Wat te doen in de Soča vallei, Slovenië 

Een van de mooiste plekken in Slovenië is de Soča vallei. Deze vallei was onze eerste kennismaking met het land en wat voor één. Helderblauw rivier, bossen, kronkelweggetjes en uitzichten op de bergen. De Soča Rivier stroomt door het hart van de vallei en grenst aan de wilde Julische Alpen met zijn besneeuwde toppen. Je hoort het al, deze plek is een paradijs voor outdoor liefhebbers. Je kunt het gebied het beste ontdekken te water, wandelend, fietsend, maar ook vanuit de lucht. En met de camper of tent slaap je op de mooiste plekjes in de Soča vallei.

1. Wandelen in de Soča-vallei

De smaragdgroene Soča rivier wordt door velen gezien als de mooiste Alpinerivier van Europa. De uitzichten op de rivier en na elke wandeling zijn de moeite absoluut waard. De rivier stroomt langs smalle kloven en steile pieken en daarom is elke wandeling weer anders. 

Beginners, gevorderden of professionele wandelaars kunnen echt genieten van de Soča vallei. Je vindt in de Soča vallei simpele, maar ook moeilijkere wandelingen, waardoor er voor elke wandelaar een route te vinden is die de moeite waard is. De bekendste en een populaire wandeling in de vallei is de Soča Trail, die langs de rivier loopt. In totaal is deze route zo’n 16 kilometer lang. De wandelroute loopt dwars door de natuur. De route is vrij simpel omdat er weinig hoogtemeters zijn. 

Het gebied is ook populair onder vliegvissers. Als je ze spot, neem dan vooral een kijkje. Als je goed zoekt zie je de forellen in het water zwemmen.

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten in Slovenië, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

2. Bezoek de Boka waterval

De Boka waterval is de hoogste waterval van Slovenië met haar 144 meter hoogte en 18 meter breedte. Als je naar deze waterval rijdt kun je deze vanaf de weg als zien, maar je kunt er ook dichterbij komen, voor een beter uitzicht, door een kleine wandeling te maken. Rondom dit uitzichtpunt kun je je wandeling nog verlengen met andere routes. 

3. Wandel naar de Kozjak waterval

De Kozjakwaterval vond ik qua ligging een van de mooiste watervallen in de vallei. Deze waterval is tevens één van de beroemdste watervallen in de Soča Valley

Je bereikt deze waterval na ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats net buiten het stadje Kobarid. Het wandelpad is eenvoudig, maar je wordt beloond met prachtig uitzicht over een hangbrug over de rivier. Een aantal meters voor de waterval is een houten huisje waar je entree betaald om bij de waterval te komen (zo’n € 5,-).

Daarna loop je door een koel gebied tussen de rotsen richting een soort van open grot. Het paadje loopt over rotsen en er is een vlonderpad aangelegd. Het voelt hier stiekem een beetje als een sprookje.

Aangeraden wordt om op het vlonderpad te blijven om de oorspronkelijke ervaring van de Kozjak-waterval ook voor andere bezoekers te behouden en niet te gaan baden. Van het pad af gaan en voor de waterval is disrespectful omdat de waterval en pool protected natural treasures zijn.

Omdat de Kozjak waterval in een grot ligt, is deze waterval extra bijzonder om te bezoeken. Vergeet ook niet te kijken bij de de Napoleonbrug. Hier rijd je overheen als je naar de parkeerplaats rijdt. 

4. Raften in de Soča Vallei

White Water Rafting in Slovenië is een prachtige en toffe ervaring. Je raft namelijk over het wilde smaragd blauwe water van de Soča rivier. Combineer dat met de groene omgeving en je hebt een toplocatie om te raften. In de vallei vind je verschillende aanbieders om te raften, zoals Soča Rafting of HungaroRaft, omdat het in populaire activiteit is om te doen in de Soča vallei

5. Zip Lining in de Soča Vallei

Om de canyons op hun best te zien kun je ook gaan ziplinen. Raas met meer dan 40 kilometer over de ravijnen en de Sočarivier. Eng, maar ook erg tof om te doen. Ziplinen kun je ook doen met Soča Rafting in Bovec.

