Op zoek naar de Big Five: een Safari in Kenia’s Masai Mara

Een safari staat op menig bucketlist. In maart was Luciano in het Masai Mara Game Reserve om The Big Five te spotten: de olifant, buffel, neushoorn, leeuw en het luipaard. De Masai Mara is één van de laatste parken waar de natuur nog volledig zijn eigen gang lijkt te gaan.

Het Masai Mara National Reserve, de Masai Mara, is het beroemdste park in Kenia. Het park is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten. En de Masai Mara is één van de laatste parken waar de natuur nog volledig zijn eigen gang lijkt te gaan. Vooral het wegtrekken van het wild, o.a. de gnoes, tussen juli en oktober is een spectaculaire belevenis.

Luciano was niet in de maand juli in Kenia, maar getreurd waren mijn reisgenoten en Luciano zeker niet: in het Game Reserve spotten ze maar liefst alle (yeah, you read that right) dieren van The Big Five.

In het Game Reserve spotten ze maar liefst alle (yeah, you read that right) dieren van The Big Five.

The Big Five

Een safari staat op menig bucketlist. En in februari waren wij in het Maasai Mara Game Reserve om The Big Five te spotten. De term Big 5 komt uit de tijd die we het liefst zo snel mogelijk weer willen vergeten: namelijk de jacht op de vijf lastigste, grote wilde dieren. De big 5 bestaat uit de olifant, buffel, neushoorn, leeuw en het luipaard. Al deze diersoorten zijn of makkelijk te vinden, zo is de luipaard heel schuw, of lastig te benaderen (olifanten, buffels en neushoorns vallen je aan als je te dichtbij komt). Door de jacht op ivoor en en andere onderdelen van de diersoorten die als trofee worden gezien, is The Big Five niet overal meer in hetzelfde gebied te zien.

Je kunt de Big Five nog spotten in het Zuid-Afrika (Kruger National Park,Private Reserves, Eastern Cape & Madikwe), Botswana (Chobe National Park & Okavango Delta/Moremi Game Reserve), Tanzania (Serengeti National Park & Ngorongoro krater), Zimbabwe (Hwange & Mana Pools National Parks), Namibië (Nationaal park Etosha( en natuurlijk in Kenia (de Maasai Mara).

Tip: Kenia is voor safaris een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Tanzania. Daarnaast liggen de prijzen buiten de grote migratie in Kenia een stuk lager.

De migratie van de wilde beast

Van augustus tot november jagen de leeuwen op duizenden zebra’s buffels, wilde beast (gnoes) en gazellen die via de Mara rivier de Masai Mara in trekken vanuit de Serengeti in Tanzania, op zoek naar water. Deze periode is een populaire periode voor toeristen om leeuwen te zien jagen, mits je daar tegen kan. Tijdens documentaires van National Geographic word ik altijd een beetje boos als ze de jacht filmen en dat lieve kalfje niet redden. Maar dat is natuurlijk de natuur. Op de migratie komen niet alleen leeuwen af, ook cheeta’s, luipaarden, wilde honden en hyena’s zullen hun kans nemen.

Overigens was een van op hand te tellen safari jeeps, een film crew van de Maasai Mara, die al weken, misschien wel maanden aan het filmen waren in het park.

In juni trekken de kuddes de Masai Mara in. Het aantal dieren is dan op zijn top. In Tanzania worden veel jongen gebaard om het verlies tijdens de migratie te compenseren.

Op Safari in de Maasai Mara

Maar niet alleen in de periode van de grote migratie is de Masai Mara de moeite waard. Al is het park dan volgens sommige websites, niet het spectaculairst. Echter is dat ook maar een subjectieve term. Het hele jaar door kun je namelijk de Big Five zien, als je geluk hebt. En een goede gids. Want dat bleek wel uit onze trip naar het reserve, wij spotten alle Big Five, met dank aan de kennis van de gids. Hij wist ongeveer waar hij welk dier kon vinden. Of ze daar dan ook daadwerkelijk zijn, is de vraag.

Game drives

Ga je op safari in Afrika dan kom je de term game drives tegen. Game drive is het rijden in de auto door het park met als doel zoveel mogelijk wilde dieren (en indien mogelijk, de jacht van een van de roofdieren op een ander dier). Een game drive doe je in een aangepaste safari auto of een jeep met open dak.

Het spotten van The Big Five

3 dagen lang gingen ze vroeg weg in onze jeep (zonder ramen(!)) op game drive. In de ochtend en later in de middag gingen ze op zoek naar dieren (twee ‘gamedrives’ per dag). Het ene dier was nog meer verstopt als de ander. In de vroege ochtend spotten ze al vrij snel een boze olifant, die zijn familie wil beschermen. Na de derde keer missen ze bijna een luipaard die als een kameleon in de boom ligt te chillen.

