Boardchick of the month: Sandra Middendorp

Na een volle zomer met boardchicks is het weer tijd voor de maandelijkse (elke eerste vrijdag van de maand) boardchick of the month. Sandra Middendorp (38) kwam ik vorige maand tegen op een boardsports festival waar ze met Marieke Meijs van Surf Art op de markt stond. We bleken al eerder contact te hebben gehad en we spraken af dat ze één van de boardchicks van in ieder geval dit jaar zou worden (ghehe). Zo gezegd zo gedaan en sneller dan verwacht, want deze maand is deze stoere chick de boardchick van deze maand op Style Spy. Enjoy the stories!

Dit interview is afgenomen toen Lone Drifters nog Style Spy heette.

WoonplaatsDrenthe
BeroepFinancieel Assistent
OpleidingStuderend HBO Financial Services Management
Favoriete muziekDivers, met voorkeur voor rustigere muziek
Favoriet etenSpinazie, aardappel met gehaktbal
Droomde vroeger vanEen campertje om vlakbij surfspots te staan en avonturen te beleven
Droomt nuMet het oldtimer campertje Europa doorkruisen om te surfen, omringd worden door dolfijnen tijdens het surfen
Favoriete plaatsZanzibar
BoardsportsSnowboarden, kitesurfen, golfsurfen, longboarding cruisen, stand up paddling, hamboarden

Hoe ben je begonnen met boardsports?

Bijna vijf jaar geleden heb ik mijn vriend Rob leren kennen. Sportief was ik wel, ik gaf op een sportschool spinningles en af en toe zumbales. Mijn vriend deed aan kitesurfen. Ik had toen echt geen idee wat dat precies was. Hij liet mij foto’s en filmpjes zien en dat leek mij ook wel wat! De winterperiode brak aan en er lag sneeuw in Willingen. Dat werd ons eerste weekendje weg samen.

Ik was twee keer op wintersport geweest in Oostenrijk om te skiën. Dat weekend heeft Rob mij de beginselen geleerd van het snowboarden. In het begin stond ik aardig te stuntelen, maar al snel gingen we in de lift naar boven. Daar stond ik dan, met nog geen 5 minuten een snowboard onder mijn voeten te hebben gehad, ik moest toch echt die berg af! Tot grote verbazing van mijn vriend bracht ik het er goed van af. Ik vond het geweldig! De jaren erna zijn we vaak op wintersport geweest in Frankrijk met mijn eigen snowboard.

Het eerste voorjaar dat Rob en ik samen waren kocht ik al snel mijn kitesurf set en ging ook daarmee aan de slag! Na een aantal jaren te kitesurfen ben ik door Babes on Waves in aanraking gekomen met het golfsurfen. Ik kwam zo enthousiast thuis, dit vond ik nog leuker dan kitesurfen en al snel was ik een golfsurfboard rijker. Sindsdien is bij mij het kitesurfen echt op een heeel laag pitje komen te staan. De zee is bij ons niet echt naast te deur, dus de progressie gaat langzaam. Maar elke keer als ik weer een poging doe om te blijven staan heb ik zoveel plezier. En als het lukt af en toe voel ik mij de koning te rijk! dat is echt een fantastisch gevoel!

Wat is voor jou de boardlifestyle?

Met ons campertje op pad gaan, golfsurfen en daarna lekker bij de camper even uitrusten en wat eten. Dat is voor mij echt genieten. Zeker omdat ik fulltime werk en daarnaast nog een HBO studie doe, geniet ik extra van deze momenten. Daarnaast vind ik het leuk om zoveel mogelijk te lezen en te zien van het golfsurfen. Als het blad Surfgirl op de deurmat valt, ben ik zo blij als een kind. Daarbij volg ik zoveel mogelijk de WSL (World Surf League) van de heren en dames en de pro’s volg ik via Instagram en Facebook. Daarbij heb ik een surfjournal, hierin schrijf ik al mijn surfbelevenissen op met foto’s erbij etc….. heerlijk om zelf weer in terug te lezen!

Kitesurfster

Heb je wel eens iets engs meegemaakt?

Ja, met kitesurfen op Aruba. We waren op Fishermanshut, de beginnerspot op Aruba. Je zou er lang kunnen staan en het is vlak water. Ik kon toen nog niet goed varen, beter gezegd ik kon nog niet varen. Ik was de waterstart aan het oefenen, soms lukte dat, zodat ik eventjes vaarde maar vaak ging het nog mis. De wind was aflandig, maar ze verzekerde mij daar dat ze mij in de gaten zouden houden en hadden bootjes om iemand op te halen. Samen met mijn vriend was ik de waterstart aan het oefenen en ineens ging het goed mis: ik kon niet meer staan, de wind vol in mijn kite en voor mijn gevoel kon ik hem niet meer houden en werd ik steeds dieper de zee op getrokken.

