Kamperen in Frankrijk

Frankrijk is een ideale bestemming om te kamperen. Er zijn ontelbaar veel mooie campings op de mooiste plekjes. Langs meertjes, bij de bergen of de zee. Kamperen hoort toch een beetje bij Frankrijk. In dit artikel vind je onze tips voor kamperen in Frankrijk.

Hoe ga je kamperen?

Tent of camper?

Je hebt natuurlijk de optie om met de tent of de camper (of busje) te gaan kamperen. Ga je met de tent en is je auto niet zo groot? Denk dan eens aan een koepeltent. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en niet te groot. Wij zijn fan van de tenten van Coleman. Zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten kampeerden wij met een kleine Coleman koepeltent.

Ga je met een camper door Frankrijk reizen? Het voordeel van een camper is dat je die in Frankrijk in principe op elke openbare parkeerplaats mag parkeren en de nacht doorbrengen (niet uitgebreid je spullen uitpakken), tenzij er expliciet vermeld staat dat het verboden is. Je mag vaak niet met je camper gratis kamperen in steden, toeristische gebieden en natuurgebieden.

Campings in Frankrijk

Sommige campings kun je het beste van te voren reserveren, vooral als je in het hoogseizoen (juni t/m augustus) richting Frankrijk gaat.

Er zijn ook genoeg campings waar je nog prima terecht kunt, wel zo flexibel Weeg af hoe graag je op een bepaalde camping wilt staan. Zo ja? Reserveer dan van te voren om teleurstelling te voorkomen. Reserveer je geen camping van te voren, dan kun je proberen om plekjes te bemachtigen van mensen die reserveringen afzeggen of niet komen opdagen. Hou er wel rekening mee dat als je een bepaalde camping in Frankrijk wilt, je misschien lang op de camping moet wachten.

Campingketens

Een aantal campingketens in Frankrijk (websites):

Bijzondere campings in Frankrijk aan zee

Zoek je een camping aan zee in Frankrijk? Hieronder heb ik een lijst van de mooiste campings in Frankrijk aan de zee voor je opgesteld.

Normandie

Familiecamping Port’Land is een camping voor de kampeerders die van rust houden. De camping ligt op 600 meter van het vissersplaatjes Port-en-Bessin.

Prijs standplaats vanaf €16,50 per nacht

Aquitaine

Le petit Nice ligt direct aan zee met uitzicht op Arcachon.  Je kunt leuke gypsy campers en ingerichte tenten huren. Het gebied is heerlijk vertoeven omdat je midden in de pijnbomen kampeert tussen Dune Du Pilat en het meer van Cazaux. Eigen tentje mee? Er zijn ook plekken voor tenten, caravans en campers bij deze camping aan zee.

Prijs standplaats vanaf € 161 per week

Moliets-et-Maa

Ook in het Les Landes gebied ligt de camping Le Saint MartinDeze luxe camping ligt tussen de fijne zandstranden en de dennenbossen van Les Landes en heeft grote, zonnige of schaduwrijke plaatsen in het hart van het platteland, waar je als kampeerder met tenten, caravans en campers kunt staan.

Prijs standplaats vanaf € 18,80 per nacht

Franse Riviera

Camp du Domaine ligt op een prachtige plek op de beboste heuvel Bormes met uitzicht op de Middelandse zee en de baai dat de ‘Gouden Eilanden’ heet. Dit is misschien wel de mooiste camping in Zuid-Frankrijk. De camping ligt aan een eigen zandstrand aan de Middellandse Zee en heeft open plaatsen en privé plaatsen onder pijnbomen. In het laagseizoen biedt de camping ook gratis excursies aan zoals wandeltochten en bezoekjes aan Monaco.

Prijs standplaats vanaf €24,00 per nacht

Les Landes gebied

Familiecamping La Rive is een gezellige camping voor de hele familie tussen de prachtige pijnboombossen van het gebied Les Landes. De camping is uitermate geschikt voor kids want er is een verwarmd en overdekt aquapark van 3376 m! 

De ligging tussen de zee en het bos maakt de camping een bijzondere camping in Frankrijk. La Rive ligt net tegenover het meer van Biscarrosse, een prachtige omgeving met een heerlijke geur van pijnbomen! Reserveren kan vanaf oktober 2018.

Prijs standplaats vanaf €35,00 per nacht

Kosten van campings

De kosten van van campings in Frankrijk verschillen per gebied. Steden en kustgebieden zijn duurder. Denk aan Parijs, Nice en de Atlantische kust. Prijzen van campings liggen daar al snel op €20+ per nacht.

Wil je wat meer te doen hebben op een camping zoals zwembaden,  (kinder)shows en/of andere activiteiten? Dan betaal je uiteraard meer.

De minder populaire gebieden zijn een stuk goedkoper omdat het weer er slechter is of omdat er minder toeristen komen. Je betaalt dan voor een simpele camping tussen de € 3,- -€ 5,- per nacht en met alles erop en eraan zo’n € 8,- -€ 12,- per nacht.

Benzinekosten

Brandstof is in Frankrijk vaak zo’n 10 cent per liter goedkoper dan in Nederland. Maar het nadeel is wel dat je vaak tol betaalt. De kosten van tol kunnen dan ook behoorlijk oplopen. Hoe meer mensen in je auto, hoe meer je de kosten kunt delen!

Een aantal tips om op benzinekosten te besparen:

  • Met de Zagaz app kan verschillende tankstations vergelijken voor de beste brandstofprijzen. Dit kan je ook via Google Maps doen als je al onderweg bent. Je zoekt dan bij je navigatie ”langs de route zoeken’.
  • Goedkopere brandstofprijzen vind je volgens de ANWB in Frankrijk bij de supermarkt zoals Leclerc of de Hypermarché

Eetkosten

Zelf koken

Eten in Frankrijk is vaak iets goedkoper dan in Nederland. Denk aan vlees, groenten en fruit. Kaas en brood is wel iets duurder, maar zolang je niet te gek gaat doen is eten in Frankrijk prima te betalen. Je kunt voor zo’n €5,- – € 7,- per persoon per dag goed rond  komen qua eten in Frankrijk.

Uit eten in Frankrijk

Uit eten gaan is in Frankrijk ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Dat kost gemidgemi € 15,- inclusief drinken (ook het drinken is er goedkoper!). Ontbijt en lunch kost zelfs rond de € 5,- per persoon in een simpel restaurant.

Wildkamperen

Wildkamperen in Frankrijk kan bij de Fransen thuis. In de meeste Europese landen is wild kamperen in het algemeen verboden, maar dat betekent niet dat er geen kansen zijn om te wildkamperen. In Frankrijk is kamperen officieel alleen toegestaan ​​op privéterrein met toestemming van de eigenaar. Wildkamperen is niet toegestaan in Frankrijk mits je dus toestemming hebt: je kunt dus wel aan een boer vragen of je bij hem een tentje mag opzetten. Fransen zijn over het algemeen heel vriendelijk en staan vooral open ​​voor wandelaars en fietsers. Een plekje vinden zal dus niet heel moeilijk moeten zijn!

Must read: zo plan je jouw roadtrip door Frankrijk!