De guide voor longboard cruisen

Dat longboarders beginnen met cruisen is niet zo gek. Het lijkt het meest op surfen. Wil je gewoon van A naar B longboarden zoals van huis naar je werk of studie? Dan is cruisen jouw ding.

Cruisen is waarschijnlijk het eerste wat je op je longboard gaat proberen. In principe kan je op elk longboard cruisen, maar de een zal wat lekkerder rijden dan de ander. En dat heeft te maken met hoe flexibel je board is, hoe los je trucks zitten, hoe lang je deck is etc.

Ik – en waarschijnlijk elke andere longboarder – ben zelf begonnen met cruisen langs de weilanden.

Geschikte longboards om op te cruisen

Cruise deck

In principe kan je op elk longboarddeck cruisen. De gemakkelijkste of fijnste boards zijn de wat langere boards. Sommige mensen vinden een pintail heel mooi, maar persoonlijk vind ik ze niet zo lekker rijden. Ik hou van een kicktail of iets minder puntige vorm longboard. Pintails zijn vrij plat en daardoor moeilijker om balans op te houden.

  • Top-mounted decks – waarbij het deck bovenop de trucks zijn gemonteerd – longboards maken het erg gemakkelijk om te carven.
  • Met een drop-through deck kun je juist weer lekkere afstanden maken omdat je lager op de grond zit en dus minder hoeft te bukken.

⤳ Must read: de verschillende vormen longboards

Drop Cruiser

Cruise wielen

Een andere factor bij het bepalen van je cruiselongboard is de wielvorm. Wil je een gewone cruise set-up, dan werkt in principe elke soort wiel :) Maar de fijnste wielen zijn toch wel de grotere wielen met een scherpe rand. Grotere wielen zijn over het algemeen het lekkerste onder een cruiseboard omdat dat beter rolt.

Kijk wel ALTIJD naar de hoogte van je deck voor je wielen koopt. Je wilt namelijk geen wheelbite oplopen. Je zou eventueel risers op je trucks kunnen monteren, maar beter is de juiste wielen te kopen.

Maarrr wil je veel gaan pushen, dan kan je beter kiezen voor een kleiner wiel. Push je zo af en toe? Dan voldoet een grote wiel.

Kleine wielen

Kleinere deck? Maximaal 34 ” (86,36 cm), dan heb je een kleiner wiel nodig tussen de 60-67 mm zodat je board ook niet al te zwaar wordt. Wil je goed kunnen pushen, ook hier geldt weer dat je voor de kleinste wiel in deze categorie kiest.

Middelgrote wielen

Heb je een middelgroot deck van zo’n 34-42 inch (86,36 cm tot 114,3 cm) kies dan een wiel tussen de 68-72 mm.

Grote wielen

Als je een groter deck hebt van 40inch (zo’n 101.6 cm) en hoger, kijk dan naar wielen van zo’n 70-75 mm.

Wil je veel pushen? Kies dan voor kleinere wielen (dus bijvoorbeeld tussen de 34 en 38 inch). Hoe groter de wiel, hoe sneller je kunt gaan. Maar het verschil is niet heel groot in deze categorie.

Cruise trucks

Als je gaat cruisen is het deck niet alleen belangrijk, ook de trucks doen er toe. Cruise trucks zijn ideaal als ze zo wijd zijn als je longboard deck. Kies voor een truck van 150 mm als je longboard max. 150 mm wijd is. Kies voor 180 mm trucks als je een longboard vanaf 180mm hebt.

Positie van de kingpin

Let ook op de positie van de kingpin van je truck! Reverse kingpin trucks zorgen ervoor dat je longboard gemakkelijker te rijden is dan standaard trucks. Grote kans dat je longboard van de Action geen reverse kingpin heeft. Gevolg: jij rijdt niet lekker en vind longboarden niet leuk. Terwijl de juiste trucks zoveel verschil kan maken! Net als de keuze van je deck.

Kingpin VS Reverse Pin
Bron Blue Tomato

Nog niet uitgelezen?