Wij sliepen een nachtje in een stro-iglo op het platteland van Groningen

Op een kleine 20 minuten rijden van de stad Groningen ligt Hayemaheerd, een uniek stro-hotel. Hier slaap je, zoals de naam al zegt, letterlijk tussen het stro, op het platteland van Groningen. Je kunt hier genieten van de rust op het platteland en toch ben je in een paar minuten rijden in de stad Groningen. Kies voor een overnachting in een echte stro-iglo, een huifkar, het strohotel of neem je eigen tent mee om te kamperen. Hoe dan ook, je geniet hier van de rust op een paar kilometer van de stad Groningen. Wij brachten een nachtje door in de stro-iglo en na de coronamaatregelen vonden we het heel fijn om weer even op vakantie te zijn. Het voelde als kamperen, maar dan met alle luxe, glamping zoals ze dat zo mooi noemen. Men komt van verre om bij Hayemaheerd, en met in name de stro-iglo, te overnachten. Zelfs bekende Nederlanders hebben hun entree gemaakt in deze iglo. Tijd om zelf eens een nachtje in de iglo te ervaren.

Al jaren droom ik van een stro-iglo. Noem me gek, maar ik geniet echt van een koude omgeving, een vuurtje erbij, een heldere sterrenhemel en de aurora borealis (het Noorderlicht). Toen ik deze stro-iglo zag moest en zou ik hier overnachten. Je spot hier wellicht geen Noorderlicht, maar een overnachting in de stro-iglo is wel bijzonder.

Dichtbij de stad

We werken de dag van onze short get away allebei tot een uur of 4 en vertrekken met de auto naar Hayemaheerd vanaf ons huisje in het centrum van Groningen. We laden onze boodschappen in, want we gaan koken tijdens onze overnachting. Vegetarische hamburgers en wat lekkers voor het ontbijt staan op het menu.

Strohotel Hayemaheerd

Binnen een uur ben je vanaf de stad Groningen al bij Hayemaheerd. We zien dat we de eerste gasten zijn. Maar door de coronamaatregelen verwacht ik dat we ook de enige blijven.

Als eigenaresse Wil ons komt begroeten met haar hond, vertelt ze dat we inderdaad de enige gasten zijn. Door de maatregelen hebben ze bij Hayemaheerd wel het een en andere kunnen toepassen om zo veilig mogelijk te kamperen en overnachten in de iglo’s.

Faciliteiten Hayemaheerd

Na onze kennismaking (zonder een hand te fecen, raar!) lopen we achter Wil aan door hun het grote stuk land waar we huifkarren, de iglo’s en de kampeerplekjes zien liggen, verspreid over op het land. De schapen kijken ons nieuwsgierig aan maar grazen verder als we naar de iglo’s lioen.

Eigenaresse Wil wijst de douches aan en laat de keuken keuken. “Morgenochtend staat er een vers ontbijtje op jullie te wachten”, vertelt ze. Ons zelf meegenomen ontbijtje laten we dan ook in de koelkast staan. Naast de keuken vind je de douche’s en wc’s. Dit zijn aparte cabines dus met de maatregelen kun je tijdens je verblijf mooi gebruikmaken van dezelfde cabine.

Dan komen we bij de stro-iglo’s die schuin tegenover de keuken staan. Een daarvan wordt momenteel omgebouwd tot een 2-persoons-iglo. De andere zijn bedoeld voor maximaal 4 personen. Het bed veert en deint een beetje en omdat er net nieuw stro onder het matras ligt legt Wil uit dat het handig is om met z’n tweeën wat in het midden te liggen. Het stro vormt zich namelijk naar je lichaam wat warmte geeft in de winter en bij hoge zomerse temperaturen juist een beetje verkoeling. Echter als we aan de zijkanten gaan liggen, kan het zijn dat het stro zich zo vormt dat we uit bed rollen.

Het stro vormt zich namelijk naar je lichaam wat warmte geeft in de winter en bij hoge zomerse temperaturen juist een beetje verkoeling.

