Vieze GORE-TEX jas? Zo was je die

Je hebt een dure Gore-Tex jas aangeschaft maar nu is die vies. Wassen dus. Het is belangrijk dat je weet hoe je je GORE-TEX-jas moet wassen zodat je deze zolang mogelijk goed houdt en droog blijft natuurlijke. Als je je GORE-TEX jas goed onderhoudt, blijft de jas bescherming bieden en gaat deze nog langer mee! Lees hieronder hoe je jouw GORE-TEX jas het beste kunt wassen.

Vieze Gore-Tex jas

Benodigde tijd: 3 uren

Hoe was je je GORE-TEX jas:

Zo was je jouw GORE-TEX jas (onderstaande instructie werkt trouwens ook heel goed met andere GORE-TEX kleding met uitzondering van GORE-TEX schoenen).

 1. Bekijk het label van je jas

  Volg de onderhoudsinstructies van de kledingfabrikant, of dat nou Northface of Norrøna is. Je vindt de label aan de binnenkant van je jas. Volg deze instructies goed op.

 2. Doe alle ritsen dicht

  Volgens de GORE-TEX website moet je alle ritsen dicht doen. Maak ook alle flappen en bandjes vast.

 3. Was je jas in de wasmachine

  Zet het aantal graden op 40, kies 2 keer spoelen en gebruik minimaal centrifuge om kreuken te voorkomen. Gebruik geen waspoeder of wasverzachter, alleen vloeibaar middel. Kies wel het juiste middel.

  Wij gebruiken de NIKWAX, dat speciaal voor o.a. GORE-TEX is bedoeld. Je kunt ook gebruikmaken van andere merken zoals Grangers.
  NIKWAX wasmiddel

 4. Droog je jas

  Droog je jas aan de waslijn of in een droger op een warme, gematigde temperatuur. Houdt hierbij ook de instructies van de kledingfabrikant aan.

  Let op: Shakedry mag nooit in de droger!

 5. Activeer de waterafstotende werking

  Als de jas droog is kan je deze nogmaals 20 minuten in de droger doen om de waterafstotende werking (DWR) te heractiveren. Dit kun je trouwens altijd doen als je merkt dat je jas niet meer waterafstotend is.

FAQ

Moet je je GORE-TEX jas wassen?

Het is goed om je Gore-Tex jas regelmatig te wassen. Dat is juist beter voor de jas. Hierdoor blijven de poriën namelijk schoon en werkt het ademend vermogen van de jas optimaal.

Mag ik mijn GORE-TEX zelf wassen

Ja, je kan je GORE-TEX prima zelf wassen. De jas naar de stomerij brengen kan, dat kost wel wat. Vraag bij de stomerij of ze je jas willen wassen met een kleurloze, gedistilleerde koolwaterstofoplossing en of ze voor het drogen een DWR op de jas willen sprayen voor het drogen.

Dit vind je misschien ook leuk

WandelenWintersport

Getest: Hanwag Alpine sokken

Hiker bij de Emerald Lakes
Nieuw-ZeelandWandelen

Alles over de Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

Outdoor Lifestyle

Fotograferen met je mobiel: zo doe je dat

Groningen centraal station
Nederland

Doen in Groningen stad: 16 activiteiten & bezienswaardigheden

Outdoor Lifestyle

Boardchick of the week | Marta van surfragette

Longboarders in straten Den Haag
Longboarden

Leren longboarden: Sickboards Chicks Clinic