Welk longboard past bij mij?

Longboarden is een leuke single sport. Het enige wat je nodig hebt is je longboard en je kunt al longboarden. Je eerste longboard kopen is moeilijk, er is zoveel aanbod. In deze longboard guide voor beginners helpen wij je bij de basics van longboard zodat jij straks je eigen longboard kunt kopen. 

Wil je gaan cruisen, alleen naar je werk longboarden of wil je beginnen met downhill longboarden? Of heb je geen flauw idee? Als je geen idee hebt, dan kun je het beste starten met cruisen. Weet je wel al wat je het leukste vindt om te doen met je longboard? Dan leggen wij kort uit welk longboard het beste bij jouw discipline van longboarden past.

Ik ben zelf begonnen met cruisen langs de weilanden op mijn Koastal Cruiser omdat ik niet echt wist wat ik het leukst aan het longboarden zou vinden. Nu ik wat langer longboard vind ik het dansen heel tof en ben ik inmiddels begonnen met sliden.

Populaire longboarddisciplines:

Cruisen

Wil je alleen cruisen (= korte afstanden maken) van A naar B ga dan voor een kicktail of pintail board. En daar kan je ook mooie trucjes mee doen.

Downhill racen

Lijkt het je gaaf om zo snel mogelijk naar beneden te racen? Dan is downhill boarden wat voor jou. Ga op zoek naar een longboard zonder flex en een plank waar je lekker stabiel op staat. In principe kan je op elk soort plank downhillen, maar dat hangt af van je voorkeur. Een plank met meer concave zorgt ervoor dat je niet van je board afglijdt.

Sliden/Freeriden

Wil je gaan sliden in de bochten en zo sierlijk mogelijk maar snel naar beneden racen? Dan kan freeriden wel iets voor jou zijn. Ook hier kun je net als bij een downhillboard het beste kiezen voor een plank dat stabiel staat

Dansen

Zie je jezelf vette tricks op je board doen? Ga dan dansen. Hier let je meer op de  grootte van het longboarddeck (de plank). Hoe groter hoe meer ruimte je op het deck hebt. Je hebt meer ruimte voor je voeten en kan heel snel wisselen van positie en je kan er lekker op dansen. Ook kicktails zijn handig als je bijvoorbeeld flip tricks wilt oefenen (je board de lucht in wilt krijgen)

Long Distance

Ga je lange afstanden maken? Dus meer dan alleen maar naar je werk cruisen? Een goed longboard voor lange afstanden is een board die laag bij de grond staat zodat je minder ver door je benen hoeft te zakken, het liefst met lekkere grote wielen.

Hopelijk is het nu duidelijk dat je voor verschillende disciplines kunt zoeken als je wilt gaan longboarden, en dat er voor elke discipline een geschikt longboard is.

En dan? Het allerbelangrijkste voor beginners is om de basis onder de knie te krijgen: cruisen, footbraken (remmen) en bochtjes maken. En vergeet je gear niet. Ik raad een helm, knie- en elleboog beschermers aan! Ga je sliden koop dan ook slide gloves.