Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: zo werkt dat

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: het is de manier om ‘gratis’ te overnachten in Nieuw-Zeeland. Wildkamperen wordt ook wel ‘freedom camping’ genoemd en is toegestaan. Maar wildkamperen werkt net even anders dan je zou denken. Wat mag je nou wel en niet als je gaat wildkamperen in Nieuw-Zeeland?

Wat is wildkamperen?

It’s in a name, want wildkamperen is kamperen in het wild, op een plek die niet is aangewezen als kampeerplek. Kamperen zonder voorzieningen zoals een douche, toilet en keuken. Je bent helemaal op jezelf aangewezen.

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Echter, wildkamperen in Nieuw-Zeeland betekent niet dat je zomaar overal mag kamperen. Er zijn namelijk regels voor (wild)kamperen in Nieuw-Zeeland.

Naast deze gratis wildkampeerplekken kun je ook kamperen op plaatsen van het Department of Conservation (DOC). In Nederland vergelijkbaar met het Staatsbosbeheer. En voor deze campings betaal je vaak een kleine bijdrage in een daarvoor bestemde brievenbus. Ook kamperen op die betaalde plekken wordt gezien als wildkamperen in Nieuw-Zeeland.

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland betekent dus: “Freedom camping is when you camp on public land that isn’t a recognised camping ground or holiday park. ” (bron: NZ Government).

In Nieuw-Zeeland betekent wildkamperen dus kamperen in de natuur (gratis en betaald). Maar wel op daarvoor aangewezen. Denk dus niet dat je zomaar ergens kan parkeren. Soms kan je ergens gratis wildkamperen, soms moet je een klein bedrag betalen aan het DOC door middel van een Honesty Box. Wildkamperen in Nieuw-Zeeland betekent wel dat je op de allermooiste plekken kan kamperen. Van alle bestemmingen waar wij ooit kampeerden vonden wij Nieuw-Zeeland toch wel de allermooiste.

Must read: onze route van zo’n 3-5 weken door Nieuw-Zeeland.

In Nieuw-Zeeland betekent wildkamperen dus kamperen in de natuur (gratis en betaald).

Hou je aan deze regels als je gaat wildkamperen

Het DOC vraagt geld voor sommige kampeerplekken om de faciliteiten te onderhouden. Denk aan het legen van toiletten en het plaatsen van nieuwe kampeerplekken.

  • Doe je behoefte nooit in de natuur. Een medeblogster die ik tegenkwam zei heel leuk dat ze ’s avonds gewoon naast haar camper ging plassen. Persoonlijk vind ik dat heel asociaal, vooral als er een toilet in de buurt is. Je kunt je voorstellen wat de schade aan de natuur is als we allemaal in de bosjes onze behoeftes gaan doen.
  • Lees de regels per kampeerplek door. Er zijn altijd borden waar op staat of je moet betalen en hoeveel campers/tenten er mogen staan. Zo kan het op sommige plekken voorkomen dat er maar plek is voor een x aantal campers. Er zijn genoeg reizigers die deze regels aan hun laars lappen en het voor anderen verpesten. Helaas komt (wild)kamperen vaak negatief in het nieuws en daar merkten wij soms ook wat van (locals die s’ nachts met harde muziek over de campings rijden bijvoorbeeld). Don’t ruin it for others.
  • Weet de regels van self-contained en non-self contained. Op sommige plekken mag je alleen kamperen als je camper self-contained is.
  • Betaal altijd de fee. Wij zagen heel vaak dat mensen niet voor een camping betaalden. Voor $5 tot $15 per persoon per nacht slaap je op de mooiste natuur in Nieuw-Zeeland en niet op zo’n camping als wij in Europa gewend zijn. En kamperen in Nieuw-Zeeland is hartstikke goedkoop. Wees niet die Nederlandse krent 😉
  • Leave nothing but foot prints. Laat je troep niet achter. Er zijn genoeg prullenbakken waar je je rotzooi kunt achterlaten.
  • Leeg je tank of cosmetica en shampoo niet in een meer, de zee of een rivier. Dezelfde asociale campers die niet betaalden zagen we hun (vieze)watertank op de campspot legen. Zeep, tandpasta of andere chemische troep is slecht voor de natuur. Zo zitten er vaak plastic bolletjes in veel cosmetica en tandpasta!

Hou je je niet aan de regels dan kun je boete krijgen. Wist je dat je zelfs de maximale boete krijgt als je wordt betrapt op het legen van je riooltank op openbaar land? Respecteer de regels dus, bovendien zou je dit thuis toch ook nooit doen 🙂

Waar mag ik wildkamperen in NZ?

Je mag in Nieuw-Zeeland wildkamperen op aangewezen. Wij gebruikten hiervoor speciale apps als CamperMate om plekjes te vinden. Reserveren voor freedom camp spots is niet nodig want het werkt op first come first serve base. Tegenwoordig zie je in de CamperMate app op sommige campings of er nog genoeg plek is voor je camper.