klettersteigen boven Tirol’s hoogste waterval: stuibenfall klettersteig

Als je fanatiek klimmer bent, dan hoort daar vanzelfsprekend ook Via Ferrata bij. Tijdens onze roadtrip door de Dolomieten reden wij door Oostenrijk. Op zoek naar leuke outdoor plekken om te stoppen kwamen we al gauw uit bij de gemeente Umhausen, waar onder andere een bouldergebied en een Via Ferrata route over een waterval liggen. Daar hoefden we niet lang over na te denken: we zetten onze tent op bij een camping op loopafstand van deze klimroute en verbleven 2 dagen in Umhausen. 

  • Afstand: ongeveer 230 meter
  • Hoogtemeters: ongeveer 400 meter
  • Duur: ongeveer 1,5 tot 3 uur exclusief teruglopen. Tijdsduur naar de klettersteig ca. 25 minuten vanaf de parkeerplaats
  • Moeilijkheid: categorie A, B en C. Steile stukken, maar over het algemeen vrij eenvoudig
  • Geschikt: beginners en gemiddelde klettersteig klimmers

Via Ferrata – ook wel klettersteigen – is een ontzettend leuke sport om in de bergen te doen. Omdat je niet hoeft te zekeren zoals bij het touwklimmen, ligt de drempel om te klettersteigen niet zo hoog. Het enige waar je op moet letten is dat altijd één van de karabiners aan de staalkabel vast zit en zo loop je van kabel naar kabel. Zo klim je altijd veilig. Een kind kan de was doen. Klettersteigen is net wat uitdagender dan wandelen en je komt op de mooiste plekken zonder touw klimervaring. 

De klettersteig route

De Klettersteig is geen gemakkelijke route en je moet absoluut geen hoogtevrees hebben want de Stuibenfall is de grootste waterval van Tirol. Dit maakt de waterval (en klettersteigen) een van de hoogtepunten van het Ötztal gebied in Oostenrijk. Het water stort maar liefst 160 meter naar beneden langs de rotswanden. 

De Klettersteig bij de Stuibenfall is een mooie Via Ferrata route die begint in het bos. Je start bij een brug die over een beek loopt. Het begint gelijk leuk dus. Hierna kun je nog terug als je niet meer durft.

Via heuvels kom je uiteindelijk bij de rotswanden waar de waterval omlaag loopt. Na een afwisseling van uitdagende en makkelijke klims kom je uiteindelijk uit onder de water uitzichtpunten voor wandelaars. Je ziet de waterval al in de verte en hoort het geluid van het kletterende water steeds dichterbij komen. Achter je zie je hoe hoog je eigenlijk geklommen bent, hoog boven de bergtoppen. 

Langzaam klim je nog hoger en zie je af en toe een nieuwsgierig hoofd van een wandelaar. En dan kom je uit bij de top van waterval. De route eindigt door van de ene kant naar de andere kant boven de waterval te klimmen. Het is niet de moeilijkste route, maar hier ga je het zeker merken of je hoogtevrees hebt of niet. Na de route kun je verder naar beneden wandelen via een wandelbrug voor wandelaars. Naar de waterval wandelen is zeker leuk, maar zelf omhoog klimmen maakt een bezoek aan de Stuibenfall toch net iets spannender. 

In totaal klim je ongeveer 450 meter en maak je 300 hoogtemeters. 

Een ochtend of middag zou genoeg moeten zijn, maar je kunt er als beginner gerust iets meer voor uitrekken. Wij ronden de route af in zo’n 2,5 uur inclusief lopen van en naar de camping. 

Zo kom je bij de klettersteig

De Via Ferrataroute ligt vlakbij het plaatsje Umhausen in Tirol Oostenrijk. Om er te komen kun je het beste met de auto naar de parkeerplaatst vlakbij de water rijden. Je kunt het beste je auto parkeren bij parkeerplaats Bischofplatz. Dit kost € 3,- per dag. Daarna moet je nog 25 minuten over een breed bospad wandelen naar de start van de klettersteig aan de voet van de waterval.

Wij overnachtten bij Oetztal Arena Camping. Deze camping is ideaal voor de outdoortype. Het is geen commerciële gezinscamping, maar een simpele camping met alle faciliteiten. Er is een bouldermuur aanwezig en een outdoorkeuken. De camping ligt op loopafstand van de klettersteig en op een korte rij-afstand van het bouldergebied Land of the Giants en de plaats Oetz im Ötztal.

De juiste uitrusting

Om deze via ferrata te beklimmen moet je een klimgordel, klettersteigset en helm hebben. Je kunt deze zelf kopen, maar ook huren. Wij hadden onze eigen wandelschoenen en klimgordel mee. De klettersteigset en helm huurde ik bij Sport Grüner Umhausen in het plaatsje Umhausen.

Dit was mijn eerste Via Ferrata, maar omdat ik klimervaring heb en ook wel eens een klettersteigset heb gebruikt bij het ziplinen, was deze route prima met z’n tweeën zonder gids te doen. Wil je liever klimmen met een gids? Kijk dan even bij het  toerismebureau in Umhausen voor tours en gidsen.