De groep leeuwen die ineens onder een bosje te zien waren leken schuw, totdat de baby leeuwtjes ons tegemoet komen lopen. Ergens heel gaaf, maar Evelyn blijft zich afvragen: zorgen wij ervoor dat de dieren straks niet meer bang zijn voor mensen?

Onze auto of jeep is open, geen ramen, wel een soort van gordijnen. Luciano vraagt of het niet gevaarlijk is om de safari te maken in een open auto. Volgens de gids, zegt mijn vriend “zijn de dieren bang voor de auto, omdat het er zo groot uitziet en het lawaai maakt”.

Niet spectaculair? Het live zien van zulke beesten op een meter afstand met alleen maar een soort gordijntje tussen jou en een leeuw doet toch meer met je dan de beelden van tv. Al moet de migratie vanuit een luchtballon ook wel heel gaaf zijn.

Kenia kosten safari

Een safari door Kenia is niet goedkoop. Zo ben je als snel per dag tussen de € 104,- tot € 449,- p.p. per dag kwijt. Natuurlijk kun je ook minder luxe op safari gaan naar de Maasai Mara, maar ze moeten er wel bij zeggen dat onze eco luxe safari wel heel bijzonder was. Zo sliep Luciano in een accommodatie op een grote rots met prachtig uitzicht over de vallei.


De kosten van een safari zijn hoog omdat: de gids/reisleider en de jeep betaald moet worden, de 4×4 safari kost benzine en naast entree voor jou, moet de jeep ook betaald worden om het safaripark in te komen.

Vliegen: Om in de Maasai Mara te komen kun je het beste vliegen naar Nairobi. Een blik op vliegtickets.nl en daar zien ze dat je een vlucht vanuit Amsterdam vanaf 423 euro kunt boeken.

Entree Park: De toegang voor het national park zit meestal niet in het safaripakket inbegrepen. De entree voor het park is $ 80 per dag (24 uur).

Een safari boeken naar Kenia

Een aantal reisorganisaties vanuit Nederland, die een safari door Kenia aanbieden zijn:

Groepsreis Kenia

Djoser: biedt veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van een groepsreis. ontdek tijdens de avontuurlijke kampeer- en hotel/lodge-rondreizen in Kenia de adembenemende schoonheid van Kenia en tijdens de spannende gamedrives is de kans groot dat je de Big Five tegenkomt. En alsof dat nog niet genoeg is, eindigt de reis aan de prachtige kust met witte zandstranden en azuurblauw water.

Kilroy, Afrika Reizen, Oranje Safari en Tui.

Tip: Let goed op het aantal gamedrives dat in jouw pakket zit en hoe lang deze duren. Ze hebben verhalen gehoord van mensen die maar één keer per dag het park inreden en na minder dan twee uur alweer in het kamp waren.

Eco Voyage Travels

Wij boekten onze safari apart bij Eco Voyage Travels gemaakt. Eco Voyage werkt samen met lokale- en en internationale reisagenten, mensenrechtenbewegingen en minderheids- en gemarginaliseerde groepen om een safari en alles eromheen te organiseren (van de safari tot luchthaventransfers, ticketing, vervoer etc.). Een goede keus dus als je duurzaam wilt reizen, maar het kost wel wat.

Vanuit de Masai Mara kun je nog terug vliegen naar Nairobi, dat zat bij ons pakket van Eco Voyage inbegrepen (misschien iets minder duurzaam, maar wel een stuk comfortabeler dan de autorit terug naar Nairobi).

Ga kamperen

Een lodge zoals bij Ecovoyage is fantastisch, maar kost al snel honderd(en) euro’s per nacht. Vind je het niet eng, overweeg dan om te gaan kamperen in Kenia. Niet alleen de prijs ligt lager, het is ook een stuk avontuurlijker om te kamperen in Afrika.

Safari Tips

  • Organiseer een safaririt vanuit Matatu of vanuit de lodge waar je overnacht. De Maasai Mara is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten.
  • Ben je niet bang om als lokaas voor leeuwen te dienen, dan kun je de Maasai Mara ook al paardrijdend verkennen. Je boek je paardsafari in de hotels of lodges net buiten het park.
  • Bezoek het Maasai dorpje tussen de Oloolaimutiek en de Sekenani poorten van Maasai Mara. Het dorpje verwelkomt bezoekers, echter alleen tegen een entree prijs.
  • Als je het geld hebt, is het zeker aan te raden een kleine 500 euro per persoon uit te geven aan een ballonvaart over Masaai Mara. Er is geen betere manier om het panoramische park te bekijken dan vanuit een doodstille luchtballon.
  • Vergeet niet ook te voet, met een gewapende gids, het park af te speuren.

Veelgestelde vragen (FAQ)