Ik beklom de hoogste klimtoren van de wereld (en dat was heel vet)

Een aantal jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik de hoogste klimtoren van de wereld zou beklimmen, laat staan dat ik überhaupt ooit zou gaan klimmen. Elke keer als ik naar mijn moeders huis fietste kwam ik langs Excalibur, de hoogste klimtoren van de wereld, en jaja, die staat in Groningen. Begin dit jaar stelde ik mezelf een doel: een poging doen om de toren te beklimmen. En zo begon ik met een cursus klimmen in Groningen en met mijn quest naar de top!

Excalibur: de hoogste klimtoren van de wereld

Excalibur, zo heet de hoogste vrijstaande klimtoren van de wereld.

Wij vinden het toch wel bijzonder dat deze toren zich in het hoge noorden bevindt.

Een uurtje in de klimhal en het valt je dan ook op dat 80% van de klimmers een andere taal spreekt dan Nederlands. Klimmers van over de hele wereld reizen af naar deze bijzondere klimmuur.

Wat maakt deze toren behalve de hoogte dan zo bijzonder?

De klimwand is ook interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen.

Aan de overhangkant kun je klimmen als gevorderde klimmer. Aan de andere kant kun je als beginner, zonder ooit een voorklimcursus te hebben, terecht.

Tegenwoordig hangt er aan de overhangkant ook een touw tot 1/3 van de overhang voor klimmers die geen voorklimkennis hebben.

Voorbereiden op Excalibur

In januari had ik mijn eerste cursus bij Bjoeks, de klimschool waar deze toren bij hoort. In ongeveer 4 lessen leer je de basis van het touwklimmen. Je klimt met verschillende zekerapparaten, leert hoe het voelt om te vallen als klimmer en zekeraar en uiteindelijk krijg je (dat hoop je dan) je klimboekje.

In het klimboekje staat dat je de beginners klimcursus hebt afgerond en zelfstandig mag klimmen.

En toen kwam corona…

En weken gingen voorbij. Net als met elke sport verlies je natuurlijk kracht na een tijd niet trainen. Gelukkig valt het met spierkracht wel mee, maar toen we weer mochten trainen merkte ik wel dat ik een niveautje was gedaald.

Klimtoren van Groningen

Zwetende handjes

Omdat de sportscholen door de coronamaatregelen nog niet open mochten, maar je wel buiten mocht sporten, konden we na 2 maanden ein-de-lijk weer klimmen. En buitenklimmen bij Bjoeks betekent of boulderen (zonder touw dus, lees hier meer over boulderen) of Excalibur beklimmen.

Daar stonden we dan bij de 37 meter hoge muur. Ter vergelijking: de Martinitoren is 97 meter. Dat komt dus aardig in de buurt.

Ik besloot mijn vriend Luciano maar eerst te zekeren. Op zich best spannend omdat je ergens toch wel panisch wordt van de hoogte.

Heb je hem goed vastgemaakt? Zit ik goed vast? Wat als hij valt, weet ik wat ik moet doen?

Als beginnende klimmer heb je dat soort vragen vooral in je hoofd zitten. En als je dan gelijk 37 meter wilt beklimmen, is dat een extra stukje angst.

En toen kwam mijn eerste poging. Ik had mijn moeder al gebeld dat ik de toren zou beklimmen en toen ik bijna op 1/3 van de muur zat zag ik haar vanaf de parkeerplaats kijken. Helaas kwam ik niet verder en moest ik weer naar beneden. De route was een niveautje te hoog.

Toen mijn moeder haar wandeling vervolgde besloot ik een andere deel van de muur te beklimmen aan de platte kant van de muur.

Voor mijn gevoel was ik uren bezig.

Ik maakte af en toe een pauze om mijn zwetende handjes in de chalkpoeder te drukken. Het is op een platte muur enger om te vallen dan als je hangt. Als je dan valt weet je dat je los hangt. Bij een platte muur kun je nog wel eens vreemd vallen.

En toen kwam ik bij de laatste boulder uit. Normaal gesproken raak je de laatste boulder met twee handen aan en dan ben je klaar. Maar bij Excalibur moet je ook even over de rand klimmen om te genieten van het 360 graden uitzicht.

En daar stond ik dan, King of the World. Wat een uitzicht en wat een beloning.

En dan moet je over de rand naar beneden. Denk je dat je het engste gehad hebt? Think again. Niemand die je boven kan helpen om naar beneden te gaan.

Je moet een beetje naar beneden klimmen en je voeten en handen op een paar boulders plaatsen terwijl je op 37 meter hoogte bent. En dan plaats je je lichaam horizontaal om naar beneden te gaan. Ben je dat punt over dan is het nog spannend als beginner. Gedachten vliegen door je hoofd: zit je wel vast? Wat als ik niet durf, moeten ze er een ladder bij halen?

Eenmaal beneden raast de adrenaline door je lijf. Wat is dit tof zeg! Jammer dat mijn moeder net weg was. Ze maakte onderweg nog wel een paar kiekjes van ons.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en heb ik de muur nog een keer beklommen. Na 2 maanden is je progressie zo verbetert dat ik mij niet eens meer kan voorstellen dat de muur eng is. Ik deed ook een paar pogingen op de overhangmuur, maar ben nog lang niet sterk genoeg.

Hoe meer je traint, hoe sterker je wordt, hoe meer je durft en hoe hoger je niveau wordt. Misschien dat ik volgend jaar klaar ben om de overhang te doen. Maar eerst sterk genoeg worden voor een voorklimcursus!

(Gratis) kamperen bij Bjoeks

Kom je van verre en wil je vaker de Excalibur óf bij Bjoeks klimmen?

Ben je met de camper? Bij de parkeerplaats kun je gratis *kamperen

*je betaalt alleen de toeristenbelasting

Ook kon je voor niks je tent opzetten bij het grasveld onder Excalibur. Bij Bjoeks kon je douchen en gebruikmaken van de douches en de keuken met combi-magnetron. In verband met corona adviseer ik je om contact met Excalibur op te nemen.

De hal is ’s nachts gesloten tussen 23:30 en 9:00. En voor de daredevils: je kunt ook overnachten op de top van Excalibur!

Heb je vragen over slapen bij Bjoeks of over het beklimmen van de toren, neem dan even contact met ze op voor alle info!

Wil je liever in de stad Groningen slapen, bekijk dan ook onze zustersite Inside Groningen voor tips!

Ontdek onze beste tips voor Groningen in deze
Google Map van onze zustersite, bomvol zomer proof locaties (Engelstalig)!