Leren snowboarden op latere leeftijd: mijn eerste snowboardles

Het was zondag 23 december 2012. Ik kreeg mijn eerste snowboardles in Frankrijk. Ik was toen 28. Ooit (toen ik 23 was) had ik van mijn ex een snowboardles in Zoetermeer gehad, maar ik was er niet goed in, weet ik nog. Toch vond ik het gevoel direct verslavend. En mijn motto is sowieso dat je nooit te oud bent om te leren, dus begon ik met snowboarden. Hoe het was? Lees mijn ervaring met snowboarden op latere leeftijd.

De eerste snowboardles

Bij een reisorganisatie had ik snowboardlessen en materiaal gehuurd. Dan krijg je 5 dagen lessen die 2 uur per dag duren. Materiaal bestaat uit een snowboard en snowboardschoenen.

Plus ik had nog een skipas voor een hele week.

Alleen maar kinderen

Van zondag tot en met donderdag stond ik dan elke dag van 11:00 tot 13:00 op de pistes. De groep bestond uit: Franse kindertjes onder de 14 jaar en Nederlandse jongens. 

Dutch girls where were you?

Na de lessen heb je de vrijheid om zelf te oefenen tot de liften dichtgaan (een uur of 5).

Balans balans balans

Dag 1 stond in het kader van balans, waarbij je een ienie mienie heuvel omlaag gaat met één schoen vast op je board en de andere los (om beter balans te krijgen). Ook leerde je om te sliden, wat je nodig hebt om te remmen. Je gaat dan als het ware met je board horizontaal omlaag.

De hel die sleepliften heet

De dagen die volgden, leerde je met de sleepliften omhoog te gaan. Ja, leren, want de sleeplift is een ramp en alles behalve motiverend! Maar ik ging door en bleef maar denken “rechtop blijven staan, knieën wat gebogen, niet vallen, niet vallen”.

Elke keer als het lukte was ik zooo opgelucht en kreeg ik meer en meer zelfvertrouwen.

Spierpijn

Nadat ik in de middag van dag 2 de liften eindelijk onder controle had, in plaats van dat de lift bepaalde waar ik op de grond viel, waren we klaar om bochten te leren maken.

Dag 3 had ik al behoorlijke spierpijn: billen, bovenbenen, armen, zelfs buik! name it and I had it. 

Meer pistes

Uiteindelijk moet je in de bochten leren variëren: goede voet voor en andersom, vooruit sliden en achteruit sliden, grote bochten en kleine bochten. Dag 4 en 5 gingen we afwisselen op andere pistes (met zitlift, veel gemakkelijker!) en de allerlaatste dag kon je je super tricks aan mister Lyed, de docent, laten zien.

Resultaat van de 5 dagen? Verrekte schouders, heel veel spierpijn en blauwe plekken, maar wel het papiertje waarmee ik mijn snowboardboekje kon ophalen. And that gave my little adventure een happy ending. 

Ik hoop dat het niet een al te lang verhaal is geworden en dat jullie een beeld hebben gekregen van beginnen met snowboarden. En zoals je hebt gelezen ben ik nog laaaang niet goed genoeg, maar is het zeker voor herhaling vatbaar! Skiën schijnt gemakkelijker te zijn, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. 

Update: in 2021 nam ik mijn eerste skilessen!

14 gedachten over “Leren snowboarden op latere leeftijd: mijn eerste snowboardles”

 1. Skieen kan ik een heel klein beetje. Vroeger met de middelbare school wel eens gedaan op een borstelbaan (zeer pijnlijk als je dan valt). Snowboarden lijkt me heel gaaf, maar heb het nog nooit geprobeerd.

 2. ik was zóó verschrikkelijk slecht, die eerste snowboardlessen. we waren op wintersport met familie en ik zat bij m’n nicht in de groep – zij ging zonder problemen hoppa naar beneden, en ik lag bij elke bocht op m’n snoet :( maar goed, bijna 10 jaar later was het het dubbel en dik waard <3

  daarvoor heb ik altijd geskied en aangezien ik 5 was toen ik dat leerde weet ik niet meer echt hoe moeilijk het was… maar ik vind het wel stukken enger dan snowboarden. vind het niet zo fijn dat allebei m'n benen een andere kant op kunnen glijden enzo, zegmaar :p

  • Hahaha jaa erg is dat he, nou zo voelde en voel ik mij nu waarschijnlijk ook nog zoals jij je 10 jaar geledne voelde. En ik herken dat gevoel zo erg: dat je benen elke kant op kunnen glijden: damn!

 3. whaah! ik dacht dat je al veel lang snowboarde! Leuk stuk. Ik moet echt binnenkort naar een leuke hal om te boarden. Ik herinner me mijn eerste les nog :’) Ik vervloekte alles en iedereen en snapte niet waarom iemand dit leuk kon vinden. Twee lessen later was ik in love …

  PS: heb je DropStitch gezien? Denk dat het een leuke inspiratie is

  • Haha neeeee, heb ik ook ergens vermeld. Ik ben een groot fan, maar kan alleen longboarden en een beetje surfen. En nu dus ook snowboarden. Ennuh ik ga Dopstitch es checken, thanks!

   Hihi en dat vervloeken is herkenbaar!

 4. super leuk geschreven!! ik ski al vanaf dat ik kan lopen en heb dat tot mijn 15e gedaan. daarna 2 jaar niet meer op wintersport geweest en toen weer voor het eerst met school, toen ben ik begonnen met snowboarden, inmiddels 5 jaar geleden. ik heb nu mijn eigen spullen en vind het helemaal geweldig!! ben heel benieuwd naar je foto’s van de wintersport.

 5. Ik ski zelf al 17 jaar, (ben 21) dus ik zal nooit over gaan op snowboarden. Maar vind wintersport heerlijk! De sneeuw, de lucht, heerlijk!

 6. Ik heb toen ik klein was wel eens op ski’s gestaan maar denk dat het me nu allemaal niet meer zo makkelijk afgaat…

 7. Leuk geschreven. Het lijkt me nog behoorlijk lastig. Ik heb alleen geskied, en hou het ook maar bij skieen ;-).

  x

 8. Wat een leuke post! Wintersport lijkt me super leuk! Ik weet alleen niet of ik zou gaan snowboarden of toch de ski’s zou proberen; weet ook niet wat ik makkelijker zou vinden. Misschien ben ik in allebei wel een drama haha. Wel heel goed van je dat je je papiertje gehaald hebt, you go girl! En hoe vaak je ook viel, je zag er wel heel stylish uit met je mooie outfit! :)

 9. Heel leuk stuk om te lezen! Absoluut niet teveel verteld dus;). Gaaf dat je 1e papiertje binnen is, moet ondanks alle spierpijn toch een mega goed gevoel geven! Stoer hoor:D. Geslaagde outfit ook daar tussen het witte landschap:D

 10. Oh stoer zeg! Zo’n lift lijkt me ook een hel, echt frustrerend als je dan weer opnieuw naar beneden moet. Goed dat je zo hebt doorgezet! Ik ben er nog helemaal nieuw in, 1 x op de skie’s gestaan (indoor), ik ben geen fan haha!

Reacties zijn gesloten.