Klettersteigen? Dit moet je weten voor je eraan begint

Een klettersteig is een route die met kabels is beveiligd. In Frankrijk en Italië wordt dit ook wel via ferrata (ijzeren weg)genoemd. Klettersteigen is een leuke manier om een berg te beklimmen zonder (te veel) klimervaring. Wat is het, hoe begin je eraan en wat heb je nodig om te klettersteigen?

Hier komt klettersteigen (via ferrata) vandaan

De klettersteig was van origine een beveiligde route op de route naar een hut of bergtop. Later werden er steeds meer routes aangelegd die puur voor de fun gebouwd werden. Denk aan routes door kloven, langs watervallen of langs rotswandelen.

Om een klettersteig te klimmen heb je uitrusting nodig om jezelf aan de ijzeren hulpmiddel op de route vast te maken. Zo voorkom je dat je valt, omdat je aan de kabel blijft hangen. Zo kan je als klimmer zonder alpiene ervaring op de mooiste plekken komen die normaal alleen voor klimmers alpinisten of canyoneers bereikbaar zijn.

Voor wie is klettersteigen

Via ferrata is echt een sport voor iedereen die een beetje fit is. Het is super als je al wat ervaring hebt met bergen en geen hoogtevrees hebt, maar hey, geen zorgen als dat niet zo is. Er zijn ferrata’s van makkelijk tot moeilijk, dus er is voor ieder wat wils. En het leuke is: sommige paden zijn zelfs geschikt voor het hele gezin. Belangrijk is wel dat je een route kiest die past bij hoe fit je bent en wat je al kunt. Hoe moeilijk een ferrata is, hangt af van waar je bent.

Zo bereid je je voor op een klettersteigroute

Voordat je begint aan je via ferrata route, is het superbelangrijk dat je goed voorbereid bent. Hier zijn onze beste tips om jou helemaal klaar te stomen voor een veilig en leuk dagje via ferrata.

Vind de route die bij jou past

Het internet staat vol met informatie over welk niveau je nodig hebt, hoe de route erbij ligt, en nog veel meer leuks. Door even goed te speuren, voorkom je dat je straks op een pad zit dat veel te zwaar of juist te saai is.

Houdt het weer in de gaten

Het weer in de bergen kan zo omslaan. Check dus altijd even de weervoorspelling voordat je op pad gaat en houd je ogen open. Zie je donkere wolken of begint het harder te waaien? Wees dan slim en bedenk alvast wat je gaat doen. Onweer voorspelt, zorg dan dat je een andere dat gaat klettersteigen.

Neem eten en drinken mee

Neem lekker veel snacks en water mee Je gaat klimmen en klauteren en dat kost veel energie. Zorg dus dat je genoeg te snacken hebt. Onze favoriete klettersteig snackts? Nootjes, energierepen, (gedroogd) fruit en dadels – die blijven lekker, wat er ook gebeurt! En water, héél veel water.

Zorg dat je fit bent

Ga je een lastige route proberen? Zorg dan dat je helemaal fit bent. Eet goed en train vooraf als je een moeilijke route gaat klimmen. Via ferrata vraagt om je helemaal scherp te zijn, net als alle andere spannende bergsporten.

De juiste uitrusting

Om een klettersteig te beklimmen moet je een klimgordel, klettersteigset en helm hebben. Je kunt deze zelf kopen, maar ook huren. Goede wandel- of bergschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Vaak kun je de klettersteigspullen ook huren bij een sportwinkel in de buurt van een klettersteig, maar als je vaker gaat klettersteigen kan het hebben van je eigen klettersteigset zeker uit. Bij Decathlon verkopen ze voordelige klettersteig gear, handig als je je eigen set wilt hebben maar er niet teveel geld aan wilt uitgeven.

Bekijk alle klettergear bij Decathlon

FAQ

Wat is via ferrata?

Via ferrata is een buitenactiviteit waarbij een rotswand wordt beklommen of overgestoken met behulp van een reeks metalen sporten, kabels, ladders en andere vaste ankers die permanent in de rots zijn aangebracht. De term “via ferrata” komt van de Italiaanse woorden “via” (weg) en “ferrata” (ijzer), wat “ijzeren weg” betekent.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen aan via ferrata?

Het is best wel moeilijk om te zeggen op welke leeftijd kids zelfstandig een klettersteig kunnen beklimmen onder het oog van hun ouders. Dat hangt vooral af van hoe volwassen en ervaren het kind is. Het grootste gevaar is dat een foutje zo fataal kan zijn.