Wat heb je nodig om te klettersteigen?

Klettersteigen wint meer en meer aan populariteit. Klettersteigen, ook wel bekend als ‘via ferrata’, combineert elementen van rotsklimmen en bergwandelen. Je beweegt je langs kabels en ijzeren constructies door de bergen. Heel veel dan een aantal redelijk betaalbare gear heb je niet nodig, en dat maakt klettersteigen toegankelijk om te doen. Plus je komt op de mooiste plekken in de bergen. Wat heb je nodig om te klettersteigen?

Goede schoenen

Klettersteigroutes doorkruisen vaak ruig terrein. Een stevig paar schoenen is dan ook erg belangrijk. Deze pas je het liefst aan op de route. De ene klettersteig route is meer (rots)klimmen, waarbij grote, zware schoenen onhandig kunnen zijn op kleine treden of uitstekende rotspunten.

Klimgordel of harnas

Tijdens routes waar staalkabels aan de rotswand zijn bevestigd, moet je jezelf zekeren. Een zitgordel (ook wel sportklimgordel , harnas of heupgordel genoemd) is hiervoor een must. Als je de gordel zowel binnen als buiten gebruikt, of in verschillende weersomstandigheden klimt, zijn verstelbare beenlussen handig om aan te passen aan je kleding.

Klettersteig set

Misschien wel het belangrijkste, een klettersteigset. Een klettersteigset wordt gebruikt om je aan de staalkabel te bevestigen als je valt. Moderne klettersteigsets gebruiken een band die bij een val langzaam losscheurt om de impact te verminderen. Traditionele sets zijn er in Y-vorm en V-vorm, waarbij de Y-vorm de voorkeur heeft vanwege de veiligheid.

Helm

Een goede helm is onmisbaar, gezien het risico van vallende stenen en overhangende delen langs klettersteigroutes. Een helm biedt ook bescherming bij een ongecontroleerde val.

Klettersteighandschoenen

Niet een must maar klettersteighandschoenen beschermen je tegen scherpe punten langs de staalkabel en bieden extra grip. De meeste klettersteighandschoenen hebben vingertoppen vrij voor meer bewegingsvrijheid.

Kaart van de route

Voor langere routes en navigatie is een goede kaart van de klettersteigroute en omgeving noodzakelijk. Je kan hiervoor ook de app Komoot gebruiken.

Je bergwandeluitrusting

Vergeet naast deze klettersteiguitrusting, je gebruikelijke bergwandeluitrusting bij langs te gaan. Denk aan voldoende kleding voor wisselende weersomstandigheden, eten, drinken en bescherming tegen de zon.

Dit vind je misschien ook leuk

Outdoor Lifestyle

kletsen met freeskiër Sanne over Chicky Clinics

Outdoor Lifestyle

Project Fixed gear

Waterval bij Yosemite
KamperenKlimmen

Wat te doen in Yosemite: bezienswaardigheden, wandelen en kamperen

Frankrijk

Ontdek Les Deux Alpes in de zomer

Tenten Beachcamp de Lakens
GolfsurfenNederland

Beachcamp de Lakens: dé Pop-up Surfvakantie aan de Nederlandse Kust

Riemkje Poortinga
Golfsurfen

Boardchick of september: Riemkje Poortinga