Uniek overnachten via hihahut: een nachtje in de Vogelaarhut

Hihahut is een superleuk en uniek concept: ecologisch overnachten in een bijzonder hutje in een mooie omgeving. De hutten zijn te bereiken met een fiets, wandelend of per bootje. Een leuk mini-avontuur. Wij sliepen een nachtje in het hutje ‘Vogelaar’; een hutje met kleine ramen om in alle rust vogel te spotten, net zoals in jaaghutten en observatieposten. Ontdek dit ontzettend leuke concept op Lone Drifters.

Vakantievoorpret

Toen reisblogger Marjolein mij meevroeg om een nachtje te slapen in een hihahut, had ik nog niet eerder van het concept gehoord.

De mensen achter hihahut creëren unieke hutten die op de mooiste plekken staan binnen een bepaald gebied. De hutten zijn te bereiken met een fiets, wandelend of per bootje. In ons geval met de tandem.

Op de tandem richting de hihahut

De pret van de hihahut begon al voordat we op de tandem stapten: toen we onze eerste informatie per mail kregen. Hierin stond dat we een tandem konden huren en we kregen er een hele toffe plattegrond bij met alle locaties van de hutten en leuke hotspots waar je langs kunt fietsen op de tandem.

Fietsen naar de Vogelaarhut

Het concept is simpel: je maakt een tocht door de prachtige natuur naar je hutje in een prachtig gebied. In dit geval was dat schuin boven de stad Leiden, bij de Kagerplassen. Fun fact: het watersportgebied de Kagerplassen is het oudste watersportgebied van Nederland.

Wij starten ons avontuur in het dorpje Roelofarendsveen. Via een mailtje kraken we de code van de sleutelbox en kiezen we onze mooie oranje tandem uit. Marjolein houdt van controle dus zij gaat voorop en zo slingeren we tegen verwachtingen in door het dorp. Het fietsen op de tandem lukt ons aardig, al gieren we wel van het lachen. Met de routekaart stippel ik achterop de route uit naar onze hut: de Vogelaar.

We slingeren langs molens, dorpjes, huisjes langs het water en weilanden. En dan zien we daar in de verte, op het weiland van de boer ons felblauwe huisje staan. Als een klein kind roep ik naar Marjolein dat ik ons hutje spot.

En dan zien we daar in de verte, op het weiland van de boer ons felblauwe huisje staan.

We rijden een smalle straat op langs moderne boerderijen en stoppen bij een van deze boerderijen. Twee jongens, die kikkers aan het vangen zijn in de sloot, kijken niet eens meer op van onze aankomst. Ik zeg tegen Marjolein dat ze moet doorfietsen want dankzij mijn vissenfobie vind ik kikkers heel vies. We fietsen snel het erf op van de boerderij en parkeren de tandem voor het hek van het weiland. We openen het hekje en lopen naar ons hutje die wel zelf kunnen openen met de sleutel in een kluisje met cijfercode. Helemaal coronaproof dus ook.

Ons hutje, de Vogelaar ziet er net zo uit als een observatiepost. Kleine ramen rondom het huisje om in alle rust vogels te spotten. We hebben uitzicht over een groot weiland met schapen en later op de avond de mooiste zonsondergang. Er zijn geen gordijnen opgehangen zodat je goed vogels kunt kijken. Wil je liever wel gordijnen? In de hut kun je deze zelf gemakkelijk ophangen. Wij besloten om zonder gordijnen te slapen voor dat echte kampeergevoel :).

Maar voordat we gaan slapen willen we nog wat van het dorp zien. We doen een drankje bij Paerdeburgh, een leuk restaurant aan de Rijpwetering. Aan de overkant spotten we een fietsend stelletje op een tandem van de hihahut.

Met een wijntje op wandelen we in een kwartier terug naar ons hutje. Daar maken we simpele wraps met falafel (ideaal kampeereten trouwens!) en daarna maken we een rondje door het dorp Oud Ade.

