Outdoor in Appelscha: de perfecte uitvalbasis voor buitenactiviteiten

De regio Appelscha biedt tal van mogelijkheden als het gaat om outdooractiviteiten. Wat dacht je van kanovaren in Ravenswoud? Klims maken op je mountainbike in het Drents-Friese Wold en en klauteren in het klimbos bij De Jongens van Outdoor? Ontdek op Lone Drifters de leukste outdooractiviteiten in Appelscha.

1. Wandelen in Appelscha

In Appelscha kun je heerlijk wandelen door de diverse natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit nationaal park wandel je door bossen, langs meertje, over heide en zandverstuivingen.

De meeste wandelroutes starten vanaf het Buitencentrum Drents Friese Wold in Appelscha. Vanaf dit punt starten verschillende wandelroutes waarvan de lengtes variëren tussen de 2 – 16 kilometer. De wandelroutes zijn gemakkelijk te vinden, want ze worden aangegeven door palen met gekleurde bordjes.

Tip: de wandelroutes in het Drents-Friese Wold zijn vooral prachtig in de lente en (oranjekleurige) herfstperiode. Wat ons betreft is wandelen een van de meest toegankelijke outdooractiviteiten in Friesland!

→ Must read: bekijk mooie hikes in Nederland

2. Suppen (of kanoën) in Ravenswoud

Een van de populairste watersportactiviteiten van dit jaar moet wel stand up paddelen zijn. Nog nooit had lonedrifters.nl zoveel websitebezoekers die informatie zoeken over stand up paddelen (suppen).

Stand up paddle, of suppen, afgekort, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als op een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. In Nederland kun je op de meeste plekken wel suppen waar je ook kunt kanoën.

Waar kun je het water op?

In Ravenswoud heeft outdoor café de Jongens van Outdoor, een leuke, vaste route samengesteld die je kunt peddelen. Ravenswoud is een dorp ten noordoosten van Appelscha. Hier peddel je door de Compagnonsbossen op de wyken (brede sloten) die vroeger gegraven zijn om de gestoken veenturfen te kunnen afvoeren. De wyken voeren je door een prachtig natuurgebied waar de waterkant prachtig is begroeid en waar je, als het stil is misschien wel een ree spot en de vogels hoort fluiten.

Bij de Jongens van Outdoor kun je een kano of sup huren of je kunt je eigen supboard of kano natuurlijk meenemen. Je kunt op verschillende plekken in Ravenswoud het water op, maar de meest gebruikte plaats is bij de parkeerplaats van de Meester Lokstraat bij Pc.

Suppen of kanoën kan trouwens ook op het Canadameer. Het Canadameer (of Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter.

Bekijk ook deze plekken om te suppen in Nederland.

3. Mountainbiken

Nederland heeft geen bergen maar dat betekent niet dat je er geen vette tracks kunt mountainbiken! In Appelscha starten enkele routes die zowel uitdagend als chill zijn.

Zo heb je een uitdagende rode pumproute met verschillende hoogteverschillen, of een blauwe, iets chillere route waar je zowel over technischere singletracks rijdt. Maar ook langs de schapen en grasland en stuifzand fietst.

→ Sad fact: de schapen grazen sinds kort weer in het Alde Feanengebied nadat een paar schapen eerder dit jaar door een wolf waren doodgebeten.

Bekijk de mountainbike routes in Appelscha

4. Klimmen

In het klimbos van Appelscha vind je meer dan 40 hindernissen in zo’n 300 meter in de bomen van Appelscha. Niet alleen leuk als je nog nooit hebt geklommen, ook als je regelmatig een klimwand beklimt, is dit een leuke uitdaging om je klimskills te testen.

Met behulp van een klimgordel maak je jezelf vast met setjes zodat je nooit los komt te staan. Ben je éénmaal de trap op in de bomen? Dan kan je niet meer loskomen totdat je weer beneden op de grond staat. Wel zo veilig.

Ook voor de kids is dit klimbos ontzettend tof.

Na het klimmen kun je bijkomen bij outdoorcafé De Jongens van Outdoor met een lekker biertje van brouwerij Maallust en een hamburgertje.

Ook leuk: in de komende maanden organiseert het outdoorcafé verschillende toffe evenementen zoals de Donkere Bierwandeling. Je moet wel van donkere (speciaal) biertjes houden want deze worden onderweg geproefd op bijzondere locaties. Uiteraard met passende gevarieerde hapjes! 

Meer over de donkere bierwandeling of andere evenementen vind je op de website dejongensvanoutdoor.nl.

Dit vind je misschien ook leuk

Outdoor Lifestyle

Boy on Board: Interview with Spencer Spellman

Hiker bij de Emerald Lakes
Nieuw-ZeelandWandelen

Alles over de Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

wandelen over skunk cabbage trail canada
CanadaWandelen

Wat te doen in Revelstoke

Snowboard chick
Wintersport

Elke week snowboarden? Dan moet je hier gaan wonen (of op vakantie gaan)

De oranje kajak glijdt moeiteloos over het helderblauwe water van de Brienzersee.
KanoënZwitserland

Zo leuk is winterkajakken op de Brienzersee

Longboarden

Een longboard voor de kids? Hier moet je op letten