Met de trein naar Parijs: zo relaxt is dat

De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Parijs wordt de Eurostart (voorheen Thalys) genoemd. Eerder liep deze lijn alleen van Parijs naar Brussel, maar de trein werd (gelukkig!) uitgebreid naar Nederland. Nu kunnen wij snel in Parijs zijn, vanaf Amsterdam Centraal ben je in zo’n 3 uur reizen al in Parijs. Reizen met de trein in Europa is sowieso easy peasy, betaalbaar en heeft veel voordelen. Daarom reisden wij dit jaar al 2 keer met de trein naar Parijs; een keer om Parijs te ontdekken en een keer met een vervolg reis naar de regio Isère in Frankrijk. Ontdek op Lone Drifters de voordelen van  reizen met de Eurostar naar Parijs 

Voordelen van reizen met de trein

Bij Lone Drifters zijn wij sowieso liefhebbers van reizen met de trein. De voordelen: 

 • Je bespaart tijd die je kwijt bent door te vliegen, 
 • Je komt niet in de file terecht en hebt geen last van parkeerproblemen
 • Je kunt relaxt zitten op comfortabele stoelen
 • Je betaalt niet extra voor bagage (over het algemeen)
 • Er is geen turbulentie
 • De kans dat je misselijk wordt is kleiner (dan met de auto of vliegtuig)
 • Het inchecken gaat snel en daarna kun je lekker een boek gaan lezen

Tickets Eurostar Amsterdam naar Parijs

De reisklasses in de Eurostar zijn Standard, Comfort en Premium, waarbij alle stoelen individuele stopcontacten hebben.

Standard heeft 2e klas zitplaatsen, gratis wifi en eten/drinken te koop aan de bar.

Standaard tickets kunnen worden gewijzigd tegen een vergoeding en zijn 50% restitueerbaar. Er zijn goedkopere Standard Mini-tarieven die niet kunnen worden gewijzigd of gerestitueerd.

Comfort heeft 1e klas zitplaatsen, gratis wifi en eten/drinken kan aan de bar.

Comfort-tickets zijn ofwel goedkopere niet-flexibele tarieven of veranderlijke tarieven – die kunnen worden gewijzigd tegen een vergoeding van € 15 (plus prijsverschil) en voor 50% worden gerestitueerd. Toegang wordt verleend tot de NS International lounges op Amsterdam, Schiphol of Rotterdam.

Premium is een echt 1e klas ticket met 1e klas zitplaatsen, gratis wifi (met meer data), eten/drinken geserveerd aan je stoel en gratis toegang tot een internationale pers app.

Premium tickethouders hebben toegang tot de lounges in Parijs en de NS International-lounges. Tickets zijn vrij omwisselbaar en 100% restitueerbaar.

Treintickets zijn boekbaar tot 4 maanden vooruit. De goedkoopste standaard Minitarieven moet je zo vroeg mogelijk boeken. Standaardtarieven zijn iets duurder en comforttarieven en premiumtarieven vallen onder de duurste categorie.

Als je een treinpas hebt (zoals Interrail of Eurail), houd er dan rekening mee dat deze alleen geldig is voor reizen met extra reserveringskosten. Dit kost momenteel € 25.

Voor € 35 met de Thalys, kan dat?

De reis van Amsterdam naar Parijs met de trein wordt geadverteerd als een goedkope manier om naar Parijs te reizen. Voor € 35,- zou je met de trein s naar Parijs kunnen reizen. Een zoektocht op de website van NSinternational.com leidt ons tot de volgende conclusie

Boek je 3 maanden van te voren, dan zijn enkel reizen inderdaad € 35, ook in het weekend. Afhankelijk van de dag moet je soms op een ander tijdstip € 45 betalen. Op een random vrijdag zag ik alleen de € 35 ticket om 06:15, andere tijdstippen waren € 45 – € 135. Het loont dus om flexibel te zijn. 

Voordelen reizen met de Thalys

Die voordelen van reizen met de trein die we noemden, kun je aanvullen met de voordelen van de Thalys:

 • In de Thalys heb je internet zodat je ook nog kan werken in de trein, hoewel je geen complete films moet gaan kijken tijdens je reis, het is geen supersnel internet
 • Niks lekkerders dan relaxt aankomen in hartje Parijs-Noord
 • De Co2-uitstoot is veel minder! Reizen met de Thalys is dus een stuk duurzamer
 • Stopcontacten aanwezig: laad je elektronische apparaten op tijdens je reis!
 • Hongerig? In de trein is een Thalys Welcome Bar aanwezig
 • Bagage opslag: er zijn opslagruimtes beschikbaar aan boord van de treinen: je kunt je bagage opslaan in de ruimtes bij de ingang of boven de stoelen (een handbagage koffer past prima boven je stoel). Er is geen max aan bagage, maar je moet je koffer wel zelf in en uit de trein tillen
 • Een beetje hongerig? Noodzaak om te ontspannen? De Thalys Welcome Bar biedt u een selectie van producten uit onze regio’s in een vriendelijke sfeer.
 • De Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs is sneller dan vliegen!

