MadNes report: skate/surf festival op Ameland

Door mijn blindheid van verre reizen vergeet ik vaak dat Nederland ook mooie festivals heeft waar je lekker kan relaxen, clinics kan volgen en de vibe van de boardlifestyle mee krijgt. Je hoeft niet ver te reizen om bezig te zijn met boardsports (ja een eiland in Indonesië klinkt natuurlijk veel spannender), ook om de hoek zijn er genoeg clinics te volgen, golven te pakken, wegen te skaten en te dansen op leuke bands. Om dat extra boardsports gevoel te creëren is er natuurlijk niets beters dan een eiland, je tentje en toffe boardsports vrienden om je heen. Tijd voor een spy into MadNes: Het surf & skate festival op Ameland.

Vrijdag zetten we (mijn vriend en ik) onze voetjes aan wal. De auto lieten we achter in Holwerd, de plek waar boot naar Ameland vertrekt. Samen met een hele groep boardliefhebbers reden we met de bus richting de MadNes camping om daar onze tent op te zetten en onze vrienden uit Amsterdam te meeten. Daarna moesten we ons direct klaar maken voor onze allereerste clinic. MadNes is all about surf & skate clinics, muziek, cultuur, eten en groen. Strand Nes (waar de leuke woordspeling van het festival op is gebaseerd) is de basis. Hier vullen wij onze dagen en avonden.

Het is vrijdag vijf uur. Onze eerste clinic: golfsurfen. Enigzins wat teleurgesteld in Nederland; het Nederlandse weer is vaker een najh voor surfen, proberen we toch die 30 cm hoge golfjes te pakken whooo. En dat is best lastig hoor, surfen op bijna niets.. Maar goed al is het maar om te oefenen voor die big mama’s die wij in augustus in Frankrijk hopen te pakken. Na de clinic worden we vanzelf weer droog door de hete zon. We gaan direct door naar de mojito’s van de Capiboys en de tosti’s van foodtruck ‘Heet Brood’. De avond vullen we met Australische bandjes zoals Waxhead, een beetje Techno en stiekem lopen we nog langs de Karaoke Bar om daarna lekker op onze opblaasbare bedjes in de tent te duiken.

Zaterdag heb ik een volle dag staan. De dag had ik moeten beginnen met meditatie. Maar dit oudje kan al die alcoholische versnaperingen, de partygangers rondom de tent en weinig slapen niet zo goed verdragen. Ik stel de volgende clinic uit tot half 2, waar ik windsurfen heb staan. Eventjes twijfelde ik of ik moest gaan, de wind op het strand en de koude zee, nehh stel je niet aan. Geen moment spijt gehad dat ik wel heb meegedaan aan de clinic georganiseerd door Plankenkoorts. Wat is dat tof, en zwaar en moeilijk maar zo leuk! Oh no not another maybe hobby? Die dag probeer ik nog graffiti, hulahoop (ook zo’n leuke hobby), eten we pannenkoeken, testen we onze evenwicht op indoboards en dansen we op Duitse Dj’s met brandweerpakken.

Zondagochtend volg ik ter afsluiting nog een SupYoga clinic bij Girlzactive en maak ik kennis met de leuke Maroean, waar jullie hier kennis mee hebben gemaakt als boardchick of the week. We peddelen wat meters de zee op, leggen onze supboards vast aan de boei en doen een sessie yoga. Het gaat goed totdat we onze ogen moeten sluiten en ik zeeziek wordt. De laatste vijf minuten is het of in de zee springen of naar de horizon kijken. Beide schijnen te helpen om van je zeeziekte af te komen. Ik kies voor het laatste, ik heb geen zin om nat te worden. Even later knal ik toch het water in als ik staand op de zee probeer te suppen.

MadNes je was leuk!

Ik kan MadNes alleen maar aanraden. Een kaartje van 112EU heb je inclusief camping, drie keer eten, clinics en muziekoptredens, cultuur en skate. Een mooie manier om kennis te maken met allerlei (board)sports en de boardlifestyle op één van de leukste eilanden van Nederland. En wat hadden we een mazzel met het weer!

Tot volgend jaar? Ben jij er al eens geweest?

Dit vind je misschien ook leuk

longboarder in Yosemite
Longboarden

De guide voor longboard cruisen

Outdoor Lifestyle

Dit zijn zonnebrand zonder schadelijke stoffen

Haven van Sydney
Australië

11 x doen in Sydney Australië

Canada

Bezienswaardigheden Tofino Canada: handige tips en meer

Hardloper in de bergen van Zermatt tijdens de Matterhorn Ultraks
Hardlopen

Top 5 mooiste trailruns in Europa 

Skier met bril van Oakley
Wintersport

Oakley Flight Deck Ski Goggles Review & winkeltips