De zonsondergang in Oud Ade is prachtig en je vindt ook de mooiste molens rondom de weilanden.

De hutjes van hihahut

De hutten van hihahut zijn zelfvoorzienend en kunnen op verschillende locaties geplaatst worden. Het kan dus heel goed dat op het moment dat jij een hihahut boekt, deze op een andere plek staat dan onze hut. Ook de Vogelaar. Door middel van zonne-energie is er elektra in de hut aanwezig en je kunt op het compost toilet. Douchen is ook mogelijk, sterker nog: die was verrassend warm en ik had een goede straal.

Eten kun je in de hut zelf maken of bestellen via de hihahut. Ze bieden ontbijt & diner-boxen aan. Deze staan klaar in de hut bij aankomst en zijn gevuld met verse en lokale producten, en inclusief recept zodat je een heerlijke maaltijd kunt bereiden.

In de hut vind je ook een koelkast met wat lekkers en een kleine vooraad aan gekoelde en niet-gekoelde dranken. Op het keukenblad is de mini-bar kassa te vinden waar je contant geld achter kunt laten voor het eventueel gebruik van deze dranken. 

Als het tijd is om te slapen lopen we terug naar ons hutje. Helaas bleek de electriciteit het niet te doen en moeten we het doen met onze zaklampen. Vanuit het bed zien we door de ramen wat er om de hut heen gebeurt. Helaas zitten we ook dichtbij een voetbalveld waardoor het weiland megaverlicht is. En de lampen blijven best lang aan staan.

De volgende ochtend maken we een ontbijtje en de geur van verse thee en een koude ochtend laat me weer teruggaan naar onze 10 weekse camperreis door Nieuw-Zeeland.

Hihahut prijzen

Wil je een nachtje (of meer) boeken via hihahut? Een nachtje heb je al vanaf € 99-,. Een kleine noot: wij hebben deze nacht helemaal zelf bekostigd ;-)

In een hutje kunnen 2 personen overnachten.

Daarnaast ga je bij sommige routes met de pont. Hier is het de bedoeling dat je met contant geld betaalt. Handig om mee te nemen dus!

Tijdig boeken wordt aangeraden! Mocht je nou geen plekje meer kunnen vinden, bekijk dan deze andere leuke weekendje weg tips in Nederland.

Overnachten op bijzondere locaties en op ontdekkingstocht door de natuur? Boek vandaag nog jouw unieke avontuur via hihahut.nl!

Tips & FAQ voor de Hihahut

  • Hihahut is populair, zorg dus dat je tijdig boekt
  • Er kunnen maximaal 2 personen in de hut overnachten
  • De hutjes liggen op dit moment in de buurt van Leiden
  • Parkeren kan op aangewezen plekken en is gratis
  • Het is niet de bedoeling dat je met de auto naar een hutje rijdt (nee je komt niet bij alle hutjes onder de tandem uit ;-))
  • Deze spullen kun je het beste meenemen: laarzen bij regenachtig weer, badslippers voor in de douche en een zaklamp (hoewel er in ons huisje ook eentje zat)

Dit moet je weten over Hihahut

Moet je hihahut van te voren reserveren?

Ja, de hutjes moet je reserveren.

Mag mijn hond mee?

Helaas, honden zijn een reden voor wilde dieren om weg te blijven, om de fauna te beschermen, mogen honden niet mee.

Wat zijn de hihahut prijzen?

De prijzen verschillen per hut. Je kunt al vanaf € 99-, in de hihahut overnachten. Bekijk hier alle hutjes.

Hoeveel hutjes zijn er ?

Op dit moment zijn er 8 hutjes: de Vogelaar, Binnentent, Zonnepost, Sterrenkijker, Tuureluur, Droomwachter, Flierefluiter en steltloper. Elk hutje heeft zijn eigen thema.

Nog niet overtuigd? Check ook onze Hihahutstories op Instagram en volg ons voor meer reisinspiratie!