Afhankelijk van het tijdstip van je vlucht moet je 2,5 tot 3 uur uittrekken voor veiligheidscontroles en de douane op Schiphol. Met de Thalys heb je slechts 15 minuten nodig. De treinreis van Amsterdam naar Parijs duurt 3,18 uur (3,08 uur vanaf Schiphol).

De vlucht met het vliegtuig is wel minder lang: slechts 1 uur en 15 minuten. Maar tel de tijd op om naar de juiste gate te taxiën, het vliegtuig uit te stappen, de douane en het claimen van je bagage. Daarnaast moet je van het vliegveld nog in het centrum komen, terwijl je op Parijs-Noord al centraal bent. De extra tijd kan dus oplopen van een uur meer bovenop de vlucht. 

Nadelen reizen met de trein naar Parijs

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen van de Thalys. Het hoeft natuurlijk niet perse als een nadeel gezien te worden, maar ik vind het wel handig om te vermelden:

 • Het uitzicht is niet zo mooi; de trein gaat zo snel gaat, dat het moeilijk is om van het uitzicht te genieten. + De Thalys-baan is een verlaagde baan en vooral omgeven door betonnen muren, geluidsschermen en veel tunnels. Dit maakt het uitzicht een beetje saai. Een boekje mee dus 😉 
 • De trein kan rijden op een maximale snelheid van 300 km/u, maar haalt deze snelheid niet altijd. Alleen op het traject van Brussel (België) naar Parijs versnelt de Thalys-trein en rijdt deze met hoge snelheid. Het verschil wordt hier duidelijk: het duurt slechts 1 uur om de afstand van 315 km van Brussel naar Parijs af te leggen. Het traject van Amsterdam naar Brussel is slechts 218 km en duurt bijna 2 uur

Inchecken in de Thalys

Je hoeft niet in te checken om met de Thalys trein te reizen, zoals je dat wel doet om aan boord van een vliegtuig te stappen. Wel raad ik je aan om iets eerder op het treinstation aan te komen. Alle Thalys-treintickets hebben namelijk gereserveerde zitplaatsen en je vindt het juiste nummer op de deuren van de trein en op het perron in Parijs. 

Ik vond de Thalys-trein echt enorm lang, veel langer dan de NS-treinen in Nederland. Daarom is het handig om op tijd aan te komen, vooral in Amsterdam en Parijs Noord duurt het even om de laatste coupe te vinden. 

Zorg voor een stressvrije reis en kom iets eerder aan!

Route Amsterdam – Parijs

De Thalys-trein verbindt niet alleen Amsterdam met Parijs, je kunt namelijk ook opstappen op een andere haltes langs de route:

 • Amsterdam Centraal Station (Nederland)
 • Luchthaven Schiphol (Nederland)
 • Rotterdam Centraal Station (NL)
 • Station Antwerpen Centraal (België)
 • Station Brussel Zuid (België)
 • Parijs Noord (Frankrijk)

Het laatste treinstation in Parijs aankomt, heet Paris Gare du Nord. Of station Parijs Noord. Hoewel het klinkt alsof het buiten Parijs ligt, bevindt het zich binnen de hoofdring van het centrum van Parijs. Hiermee stap je over op een trein- of metrolijn van Parijs en ben je binnen een paar minuten in hartje Parijs. Metro- en treinlijnen in Parijs zijn super gemakkelijk, goed verbonden en de bewegwijzering is uitstekend.

De Thalys en duurzaamheid

Vliegen is niet goed voor het milieu. Ik probeer daarom ook zo min mogelijk te vliegen, vooral na een wereldreis waarin ik helaas meer moest vliegen dan ik wilde. Ik reis daarom het liefst op een minder vervuilende manier (dan het vliegtuig) als dat mogelijk is, het liefst met de trein, maar ook met de auto. 

Sinds 1 januari 2020 rijden alle Thalys-treinen in België, Frankrijk en Duitsland op groene stroom. Met de Thalys-treinen reis je sneller en milieuvriendelijker in vergelijking met het vliegtuig, dat 25X (!) meer CO2 uitstoot, of de auto die verantwoordelijk is voor een uitstoot die 13 keer hoger is dan de CO2-uitstoot van een Thalys-trein*. 

Een mooi voorbeeld van de CO2 uitstoot per vervoersmiddel van Amsterdam naar Parijs.

CO2-uitstoot per passagier voor 1 enkele reis*:

Amsterdam-Parijs:

Thalys: 3,5 kg CO2

Auto: 44,7 kg CO2 (+ 277% vs Thalys)

Vliegtuig: 61 kg CO2 (+1742% vs Thalys)

Hoe boek je online: de trein van Amsterdam naar Parijs kan geboekt worden de NS International-site. De trein is zonder twijfel de beste manier om tussen Amsterdam en Parijs te reizen.