Leren longboarden: de Coleman Slide

Na mijn eerste artikel over hoe je start met longboarden wil ik jullie iets vertellen over tricks en benodigdheden. Na het cruisen was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging: op zoek naar de grens van mijn kunnen. Mijn kunnen bleek al snel ‘vallen’, ‘schaafwonden’ en ‘blauwe plekken’ te zijn.

De Colemanslide

Sliden is een manier om snel snelheid te verliezen. Bij een Coleman Slide draai je je board om snelheid te verliezen en zo weer verder te kunnen longboarden.

Het is moeilijk om goed uit te leggen hoe je de colemanslide uitvoert en daarom heb ik hiervoor wat hulp op het world wide web gezocht. In bovenstaand filmpje en op deze website  wordt duidelijk uitgelegd hoe je de slide uitvoert. Ik probeer de kern eruit te halen en vul het aan met mijn eigen ervaringen.

Wat heb je nodig

♀ kniebeschermers & slidegloves
♀ longboard (liefst met slidewielen zoals de Power Peraltas)
♀ mooie spot waar je snelheid kan maken
♀ dosis geduld en lef kunnen ook geen kwaad ;-)

De Coleman slide

Een belangrijk basisprincipe voor de Coleman Slide is snelheid. Hoe sneller je gaat, des te makkelijker je slide. Dit maakt het ook meteen een moeilijke truc, omdat je kwetsbaarder bent als je sneller gaat.

Als je valt, val je goed. En dan zou toch weer die billenbescherming zo handig zijn…helaas (en ook Evelyn had graag bilbescherming willen hebben)!

De Coleman Slide is gemakkelijker te leren op een nat wegdek. Zoek een rustige, geasfalteerde weg! Ik heb het zelf gewoon in het zonnetje (dus droog) geleerd en ook dit ging prima.

De meeste mensen vinden het makkelijker om met hun rug naar het wegdek te draaien. Dit hoeft voor jou niet zo te zijn. Het ‘makkelijke’ is dat je ‘vooruit’ blijft bewegen: je ziet welke kant je op gaat en dat is iets natuurlijks wat wij mensen altijd willen.

Als uitgangspositie voor de slide zak je door je knieën. Je verwacht, en ook ik verwachtte dit, dat er veel van de kracht op je achterste voet komt. Dat is dus absoluut niet zo.

Je achterste voet heeft eigenlijk helemaal geen functie tijdens de slide. Het makkelijkst is om die plat op je board te leggen (zie foto).

Laat je achterste voet op het midden van je board liggen en zet die vooral niet over de rand van je board. Wanneer je in het begin aan het zoeken bent wat je met die voet moet doen, wil het nog wel eens gebeuren dat hij er letterlijk achteraan gesleept wordt omdat hij te ver over de rand van je board hangt en de grond raakt. Niet goed voor je lies kan ik je vertellen.

Dan plaats je je achterste arm tussen over je ‘platte’ been (niet tussen beide benen!) en houd je je board vast voor ‘extra steun’. Wanneer je de slide inzet beweeg je achter je voorste arm aan. Die wijst je de weg: waar je arm naartoe draait, daar draai je met je lijf naartoe. Door die draaiende beweging draait je hele bovenlijf in richting de kant waar je op wil en kun je je hand (uiteraard met slidegloves) op de grond neerzetten.

Zorg dat je zwaartepunt weer op tijd terugkomt boven je board: wanneer de snelheid vermindert, moet je langzaam richting je board bewegen. Dit gaat meestal heel natuurlijk en het is vooral een punt waar je niet te bewust mee bezig moet zijn. Vertrouw gewoon maar op je lichaam! De Coleman Slide kan gebruikt worden als rem, maar je kunt daarna ook gewoon ‘door cruisen’. Let dan op: je staat wel weer met je ‘verkeerde been’ voor!

Mijn laatste tip voor de Coleman Slide: filmpjes kijken en zelf filmpjes maken!

Door te kijken hoe anderen het doen kun je zelf een hoop leren en door vervolgens zelf filmpjes te maken kun je goed zien wat beter of anders kan. Maak de filmpjes ook vanuit verschillende hoeken, zodat je jezelf van alle kanten kunt bekijken.

Check ook deze Coleman Slide Tutorial hieronder:

Vaak lukt het niet doordat je onbewust je arm verkeerd houdt, niet genoeg indraait met je bovenlijf of je balans verkeerd ligt.

De Coleman Slide lijkt moeilijker dan hij is, maar hij lukt al snel als je je lichaam goed gebruikt en doorhebt hoe het moet! Niet opgeven dus! Ineens heb je het en dan denk je: waarom heb ik hier zo lang mee zitten prutsen… echt waar ;)!

P.s. vergeet nooit je longboard bescherming te dragen!

Succes!

Groetjes, Tanja