Horseboarden

Horseboarden is een vrij nieuwe extreme sport. Het is een combinatie van paardrijden en wakeboarden, en vergt dus teamwork. Toen ik voor het eerst een filmpje van dit fenomeen voorbij zag komen op de tijdlijn van mijn facebook account heb ik de eerste 5 minuten met ongeloof en verbazing zitten stuiteren op m’n bureaustoel. Wat is dit gaaf!

Als klein meisje heb ik in een ver verleden leren paardrijden. Zodoende heb ik een voorliefde ontwikkeld voor grote gespierde viervoeters met lange manen en mooie sokken om de hoefjes. Het liefst zie ik ze in een volle galop door de zee bij zonsondergang. Ik herinner me nog de kick die het geeft om te paard, samen met een groep paarden en ruiters over het strand te crossen. Momenteel ben ik veel meer bezig met andere dingen; waaronder het verbeteren van mijn skills op een wakeboard. Horseboarden leek me de perfecte combi voor mij! Conclusie: dit moest en zou ik gaan doen.

Mijn eerste keer horseboarden

Afgelopen november was het voor mij zo ver. Ik had mij netjes ingeschreven via een event op facebook (via horseboarding nl en was samen met een stuk of 4 andere wakeboarders (‘riders’) inmiddels aan het koukleumen op het strand bij IJmuiden, met een temperatuur iets boven het vriespunt. Iets later kwam een groep van ongeveer acht paarden onze kant op en kon de pret beginnen. Wat mij opviel aan de mensen die meedoen aan deze nieuwe sport: zowel ruiter als rider is dat ze vriendelijk en behulpzaam zijn. Ze staan open voor iedereen die wil beginnen aan deze deze kick.

Voor een goede indruk van mijn eerste ervaring achter het paard door de zee kun je het beste mijn GoPro filmpje even bekijken – die heeft inmiddels al bijna 50.000 views! Het was een GROOT succes! Het gevoel wat je hebt als je door letterlijk 1 pk uit het water wordt getrokken om vervolgens de galop in je leash te voelen is geweldig! Heerlijk dat zoveel fun gewoon door puur natuur mogelijk kan worden gemaakt, en wát een band kweekt het toch om zoiets samen te doen – met paard en ruiter.

En nog een keer

Er was voor mij geen twijfel mogelijk dat ik bij een tweede training dit jaar op 13 maart weer van de partij zou zijn. Een prachtige zonnige dag, maar met een winterse zeetemperatuur. Een grote groep nieuwe riders had zich dit keer aangemeld na een oproepje van mij op de Dutch Wakeboarders facebookpagina (waar facebook allemaal niet goed voor kan zijn).

Wat wel eng was: door het mooie weer was het enorm druk. Een strandwandelaar lette niet op en werd bijna onthoofd door de lijn tussen paard en wakeboarder, ondanks de vele waarschuwingen van het aanwezige ‘grondpersoneel’. Ook loslopende en zwemmende honden waren een hindernis wast ervoor zorgde dat de paarden wat onrustig waren. Desondanks lukte het toch om een aantal mooie runs te maken. Dit leverde mooie actiefoto’s op voor iedere deelnemer! De volgende keer wordt met pionnen het veld gemarkeerd zodat horseboarding veilig blijft voor zowel bezoeker als deelnemer. Ik weet het al: hier ben ik zeker weer bij!

Een strandwandelaar lette niet op en werd bijna onthoofd door de lijn tussen paard en wakeboarder, ondanks de vele waarschuwingen van het aanwezige ‘grondpersoneel’.

En nu jij?

Wil je het zelf ook eens proberen? Ga dan naar de facebookpagina Horseboarding NL en hou de trainingsdata in de gaten. Het is handig om je eigen materiaal te hebben, maar als je contact legt met één van de wakeboarders kun je wellicht wat lenen. Dat is het ook het mooie van dit event: het kost niets! En het levert je een prachtige dag in zee op met in ieder geval een spectaculair uitzicht, en je leert nieuwe mensen kennen die net zo board-minded zijn als jij! Win-win-win!

Horseboarden, “Say what?”

Dit vind je misschien ook leuk

Halong Bay met boten
Vietnam

Reizen door Vietnam: 12 handige tips

Coleman stoel
KamperenOutdoor Lifestyle

Multifunctionele stoelen voor kamperen en thuis: Coleman kampeerstoelen

thames londen
EngelandReistips

Uitgebreide guide met 15 beste Londen tips (voor je eerste keer)

Fietsers in Whistler
Canada

Wat te doen in Whistler: onze beste tips en bezienswaardigheden

De oranje kajak glijdt moeiteloos over het helderblauwe water van de Brienzersee.
KanoënZwitserland

Zo leuk is winterkajakken op de Brienzersee

Wandelaar bij Kamnik Sedlo Slovenie
SloveniëWandelen

Kamnik Saddle: eindpunt voor een epische dagwandeling