwe kleuren en druipend water van de muren afkomen. Onze gids vraagt of we willen ervaren hoe ze in het begin van de mijnbouw door het donker moesten lopen. Ze steekt een kaarsje aan in een olielampje. Met het lampje loop ik het donker in, slechts 30 centimeter zicht. Met gestrekte arm houd ik de lamp voor de muren. Wat zou het lastig navigeren moeten zijn geweest. 

Bewijzen van eeuwenlange industrie blijven hier ondergronds. Tijdens een tour krijg je een goed beeld van de werkzaamheden van de mijnwerkers, maar ook van de gear die ze over de jaren gebruikten. Bizar om te weten dat vele tienduizenden en mannen een groot deel van hun leven doorbrachten in de tunnels diep onder de oppervlakte om de mijnen uit te breiden, de rotsen tot ontploffing te brengen en ze naar de oppervlakte te brengen.

Aan dit alles kwam een einde in 1988, toen de mijn definitief werd gesloten na meer dan 1000 jaar ononderbroken werking. In plaats van de tunnels op te vullen en de gebouwen aan de oppervlakte af te breken, werd besloten de site te behouden en er een museum van te maken. 

De Rammelsbergmijnen bezoeken

Hoewel een museum voelt een bezoek aan de Rammelsberg als een reis door een recent verlaten mijn – en daarom is het een geweldige ervaring. Eerst was ik wat sceptisch, maar toen we eenmaal onze helm opdeden en door de ruimte liepen waar de mijnwerkers zich omkleden en douchen voelde het direct als een reis terug in de tijd. 

De ondergrondse tunnels zijn onderhouden, maar niet gerenoveerd of gemoderniseerd voor bezoekers. Dat maakt het een authentiek kijkje in eeuwen van industrie. 

Je kunt de mijnen alleen van binnen bekijken als onderdeel van een rondleiding. Er zijn verschillende opties en kiezen voor wat jij het meeste interessant vindt om te doen. Wij maakte de afdaling waar je geleidelijk de verschillende stadia van de werkzaamheden die hier plaatsvonden ziet.

Er zijn meer recente tunnels met mechanische apparatuur en, naarmate je verder gaat, zijn er oudere tunnels, duidelijk ruw gesneden, waar houten systemen met katrollen en schommels werden gebouwd om te helpen bij het proces. De manier waarop grote houten wielen de natuurlijke waterstroom gebruikten om het werk aan te drijven, is echt heel ingenieus en interessant om te zien. 

rammelsberg mijn onder de grond

De Rammelsbergmijn is gelegen aan Bergtal 19, 38640, Goslar, Duitsland. Combineer je bezoek aan de mijnen ook zeker met een bezoek aan de stad Goslar. 

Meer informatie vindt je op de website van de Rammelsbergmijn.