Wandelen bij Mount Cook: de Hooker Valley Trail in Nieuw- Zeeland

De Hooker Valley Track is een van de meest adembenemende wandelingen die ik ooit heb gemaakt. De schoonheid van de vallei, met zijn gletsjers, meren en bergen, is onbeschrijfelijk. De wandeling is relatief gemakkelijk, met een hoogteverschil van slechts 126 meter. De paden zijn goed onderhouden en breed, waardoor de wandeling toegankelijk is voor wandelaars van alle niveaus. De Hooker Valley Track is een must-do voor elke bezoeker van Mount Cook National Park. Hoe je er komt en wat je er kunt doen lees je op Lone Drifters.

Facts van de Hookey Valley wandeling

  • Afstand: 10 km (6.8 miles) totaal
  • