Backpacken in de Filipijnen? Dit moet je vooraf weten

De Filipijnen zijn eilanden waar je zowel tropische stranden als rijstterrassen zult vinden. De eilanden bieden je veel avontuurlijke activiteiten, maar ook als je van rustig op het strand liggen houdt, dan kun je prima vertoeven in de Filipijnen. Ben je van plan te backpacken in de Filipijnen? Lees dan eerst onze reistips door voor een goede voorbereiding van je reis naar de Filipijnen. Wij delen kosten, veiligheid, vervoertips en antwoorden op veelgestelde vragen!

De beste reistijd voor de Filipijnen

De beste reistijd voor de Filipijnen is tussen januari en mei. Van juni t/m september is namelijk het regenseizoen in de Filipijnen en dan kun je de Filipijnen het beste mijden vanwege heftige stormen en orkanen.

Hoe veilig is reizen in Filipijnen?

Toen wij besloten om te backpacken door de Filipijnen kwam natuurlijk direct het veiligheidsaspect naar voren. Hoewel de Filipijnen volgens het Ministerie van buitenlandse zaken al een tijd geel tot oranje en rood kleurt (waarbij rood gelijk staat aan ‘niet heen gaan’) gaan er toch veel reizigers naar de Filipijnen.

Wij hebben ons op ‘slechts’ één moment onveilig gevoeld, en laat dat nou net in een geel gebied zijn geweest. Wij kwamen tijdens een wandeling in de bergen namelijk mannen met geweren tegen, iets waar de locals achteraf niets van af wisten. Uiteraard kwamen wij er zonder kleerscheuren vanaf, anders kon ik deze blog niet schrijven, maar dat was wel even schrikken.

In steden als Manilla moet je niet opkijken van autocontroles bij winkelcentra en militairen met geweren. Het is belangrijk dat je van te voren het reisadvies voor de Filipijnen raadpleegt op de website van Nederlandwereldwijd.nl.

Heb je een visum nodig om te backpacken in de Filipijnen?

Nee, alle reizigers met een Nederlanders of Belgisch paspoort die naar de Filipijnen reizen, hebben geen visum nodig. Bij aankomst in de Filipijnen krijg je kosteloos een visum dat 30 dagen geldig is (een visum-on-arrival).

Weet je dat je langer dan 30 dagen in de Filipijnen wilt reizen? Regel dan je visum via de ambassade.

Ben je al in de Filipijnen en wil je langer blijven? Dan kun je ter plekke je visum verlengen in de grote steden. De kosten hiervoor zijn ongeveer 2000 pesos (ong. 24 euro).

Hoelang is het vliegen naar de Filipijnen

Vanaf Amsterdam naar de Filipijnen is het ingeveer 12 uur vliegen (naar Manilla). De Filipijnen bestaan uit ruim 7100 eilanden en dus ook over meerdere vliegvelden. De meest gebruikte vliegvelden voor reizigers zijn Manilla (hoofdstad van Luzon) en het vliegveld op Cebu. Direct vliegen naar de Filipijnen vanaf Nederland is niet mogelijk. Je hebt vaak een tussenstop in bijvoorbeeld Bangkok.

Vliegen naar Manila (Ninoy Aquino vliegveld) kan vanaf ongeveer € 674,-. Skyscanner kun je precies zien welke maand het goedkoopst is om naar de Filipijnen te vliegen.

Reisinformatie Zuid-oost Azie

Moet je hotels vooraf boeken in de de Filipijnen?

Niet perse. Wij boekten al onze hotels een paar dagen tot op dezelfde dag in de Filipijnen. Wil je in de mooiste hotels in de Filipijnen zitten? Dan raad ik je aan om wel van te voren een hotel te boeken.

Vooral in El Nido (eiland Palawan) heb je veel hotels die niet altijd even fris zijn. Wil je daar een fijn hotel tegen een goede prijs, dan raad ik je aan om -vooral in het hoogseizoen – de hotels van te voren te boeken via Booking.com.

→ Tip: Het El Nido Garden Resort vonden wij een top hotel in El Nido

De Filipijnen lijken op Vietnam, wat kies ik? De Filipijnen of Vietnam

Dat hangt er heel erg vanaf wat je mooi vindt. In Vietnam en de Filipijnen heb je mooie rijstvelden en op beide bestemmingen heb je mooie stranden. Toch vind ik de Filipijnen mooier als avontuurlijke bestemming. Zo is de tocht met een boot naar afgelegen eilanden in de Filipijnen wel echt een must. Ga je voor het eten? Dan zou ik eerder voor Vietnam kiezen. Wil je veiligheid? Dan zou ik ook voor Vietnam kiezen.

kanoën in de filipijnen

Hoe werkt het vervoer in de Filipijnen?

Zoals veel landen in Zuidoost-Azië is ook het vervoer in Filipijnen niet altijd even efficiënt. Bus- of treinreizen kunnen wat langer duren en komen niet altijd op tijd. En doordat veel eilanden ver uit elkaar liggen zul je tijdens je reis vast en zeker moeten gaan vliegen.

De bus wordt veruit het meest gebruikt als vervoersmiddel in de Filipijnen, zowel door de locals als toeristen. Het busnetwerk is groot en de ritten zijn (meestal) comfortabel. Daarnaast is reizen met de bus door de Filipijnen aanzienlijk goedkoper dan reizen met de trein, taxi en vliegtuig.

Met ruim 7.000 eilanden kan het niet missen dat je ook in de Filipijnen met de boot kunt reizen. Zo vaar je bijvoorbeeld van Luzon (Manilla) gemakkelijk naar Palawan. Echter zijn de veerboten niet altijd veilig. Zo horen we regelmatig dat er veerboten verongelukken. Wij gingen dan zelf voor better safe than sorryen vlogen met het vliegtuig van Manilla naar Palawan met het hetis het geen overbodige luxe om veerboten in te zetten.

Het bekendste vervoersmiddel in de Filipijnen is de jeepney. Dit is een kleurrijke grote jeep/bus die door de Amerikanen zijn achtergelaten na de Tweede Wereldoorlog. De jeepneys zien er cool uit en worden vooral gebruikt in Manila, Cebu City, Davao, Sagada en Baguio. In Sagada mochten we zelfs op het dak zitten. Niet heel veilig, maar wel heel tof, jeepneys rijden zonder tijdsschema en je kunt inprincipe in-en uitstappen wanneer je maar wilt!

Ga je naar de steden of dorpen in de Filipijnen?

Dan kom je de tricycles (habel-habel) ongetwijfeld tegen. Het is een soort TukTuk alleen zit je naast de chauffeur in plaats van zoals in Thailand, voor de chauffeur. Het is een goedekope manier om mee vervoerd te worden, alleen raden wij het niet aan om te doen met je backpacken reispartner 😉

De snelste manier van vervoer in de Filipijnen is uiteraard het vliegtuig. In de Filipijnen kan je makkelijk en goedkoop binnenlandse vluchten regelen. Vanaf grote steden als Manilla en Cebu zijn er genoeg keuze’s zoals met o.a. Cebu Pacific.

Malaria in de Filipijnen

Helaas is een groot deel van de Filipijnen ook malaria-gebied. Malaria is een ziekte die hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. In sommige gevallen kan malaria dodelijk zijn, niet om je bang te maken. In sommige gebieden in de Filipijnen wordt het slikken van malariapillen aanbevolen.

Woon je in België, dan is het handig om het Tropisch Instituut te raadplegen. Nederlanders kunnen contact opnemen met de GGD.

Reisorganisatie naar Filipijnen

Boek een georganiseerde reis naar Vietnam en laat (een deel van) je de reis regelen door experts. Je kunt je route aanpassen naar wens en onze route als leidraad nemen. Ook kun je bijvoorbeeld wel hotels laten vastleggen en geen activiteiten, net waar je behoefte aan hebt.

  • Voor groepsreizen zit je goed bij Sawadee (ook familie) en Shoestring
  • Individuele reizen kun je het beste in combinatie met een ander land in Azië boeken of zelf je pakket samenstellen. Voor inspiratie voor je route kun je onze Filipijnenpagina bekijken.

Veelgestelde vragen

Hoe veilig is reizen in Filipijnen?

Reizen door de Filipijnen is relatief veilig, maar check altijd de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor de (on)veilige gebieden.

Wat is de beste reistijd voor de Filipijnen?


De beste reistijd voor de Filipijnen is tussen januari en mei.

Is backpacken door de Filipijnen duur?

De Filipijnen moet je zeker niet overslaan omdat het te duur is. Ja, backpacken door de Filipijnen is duurder dan de dichtbijgelegen landen Thailand en Cambodja, maar het is zeker niet onbetaalbaar.

Bekijk ook: onze kosten voor backpacken door de Filipijnen.

Heb je vaccinaties nodig voor de Filipijnen?


Voor een vakantie naar de Filipijnen wordt aangeraden om je te laten inenten tegen DFT en Hepatitus A (besmettelijke geelzucht). Woon je in België, dan is het handig om het Tropisch Instituut te raadplegen. Nederlanders kunnen contact opnemen met de GGD. De Filipijnen is één van de armere landen ter wereld en dus is het hier minder goed gesteld met de hygiëne. Voordat je gaat backpacken in de Filipijnen is het raadzaam om contact op te nemen met de GGD om je te laten informeren over vaccinaties. Voor een reis naar de Filipijnen worden de vaccinaties tegen DFT (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A in ieder geval aanbevolen.

Meer Filipijnen? Bekijk dan ook