Beklim de limestones in Krabi

De eilanden van Thailand zijn niet alleen ideaal om bruin te bakken aan het strand, je kunt er ook goed klimmen in Krabi. Erg goed zelfs. Krabi trekt klimmers over de hele wereld en is een waar klimmersparadijs door de prachtige kalkrotsen aan witte stranden en azuurblauw water. Zowel gevorderde als beginnende klimmers kunnen hier goed vertoeven.

Beginnende klimmers

Als je nog nooit geklommen hebt is het slim om een lesje klimmen te nemen. In Krabi zijn tal van klimscholen waar je een lesje kunt boeken. De kliminstructeurs leren je de technieken van het klimmen onder begeleiding.

Je leert jezelf vastmaken, hoe je moet zekeren en gaat voor het eerst alleen de muur op. Met een lampje wijzen de instructeurs vaak de route aan als je vastloopt. Als beginner moet je altijd onder begeleiding met een instructeur klimmen.

Krabi Rock Climbing Railay Beach

Wij kozen ervoor om te klimmen met Krabi Rock Climbing op het schiereiland Railey. Op internet vinden we goede reviews van deze klimschool. Omdat we de dag ervoor zelf naar Railay hadden gekanoed konden we onze klimles ter plaatse bij de klimschool boeken.

Railay is een klein schiereiland voor de Thaise kust tussen Krabi en het prachtige Ao Nang. Het is alleen bereikbaar met de boot of ander watervervoer zoals een kano.

De stranden zijn er spierwit en het water is azuurblauw. Als klimmer is het dan ook een heerlijk gevoel om hoog boven de stranden en het water te klimmen.  

Krabi Rockclimbing school:
Locatie: 625/17, Railay Beach, Ao Nang, Krabi, Thailand 81180 (tussen East en West Railay)
Prijs: halve dag – middag of ochtend: 1200 TBH (ong € 35). Hele dag – incl. lunch: 2000 THB (ong € 55). Prijs is inclusief vervoer (heen en terug) van je hotel naar Railay en leenspullen.

Onze eerste klimles in Krabi

De dag van onze klimles worden we door de organisatie van Krabi Rock Climbing opgehaald van ons hotel in Krabi. Die brengt ons naar de haven van Krabi vanwaar we de boot naar Railey East nemen.

Kijk er trouwens ook niet van op als je achterin de pick-up truck aan de auto moet hangen als je van je hotel wordt opgehaald, het is en blijft Azië 🙂

Vanuit Railey East ben je in een paar minuten lopen bij de klimwinkel van Krabi Rockclimbing en mogen we een klimhelm, schoenen en harnas uitzoeken om te lenen.

Een overbezette klimmuur

Als we op het strand, East Railay Beach, aankomen met onze groep beginnende klimmers, zien we een prachtige rotswand. Ik zie een paar andere groepen klimmers staan en dacht nog: “Een beetje krap, maar wel te doen“.

Omdat we zelf al een keer hadden geklommen in Yosemite weten we nog hoe we moeten zekeren en kunnen we vrij snel aan de slag. We gaan direct de muur op en genieten van het uitzicht achter ons als we weer naar beneden afdalen.

Als de minuten voorbij gaan komen er nog meer klimklassen bij. Op het hoogtepunt klimmen we met een afstand van slechts een meter naast elkaar.

Later, als ik zelf lessen neem in Nederland, besef ik me dat het klimmen op een wand wat krap is. Het enige vervelende in Krabi tijdens de drukte vond ik dat sommige mensen bijna op dezelfde route boven elkaar klimmen.

Als Luciano van de hoogste klimafdaling naar beneden wilt, kijkt het meisje onder hem een beetje angstig; “Gaat hij bovenop mij landen”, zie je haar denken.

Als ik aan de klimleraar vraag of het altijd zo druk is antwoord hij dat het meestal nog drukker is (40+). Ik val bijna van de rots waar ik op zit.

Klimmen in Krabi: aanrader?

Persoonlijk vond ik de klimles bij Krabi Rock Climbing niet heel denderend. Misschien omdat mijn eerste klimervaring, in Yosemite, wat professioneler was. Misschien omdat het te druk was, mede doordat het hoogseizoen was toen wij er waren. En klimmen in Krabi is voor Europeanen spotgoedkoop en enorm populair vanwege de prachtige locatie. Je zult de muur daarom ook delen met klimmers van andere klimscholen in Krabi en Railay.

Eerste keer?

Klimmen in Krabi is goed te doen. Heb je al enige (boulder- of) klimervaring? Dan komt dat zeker van pas in kracht en zelfvertrouwen. Maar het is geen pre. Een beetje zelfvertrouwen kan geen kwaad en angst voor hoogtes is niet heel handig mocht je de eerste keer gaan klimmen.

Neem een les

Overweeg je te klimmen in Ao Nang? Dan is een klimles een slimme keuze. Ao Nang, bekend om zijn indrukwekkende kalksteenkliffen, biedt de perfecte achtergrond voor zowel beginners als gevorderden om hun klimvaardigheden te ontwikkelen. Door een les te boeken, krijg je niet alleen de kans om te leren van ervaren instructeurs die je veiligheid garanderen, maar ontdek je ook de meest adembenemende uitzichten die Krabi te bieden heeft. Een klimles in Ao Nang is niet alleen een investering in een nieuwe vaardigheid, maar ook de perfecte manier om het prachtige landschap vanuit een uniek perspectief te ervaren.

Boek je klimles via Get Your Guide het platformen voor je activiteit op reis.

Powered by GetYourGuide
Uitzicht vanaf de wand

De beste tijd om te klimmen in Krabi

Je kunt het hele jaar door klimmen in Krabi, maar het is altijd goed om je bewust te zijn van de seizoenen zodat je weet wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten. 

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen:

  • van februari tot mei is het warme en droge seizoen.
  • van juni tot oktober is het moessonseizoen (regenseizoen) – Hou er in het regenseizoen rekening mee dat het de meeste dagen vooral heel nat is. Klim daarom in de ochtenden en laat in de middag. Er is dan minder regen en het zou je genoeg tijd moeten geven om 1 a 2 routes te klimmen voordat het weer gaat regenen en de rotsen te nat zijn om te beklimmen. Als je de middagen vrij hebt zijn er een aantal andere activiteiten die je kunt ondernemen in Thailand.
  • van november tot januari is het koele seizoen.

Dit vind je misschien ook leuk

Kamperen

Review Coleman Vail 4L tent

Kanoën

Winterkajakken: tips, uitrusting en locaties

Wandelen

Wandelschoenen kiezen? Zo kies je de juiste wandelschoen

Spanje

Wat te doen in Valencia: de leukste tips en bezienswaardigheden in Valencia 

lange afstandswandelingen nederland
Wandelen

Dit zijn dé lange afstandswandelingen in Nederland

Wereldreis

Zo boek je een wereldticket