Noord-IJsland in de winter: tips en leuke activiteiten

IJsland, deze droombestemming staat op de bucketlist van vele reizigers. De meeste reizigers ontdekken het zuiden van IJsland, om de Golden Circle te rijden. Maar wist je dat je al het mooie van IJsland ook in het noorden vindt? Er zijn talloze dingen te doen in Noord-IJsland en het is er een stuk minder druk bezocht dan in het zuiden. In Noord-IJsland kun je de Diamond Circle rijden, watervallen bezoeken, wandelen, walvissen spotten en bijkomen in borrelende warmwaterbronnen of rustige vissersdorpjes. Ontdek op Lone Drifters dé Noord-IJsland tips en dingen om te doen. 

Huur een auto en maak een roadtrip over de Diamond Circle

De Diamond Circle wordt beschouwd als een alternatief voor de Golden Circle, een drukker en bekender traject. Deze route, die 260 kilometer lang is, voert je langs de mooiste plekken van Noord-IJsland. En wat is er mooier dan het winterse landschap van IJsland? Tijdens een winterse fly & drive in IJsland krijg je gedurende een bepaalde periode je eigen huurauto tot je beschikking, waarmee je zelfstandig op pad kunt gaan. Met rustige wegen en alleen je eigen reisgezelschap om je heen, zul je je zo vrij als een vogel voelen.

Tip: met Voigt kun je al deze plekken bezoeken in een reis naar IJsland!

Bezoek de mooiste watervallen

In Noord-IJsland vind je de mooiste watervallen die je ooit gezien hebt. Bekijk Goðafoss – waterval van de goden en een van de mooiste watervallen in Noord-IJsland. Of Dettifoss – de krachtigste waterval van Europa. Maak je een roadtrip met een 4×4? Dan is Aldeyjarfoss zeker een aanrader. Deze 20 meter hoge waterval wordt omringd door basaltzuilen en is alleen bereikbaar met een 4×4 voertuig. 

Zwem in de Myvatn natuurbaden

Mývatn is een prachtig, maar actief vulkanisch natuurgebied op de Mid-Atlantische Rug in het noorden van IJsland. Je vindt hier een natuurlijk landschap met kratermeren, gestolde lavavelden en actieve ondergrondse vulkanen. Maar wat je zeker moet doen als je in Noord-IJsland bent, is zwemmen in de warmwaterbronnen. En het is een beter alternatief voor de drukke en bekendere Blue Lagoon. Met Voigt Travel kun je in de winter met een sneeuwscooter naar Mývatn rijden om daarna bij te komen in de warmwaterbronnen. 

Bezoek stomende kloven en felblauwe bronnen

Wanneer je vanaf het Mývatn-meer de bergpas Námaskarð afrijdt en aan je rechterkant het maanlandschap ziet, met al het stoom, word je waarschijnlijk onmiddellijk enthousiast. Het Hverir-gebied in Noord-IJsland is een geothermisch paradijs met borrelende modderpoelen, fumarolen en hete bronnen. De plek staat bekend om de sterke geur van rotte eieren, maar dat laten bezoekers zich niet weerhouden om deze bestemming in Noord-IJsland te bezoeken. Via een uitgestippeld pad kun je met een 4×4 voertuig de stomende kloven en felblauwe bronnen verkennen in dit beschermde gebied.

Spot walvissen 

IJsland staat bekend als één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten en is dan ook een van de beste =Noord-IJsland tips die we voor je hebben . In het noorden kun je in de baaien van onder andere Húsavík en Akureyri bultruggen en enkele andere walvissoorten spotten. Boek een tour op een traditioneel houten schip of een RIB-boot om de walvissen vanaf het water te spotten.. 

Ga skiën in Hlíðarfjall Ski Resort 

Hlíðarfjall Ski Resort staat bekend als een van de meest gerenommeerde wintersportbestemmingen in IJsland en behoudt nog steeds zijn authentieke charme, ver weg van het massatoerisme. Er zijn 14,9 kilometer aan pistes beschikbaar voor zowel skiërs als snowboarders. Het Ski Resort ligt vlakbij Akureyri, dé hoofdstad van Noord-IJsland. 

Ontdek de Ásbyrgi canyon

Ásbyrgi, wat letterlijk ‘godenburcht’ betekent, is een enorme, 4 kilometer lange en 1 kilometer brede canyon in het Vatnajökull National Park. De rotswanden van de canyon zijn wel tot 100 meter hoog. Een wandeling in de canyon is dan ook zeker de moeite waard. Je vindt in de vallei groene grasvelden, bos en een indrukwekkende klif genaamd Eyjan, die zich uitstrekt over 250 meter. De top van Eyjan is te bereiken via een zeven kilometer lang wandelpad.

Zoek het noorderlicht

In Noord-IJsland kun je van eind augustus tot medio april het noorderlicht bewonderen.  Laat je fascineren door het dansende licht in prachtige groene, witte of rode tinten. Of ga mee op een begeleide noorderlicht tour naar de beste observatie- en fotografieplekken. Ervaar de magie van het noorderlicht en maak onvergetelijke herinneringen.

Staat het Noorderlicht op je bucketlist? Boek dan zeker een vakantie naar Noord-IJsland!

Noorderlicht in IJsland

Ontdek de Hverfjall krater

In het noorden van IJsland ligt het prachtige natuurwonder, de Hverfjallberg, ook bekend als ‘Hverfell’. Deze vulkaankrater heeft een hoogte van meer dan 400 meter en behoort tot een van ’s werelds grootste tefrakegels. Gelegen ten oosten van het vulkaanmeer Mývatn, ontstond de Hverfjallberg door een enorme vulkaanuitbarsting zo’n 25.000 jaar geleden, waardoor het zijn fascinerende, stadionachtige vorm kreeg. Hoewel het ooit symmetrisch was, stortte de zuidkant van de krater in door een vermoedelijke aardverschuiving tijdens de uitbarsting. 

In de winter is het zeker een aanrader om deze krater te bezoeken met een sneeuwscooter. Met een kilometer in breedte en 140 meter in diepte, trekt deze krater bezoekers je aan met zijn intrigerende verschijning en adembenemende schoonheid. 

Enthousiast geworden? Bekijk dan alle Voigt Travel reizen naar IJsland in de winter