Longboard decks

De plank (deck) van je board kies je meestal op basis van wat je met longboarden wilt gaan doen. Wil je gaan dancen, down-hillen, free-riden, cruisen en long-distance. In dit artikel ga ik in op de vorm van het  longboard (shape) dat je kunt kiezen. Ik bespreek de meest voorkomende vormen decks en welke activiteiten je met het deck kunt doen.

 
Longboards Pintail

Pintail longboards

De pintail heeft de shape dat eruit als een druppel. De achterkant van een pintail longboard is puntvormig en loopt voorbij de achterwielen. Het deck is populair omdat het een mooie vorm heeft het meest op surfboards lijkt. Het is echt street surfing.Stijl van longboarden: cruisen, carven en slalommen.

Trucks: De trucks zijn vaak aan de onderkant van het deck vastgemaakt, ook wel top-mount genoemd.

 

Longboards Kicktail

 

Kicktail longboards

Kicktail longboards hebben een brede staart (tail). Ook bij een kicktail board loopt de staart voorbij de achterwielen. Het verschil met een pintail is dat de kicktail brederin de basis veel op pintail longboards, het belangrijkste verschil is dat de tail breder is en iets omhoog staat. Net als bij een skateboard kun je, door er met je voeten druk op te zetten, het longboard aan de voorkant omhoog liften. Handig om tricks te doen

Style van longboarden: freestylen, cruisen en carven

Trucks: de trucks zitten vaan aan de onderkant van het deck,  topmount genoemd.

 
Longboards_Drop-Down

Dropped boards

Er zijn 2 soorten dropped boards:

  • Dropdown longboards
  • Dropthrough longboards

Drop-down boards hebben een soort gebogen deck (concave) waardoor je vaak iets meer op de grond staat dan de voor- en achterkant van je board. Het deck is bij de wielen en trucks hoger dan waar je op staat (het sta-vlak)Doordat je lager staat heb je meer stabiliteit.

Trucks: De trucks zitten aan de onderkant van het deck.

Style van longboarden: voor down-hill en long-distance longboarding.Longboards_Drop-Through

Drop-through longboards hebben een deck dat net als bij een drop-down deck veel lager. Doordat het deck laag zit is het board erg geschikt voor beginnende boarders die nog weinig stabiliteit hebben.

Trucks: de truck gaat door het deck heen en zit aan de bovenkant van het deck vastgemaakt.

Style van longboarden: cruisen, down-hill, long distance, free-riden, carven

Van de drop-through en drop-down heb je ook een combinatie: een double-dropped. Het deck is gebogen en de trucks zitten door het board heen op de bovenkant vastgemaakt. Dit board geeft extra stabiliteit en is daarom geschikt om de down-hill racen.

Longboards_Double kick

 

Double-kick longboards

Double kick longboards hebben twee kicks, zowel aan de staart als aan de voorzijde. Je kunt beide kanten dus liften en lekker stunten zoals op een skateboard.

Style van longboarden: freestylen

Trucks: zitten vaak aan de onderkant van het deck

 
 
Longboards_Top mount downhill

Top-mount downhill longboards

 

De top-mount downhill longboards hebben vaak veel concave waardoor je veel grip hebt. Op deze manier heb je veel controle over je board.

Style van longboarden: down-hill en freeriden

Trucks: de trucks zitten aan de onderkant van het deck.

Longboards_Mini Cruiser

Mini Cruiser longboards

 

De mini cruiser is een klein boardje. Omdat ze zo klein zijn is het board gemakkelijk te bewegen en goed mee te nemen. De mini cruisers hebben vaak een kicktail om net als met een skateboard leuke tricks mee te doen. Van dit type heb je vaak een plastic fantastic variant, zoals de Penny boards. Deze zijn dus niet van hout gemaakt.

Style van longboarden: met name cruisen, carven en pumpen.

Trucks: vaak aan de onderkant bevestigd
 
Longboards_Pool board

Pool boards

Een pool board is een kleiner board je met kicktail en een smallere neus net zoals de pintail. Ook bij dit board kun je zowel de voor- als achterkant liften en trucks doen.

Style van longboarden: freestyle en cruisen

Trucks: aan de onderkant van het board

Geen idee welk board het beste bij jou past? Lees dan meer over hoe je een longboard kiest.