Hayemaheerd

Na een korte uitleg over de faciliteiten van de iglo vertrekt Wil en zien we haar eigenlijk niet meer tijdens ons verblijf. De huishond vergezelt ons nog wel tot de avond valt. Na een sprong op de trampoline beginnen we gelijk met het bakken van onze burgers want het is ook al weer etenstijd. In de keuken vinden we alles wat we nodig hebben om onze burgers te bakken (behalve een snijplank om de tomaten te snijden). Die eten we lekker op voor onze iglo.

Als de avond begint te vallen kleurt de camping mooi roze. Ik schiet gelijk wat foto’s voor deze blog, want ja ik blijf natuurlijk een reisblogger ;-) De huishond blijkt fotogeniek en super lief en we vinden het dan ook helemaal niet erg dat hij (of zij) ons vergezelt.

De stro-iglo’s

In de iglo leggen we onze spullen neer. Het is een 4-persoonsiglo en heeft een 2-persoonsbed en 2 aparte bedden. We zijn heel blij als we naast de ingang vlakbij het bed een kachel zien. We hadden al op weer.nl gezien dat het die nacht erg koud zou worden. Ook hebben we een eigen tafeltje met 4 stoelen en een eigen koelkast. Heel fijn. De iglo ligt zo dat we geen inkijk hebben in de iglo.

De raampjes van de iglo hebben geen gordijnen. In het plafond bevindt nog een rampje die recht naar boven kijkt. Tijdens een heldere nacht kun je de sterren vanuit de iglo bekijken. Ik maak er zelf geen gebruik van want ik ben tot laat in de avond in de weer om foto’s te schieten. De volgende ochtend sta ik ook vroeg op en dat loont. De ochtendmist geeft een mooi plaatje. En door de kou krijg ik toch dat winterkampeergevoel.

Ontbijtje op stro

De volgende ochtend maken we een koffie en ligt ons ontbijtje zoals beloofd in de keuken klaar. Omdat ik in de ochtend nog foto’s wil maken kon ik om 6 uur in de ochtend al ontbijten als ik zou willen :P

In het ontbijtmandje zitten broodjes, beleg zoals vleeswaren, jam en strooisels. Verder zit er verse jus in en kunnen we koffie of thee uit de keuken maken.

Overnachten bij Hayemaheerd

Op dit moment kun je bij Hayemaheerd overnachten in een van de drie stro-iglo’s die tegenover de kampeerplekken staan. Naaste de stro-iglo’s vind je een weiland met schapen en daarnaast, aan de andere kant van de stro-iglo’s kun je ook overnachten in een huifkar.

De stro-iglo’s zijn geschikt voor 2 of 4 personen en liggen op het land van de eigenaren van Hayemaheerd. De iglo’s liggen naast elkaar, op zo’n 5 meter van elkaar en hebben allen een plek om je eten buiten of binnen te nuttigen. In de iglo vind je een koelkast, maar in de keuken tegenover de iglo’s is ook een koelkast aanwezig.

In het midden van het veld waar de iglo’s staan kun je ook met je kids spelen. Er staat onder andere een trampoline.

In de iglo vind je alles wat je nodig hebt behalve om te koken, douchen en geen toilet. Deze vind je op zo’n 20 meter van de iglo af. In de iglo is een zaklamp aanwezig zodat je gemakkelijk de weg kunt vinden in het donker.

Prijzen Hayemaheerd

Wil je een nachtje (of meer) boeken op de camping van Hayemaheerd?

Een nachtje met 2 personen in de huifkar kost € 88.
Een kleinte tent zonder stroom voor 2 personen kost je € 15 per nacht.
Nachtje stro-iglo? Vanaf € 90 per dag
Nachtje stro-hotel? Vanaf € 118 per dag

Check alle prijzen (ook voor campers bijvoorbeeld) op de website van Hayemaheerd.

De nachten gaan snel weg dus tijdig boeken wordt aangeraden!

Mocht je nou geen plekje meer kunnen vinden bij Hayemaheerd op korte termijn? Check dan ook deze ideeën voor andere leuke huisjes in de natuur.

Note: Wij sliepen in de linker stro-iglo op uitnodiging. Uiteraard geven wij altijd onze eerlijke mening.