Alles wat je moet weten over klettersteigen

Een klettersteig is een route die met kabels is beveiligd. In Frankrijk en Italië wordt dit ook wel via ferrata (ijzeren weg)genoemd. Klettersteigen is een leuke manier om een berg te beklimmen zonder (te veel) klimervaring. Wat is het, hoe begin je eraan en wat heb je nodig om te klettersteigen?

Hier komt klettersteigen vandaan

De klettersteig was van origine een beveiligde route op de route naar een hut of bergtop. Later werden er steeds meer routes aangelegd die puur voor de fun gebouwd werden. Denk aan routes door kloven, langs watervallen of langs rotswandelen.

Om een klettersteig te klimmen heb je uitrusting nodig om jezelf aan de ijzeren hulpmiddel op de route vast te maken. Zo voorkom je dat je valt, omdat je aan de kabel blijft hangen. Zo kan je als klimmer zonder alpiene ervaring op de mooiste plekken komen die normaal alleen voor klimmers alpinisten of canyoneers bereikbaar zijn.

De juiste uitrusting

Om een klettersteig te beklimmen moet je een klimgordel, klettersteigset en helm hebben. Je kunt deze zelf kopen, maar ook huren. Goede wandel- of bergschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Vaak kun je de klettersteig gear ook huren bij een sportwinkel in de buurt van een klettersteig, maar als je vaker gaat klettersteigen kan het hebben van je eigen klettersteigset zeker uit. Bij Decathlon verkopen ze voordelige klettersteig gear.

Bekijk alle klettergear bij Decathlon