Het slechtste wat je kunt doen is in paniek raken, dat besef had ik op dat moment alleen niet. In mijn hoofd zag ik mezelf al midden op zee drijven richting Venuzuela. Die bootjes die mij zouden halen, nee die heb ik niet gezien. Er was niemand die maar enigszins doorhad wat er gebeurde, behalve mijn vriend. Gelukkig kan hij heel goed zwemmen en het is hem uiteindelijk gelukt om bij mij te komen.

Het slechtste wat je kunt doen is in paniek raken, dat besef had ik op dat moment alleen niet.

Hij nam de kite over en ik ben dat eind terug gaan zwemmen. Eenmaal aan de waterkant was ik helemaal kapot! Vanaf die dag heb ik gezegd dat ik nooit meer met aflandige wind ga varen, dus ook niet als men beloofd om je in de gaten te houden en bootjes te hebben etc. Het is en blijft gewoon gevaarlijk!

We zijn daarna nooit meer naar die spot geweest. We hebben aan de andere kant van het eiland een andere surfplek gevonden, waar de wind aanlandig was. Goed het was er diep en er waren wat golven, dus voor de echte beginner misschien niet de beste plek om het te leren, maar ik vond het daar fantastisch om te oefenen. Je had er ook alle ruimte, want met 6 a 7 kiters was deze spot al druk te noemen. Maar hé, zeg nou zelf, dit valt toch echt in het niet bij het verhaal van Mick Fanning en de haai bij de finale op Jeffrey’s Bay 😉

Brrr, en wat zijn dan wel je favoriete locaties om te boarden?

Frankrijk is voor mij tot nu toe mijn favoriet. Voor het snowboarden en golfsurfen is het daar geweldig. Hamboarden doe ik het liefst vlak bij ons in de buurt, tussen de weilanden door heb ik een geweldig pad ontdekt met goed asvalt. Heerlijk om daar te cruisen.

Wat heb je als (beginnende) boardchick echt nodig?

Doorzettingsvermogen. Je kunt het duurste en mooiste materiaal hebben, maar als je geen doorzettingsvermogen hebt, heb je er uiteindelijk niets aan. Voor in Nederland is een goed wetsuit ook zeker een must.

Welke tip zou je anderen geven om te beginnen met boarden?

Niet te graag willen, maak vooral ook lol bij het oefenen. Ook al kun je het nog niet zo goed, als het plezier er is, komt de rest ook wel! Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je iets doet waar je plezier aan beleeft. Vorig jaar zomer heb ik uiteindelijk door overbelasting van mijn armen niet veel meer kunnen surfen. Ondanks dat heb ik ontzettend genoten van de surf kunsten van anderen.

Wat voor advies zou je aan jezelf willen geven toen je net begon?

Hetzelfde, niet te graag willen, maak vooral ook lol bij het oefenen. Bij het kitesurfen lukte mij dat vaak niet, ik wilde zo graag gewoon kunnen varen, dat ik het plezier vergat. De fanatiekelingen stoeien hier vaak mee. Gelukkig heb ik hier bij het golfsurfen totaal geen last meer van. Ik lach om mijn fouten, net zo goed als dat ik lach als het lukt om een golf te pakken.

Op welke (board) festival kunnen wij je dit jaar vinden?

Het board festival voor mij is Surfana. Dit jaar is helaas alweer geweest, maar ik kijk echt weer uit naar volgend jaar!

Wat zijn je zomer plannen?

Straks reizen we met de camper af naar de west kust van Frankrijk. We zullen beginnen ter hoogte van Bordeaux en dan zien we uiteindelijk wel waar we naartoe gaan, afhankelijk hoe de golf is. Heerlijk 3 weken golfsurfen, wat heb ik daar zin in! Mijn doel is om progressie te maken bij het golfsurfen. Doordat ik niet vaak in de gelegenheid ben om te oefenen, hoop ik in die 3 weken echt vooruitgang te boeken. Vooral de pop-up heeft bij mij nog wat oefening nodig. Niet dat ene knietje nog gebruiken, maar bam! Gelijk staan! Maar het aller belangrijkste blijft uiteindelijk: gewoon genieten 😉