Fietsen in de Donauregio in Opper-Oostenrijk 

De Donauradweg, ook wel bekend als de Donau-fietsroute, loopt langs de oevers van de Donau en biedt een schilderachtige en gevarieerde route door het prachtige landschap van Opper-Oostenrijk. Om kennis te maken met Opper-Oostenrijk kan een ritje op de fiets op een van de aftakkingsroutes natuurlijk niet ontbreken. Via de Mondstein-Runde maken we kennis met de Donauregio in Opper-Oostenrijk en delen wij onze ervaring met fietsen in deze regio.

Fietsen langs de Donaurivier

De beroemde Donauradweg is 371 kilometer, maar daar hebben we tijdens onze reis weinig tijd voor. Gelukkig zijn er tal van verkorte routes langs de oevers van de rivier. In 2022 werden 15 nieuwe e-bikeroutes geopend, waarvan wij er eentje gaan fietsen: de Monstein-Runde. Dit is een route die over twee panoramische bergkammen loopt en begint en eindigt in het historische stadje Grein. 

De Mondstein-Runde

Het officiële startpunt van de Monstein-Runde fietsroute is in Grein, maar omdat wij slapen in een hotel in Bad Kreuzen, starten wij onze tocht vanaf Bad Kreuzen. De man van het fietsverhuurbedrijf radurlaub.com staat na het ontbijt in ons hotel – Schatz.Kammer Burg Kreuzen – op ons te wachten met e-bikes en helmen en als we allemaal een eigen fiets hebben, start onze fietsrit naar het historische stadje Grein. 

Tip: Schatz.Kammer Burg Kreuzen ligt tegenover de muren van kasteel Kreuzen. Op een heuvel boven het Kneipp-kuuroord Bad Kreuzen, op 1 km van het centrum. Alle kamer bieden een panoramisch uitzicht op de Donau en hebben een balkon bieden. Er is een wellnessruimte in het hotel aanwezig om lekker bij te komen na je fietsrit.

Eenmaal onderweg ben ik blij dat we onze felgroene-bike (met turbo boost functie) mee hebben. Zo kunnen we allemaal goed meekomen en zijn de heuvels een piece of cake. Onderweg geniet ik van het bosachtige gebied en de prachtige vergezichten in het heuvelachtige gebied. 

Historisch Grein

Na een rit van nog geen uur komen we uit het Stadttheater in Grein voor een pauze. We nemen een kijkje in het Stadttheater, dat het oudste bewaard gebleven stadstheater van Oostenrijk is en gelegen is aan de Europese route van historische theaters. 

Onze lunch doen we in Cafe Schörgi in Grein en de banketbakkerij. Hier vind je naast lekkere Oostenrijkse gerechten ook overheerlijk gebak, cakes, chocola en ijsspecialiteiten . 

Kasteel Greinburg

En natuurlijk is een bezoek aan Grein niet compleet zonder een bezoek aan het prachtige Greinburg kasteel, geleden op een Donaurots kasteel Greinburg. Het kasteel Greinburg werd tussen 1488 en 1493 gebouwd als een van de eerste kastelen in de Duitstalige wereld. Het diende oorspronkelijk als een woonkasteel en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Het kasteel fungeert tegenwoordig als het Greinburg Kasteelmuseum, waar wij als bezoekers een kijkje nemen in het rijke verleden van het gebouw en de regio. 

Deze route fietsen

Daarna fietsen een stuk langs de oever van de Donau om onze weg terug te nemen door het historische stadscentrum en door naar Bad Kreuzen. Vanaf hier maken we korte beklimmingen om tot weer uit te komen in Bad Kreuzen. Onderweg slingeren we steeds hoger door het rustieke Mühlviertel en korte stukken bos met korte beklimmingen. 

Tijdens de fietstocht langs de Donau worden we verwend met adembenemende landschappen als groene heuvels, idyllische dorpjes en schilderachtige kastelen. Doordat paden zijn geasfalteerd is de route geschikt voor fietsers van alle niveau’s. En als je niet kan meekomen is een e-bike zeker een goed idee. Het charmante stadje Grein moet zeker een stop worden om te genieten van de gastvrijeheid, geschiedenis en cultuur. En natuurlijk om lokale gerechten te proeven. In Grein kun je prima verblijven en je route vanaf daar starten. Zoek je een bijzondere accommodatie dan raden we je aan om eens te kijken naar hotel Schatz.Kammer Burg Kreuzen. 

Fietsen langs de Donau in Opper-Oostenrijk is simpelweg een fantastische manier om te genieten van de adembenemende natuur, de historische bezienswaardigheden en de betoverende sfeer van de regio. Of je nu op zoek bent naar een rustige en ontspannen fietstocht of juist een avontuurlijke en uitdagende rit, deze route heeft voor ieder wat wils en garandeert een onvergetelijke ervaring.

Dit vind je misschien ook leuk

Uitzicht vliegtuig
Reistips

10 tips om de goedkoopste vliegtickets te vinden

Icefields Parkway
CanadaReistips

10 x de mooiste plekken in West-Canada

Landschap van de Kesch Trek
WandelenZwitserland

De Kesch trek, een van Zwitserland’s mooiste wandeltochten

bovenaanzicht longboard wielen
Longboarden

Alles over longboard trucks

Rondrijden over de zoutvelden Kampot
Cambodja

Reisroute Cambodja

Outdoor Lifestyle

Ontdek de fietskleding van Protest