Overnachten in een blokhut in de bossen van Frankrijk

Midden in het bos aan de rand van een meer van ruim 300 hectare liggen enkele hutten en chaletten verstopt. Hier zijn geen auto’s welkom en het enige geluid wat je hoort is het gefluit van veel verschillende vogels. Althans, dit vertelt een vogelapp ons als we de geluiden laten opnemen. Af en toe hoor je geroezemoes van een bezoeker van een andere hut. En soms rijdt de eigenaar voorbij in zijn golfkarretje. En je hoort duidelijk een geplons van een vogel of vis. Deze verstopte plek heet Les Cabanes du Lac de Pierre Percée. Gelegen aan het esdoornvormige meer van Pierre-Percée – tussen de plaatsen Nancy en Colmar. Een fijne plek om de overnachten in de natuur van Frankrijk. 

Les Cabanes du Lac de Pierre Percée

4 kilometer van de bewoonde wereld vind je Les Cabanes du Lac de Pierre Percée. Het hele idee van deze ongebruikelijke luxe hutten waarbij ecologische standaarden hoog liggen, was lange tijd een droom van de eigenaar.

Tot 2020, als de deuren van Les Cabanes worden geopend. Treehouses en log cabines liggen verspreid over het stuk grond van de eigenaar. 6 milieubewuste boom- en blokhutten/chaletten en een luxe tent liggen verstopt in het bos. Sommige met een eigen Finse sauna. De één iets meer uitzicht over het meer dan de ander.

Als wij met onze huurauto het bos in rijden moeten we eerst door twee slagbomen. Dit om ervoor te zorgen dat er ook echt geen ongewenste auto het terrein opkomt.

De auto parkeren we op de parkeerplaats naast de blokhut abin van de eigenaar, waar tevens de kleine receptie te vinden is. Na een kort gesprekje in wat gebrekkig, maar verstaanbaar Engels, brengt de eigenaar ons naar onze cabin.

Fuste du trappeur

We lopen enkele minuten over het zandpaadje en slaan af bij een bordje waar Fuste du trappeur op staat. Daar zien we een cabin, maar we verwachten eigenlijk niet dat het onze cabin is. Want, we maken deze reis als journalist, en daarom is de accommodatie voor ons geboekt. Er wordt ons verteld dat we overnachten in de tent met outdoordouche.

Maar dat bericht is blijkbaar niet goed doorgekomen.

We slapen namelijk in onze eigen cabin. Gewoon met een badkamer, bovenverdieping, buitenterras en een Finse sauna waarvoor we naar buiten moeten lopen. Fantastisch! 

Fuste du trappeur is een van de blokhutten met uitzicht op het meer vanuit het chalet en de sauna. Als we de woning binnenlopen valt mij gelijk op hoe luxe de blokhut is en hoe lekker het ruikt naar hout.

In de hut hangen diverse items, zoals een oud geweer, koeienhuiden en van hout gemaakte eekhoorns. Allemaal om de stijl van een cabin in the woods te creëren. Dat doen ze goed, ik heb direct het gevoel alsof ik helemaal ergens anders ben, Canada misschien wel. En dat is niet zo gek, daar kom ik zo op terug.  

Faciliteiten Fuste du Trappeur

Het toilet is een droog toilet, je doet na gebruik een schepje zaagsel over je behoefte. Het is absoluut niet vies. Het zaagsel is netje weggewerkt en de wc ziet er goed en schoon uit. En de douche is biologisch afbreekbaar. Wat dat in dit geval precies betekent weet ik niet, maar ik geloof het meteen. 

In de blokhut is verder nog een koelkast, waterkoker en een paar lampjes. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het drinkwater uit een put. De Finse sauna is toch wel het pronkstuk.

Via de veranda loop je je privétrap af naar een klein huisje wat de sauna is. Er is hout aanwezig om zelf je sauna aan te zetten. In de sauna is plek voor zo’n 4 personen en er is een raampje om naar buiten te kijken.

Voordat wij gaan eten lopen we nog een rondje om alle blok- en boomhutten te spotten. De een nog mooier dan de andere. Vooral de boomhutten maken indruk op ons. Als we bij het stuwmeer aankomen is het windstil. De reflectie van de bomen zien we goed op het water. We volgen wat vogeltjes en een vissersbootje die op het water driften. Wat een fantastische plek.

Jammer dat mijn reisgenoot haar drone niet mee had. Het 304 hectare grote meer, met de bijnaam Klein Canada Lorrain, heeft namelijk een ongewone vorm: vanuit de lucht is het een esdoornblad. Deze vorm en de bosrijke omgeving maken het een uitzonderlijke plek. 

Wat je verder nog moet weten

Gasten van Les Cabanes kunnen ook een mountainbike of kano huren. De kano is van zichzelf al een plaatje, net als het meer. Ik raad je dit dan ook zeker aan. 

In de omgeving

Op het stuwmeer Pierre-Percée kun je naast kanoën ook suppen, zeilen en andere wateractiviteiten doen. Er is ook een survivalcentrum waar je verschillende boomtoppen parcours vindt. En over een deel van het stuwmeer loopt een tokkelbaan.

Verder zijn er in de omgeving van het dorp Pierre-Percée verschillende wandel- en fietspaden aangelegd. Wil je hier overnachten tijdens je roadtrip door Frankijk, kijk dan snel op de website van Les Cabanes. Ik raad het ten zeerste aan:-).