6. Tolmin Kloof wandeling

Iets ten noorden van het plaatsje Tolmin en aan de zuidkant van het Triglav National Park, vind je de Tolminkloof (Tolmin Gorge). In deze kloof komen 2 rivieren samen: de Tolminka en de Zadlasica. Hierdoor is deze 60 meter diepe kloof ontstaan. 

Hoewel het bij de kloof best druk kan zijn en kan aanvoelen als een attractiepark, is het wel de moeite waard om de kloof te bezoeken. De houten bruggetjes verbinden de watervallen en de grotten. En tijdens je 2,5 kilometer lange, soms steile wandeling loop je steeds hoger en dieper de kloof in. De wandeling eindigt bij Devil’s bridge, vanwaar je de kloof en de gelopen wandelroute met bruggen kunt overzien. 

Bij de ingang van de kloof krijg je kaart met de interessantste punten in de kloof. In de diepte zie je de watermassa en de wandelpaden.

Entree kost zo’n € 8,- per persoon.  

7. Wandel naar het Tolminkasteel

Na de wandeling in de Tolminkloof kun je doorgaan naar het Tolmin kasteel (of ruïne), dat hoog boven het stadje Tolmin uittorent. Het enige wat overgebleven is van het kasteel, de buitenmuren kun je vanuit Tolmin bezoeken.

De wandelroute naar het Tolminkasteel is vooral heel populair onder lokale bewoners om de hardlopen. Vanaf het kasteel heb je prachtig 360-graden uitzicht over Tolmin, de bergen en de vallei. Zeker de moeite waard als je tijd over hebt. 

8. Mountainbiken in de Soca vallei

Je kunt heel goed mountainbiken in de Sočavallei, met name in de heuvels rond Tolmin en Kobarid.

Talrijke bospaden, wegen en karrensporen bieden mountainbikers onbegrensde mogelijkheden, terwijl minder veeleisende fietsers een ritje kunnen maken over zachtere dalwegen en wegen over bepaalde hoogvlakten. Alle paden zijn gemarkeerd en beschreven in fietsgidsen en kaarten. In de natuurlijke omgeving zijn de fietspaden minder vaak bewegwijzerd.

Tip: het Kindle boek Mountain Biking in Slovenia helpt je bij het uitstippelen van je mountainbikeroute.

socarivier tijdens zonsondergang

9. Klimmen en boulderen in de Soca vallei

Wat is een outdoorbestemming zonder klimspots. Klimmen is een zeer populaire sport in Slovenië. Zo komt de beste vrouwelijke boulderaar van de wereld, Janja Garnbret uit Slovenië.

Door de vele bergen rondom de Soča vallei  Slovenië  in de Julische Alpen, wordt het gebied beschouwd als een absoluut paradijs voor klimmers.  In de Soča vallei vind je ook een paar mooie boulderplekken.

Als beginner kun je in de vallei ook deelnemen aan klimcursussen of een introductieles nemen om te kijken of klimmen iets voor jou is. De activiteit begint in het centrum van Bovec. Hier maak je eerst kennis met je apparatuur. Daarna ga je naar een nabijgelegen klimgebied. Hier leer je onder andere de verschillende klim- en abseiltechnieken. Het is zeker de moeite waard om te proberen!

Reistips Soča

Hoelang heb je nodig in Soča vallei

Door de vele activiteiten in dit gebied kun je prima een aantal dagen in de Soča verblijven. Neem Tolmin, Bovec of Kobarid als basishotel of overnacht langs de Sočarivier.

Waar te verblijven in de Soča vallei

Wil je de vallei vanuit een centrale plek ontdekken dan kun je in de plekken Tolmin, Bovec of Kobarid verblijven. Wil je echt in de natuur verblijven, dan raad ik aan om langs de rivier buiten de dorpjes te verblijven. Je vindt langs de Sočarivier tal van leuke campings om te kamperen.

Kamperen aan de Soča rivier

Wij verbleven op camping Camp Korita. Een camping met plekken voor tenten, campers en leuke A-frame huisje om te huren. 

Hotels aan de Soča vallei

Liever een hotel? Het Hotel Mangart is een kleinschalige accommodatie met zwembad en ligt centraal in de Soca vallei.

FAQ

Waar ligt de Soca Vallei?

De Soca vallei ligt in het westen van Slovenië.