Fotograferen met je mobiel: zo doe je dat

Oh wat kan het fijn zijn om een keer niet met zo’n zware DSLR (spiegelreflex) rond te lopen. Vooral als je lekker op pad gaat. Maar vaak heb ik van die momentjes, helemaal met een eigen blog, die ik op de camera wil vastleggen maar geen spiegelreflex binnen handbereik. Maar ook met je smartphone kan je mooie foto’s schieten. Sinds mijn One Plus 5 ben ik fan. Natuurlijk hebben niet alle smartphones een goede camera, met de juiste tips en tricks kan je een heel eind komen. Benieuwd hoe? Dit zijn mijn tips.

1. Je camera op de sneltoets

Allereerst, zorg dat je je camera altijd bij de hand hebt, de mooiste fotomomenten komen onverwachts. Op de meeste telefoons heb je een sneltoets naar de camera zodat je zonder al te veel handelingen direct een foto kan maken.

2. Juiste belichting

Zorg dat je genoeg licht hebt. Het licht in een restaurant is vaak slecht en op zulke momenten ben je afhankelijk van wat je hebt.

Soms is het beter om een andere locatie of onderwerp te kiezen voor de mooiste foto’s. Of je kunt je foto met instagram lichter maken en er een zwart/wit filter overheen knallen.

Het mooiste licht heb je in de ochtend als de zon net op is of als de zon net ondergaat in de avond, “the Golden Hour”. Dit zijn de  mooiste momenten om te schieten, waar je ook bent. Dat kan gewoon niet misgaan, of je moet heel erg sucken.

Geschoten tijdens Golden Hour met mijn One Plus 5

3. schiet van bovenaf

Van bovenaf neem je het straatleven mee vanuit een ander perspectief en krijg je mooie plaatjes zoals hieronder bijvoorbeeld (vind ik:-).

nyc

4. Kijk naar details

Soms vergeet je de kleine dingen mee te nemen. Althans ik vaak wel. Afgeleid door het mooie licht achter de Brooklyn Bridge, het vrijheidsbeeld in de verte. Laat je aandachts eens gaan naar de tekeningen op een paal, de voorbij sjesende fixies, of de slotjes aan de muur, zoals hieronder. Een beetje een cliché, maar wel mooie, typerende shot (je ziet nog steeds waar ik de foto heb genomen door de achtergrond).

5. Horizon

Speel met de horizon. Niets zo saai als een gebouw gecentreerd op je foto, een beetje hemel en een beetje straat. Probeer eens wat anders. Pak eens wat meer hemel en zet je centrale object ergens anders in de foto.

En twijfel je nog steeds? Het beste is om af te kijken bij iemand die je qua fotografie heel goed vindt (nee, niet stelen) Blijf in ieder geval bij jezelf! En vergeet vooral niet gewoon te genieten van het moment. Het is echt niet zo dat je het niet hebt meegemaakt als je het niet hebt gedeeld!

Scroll naar boven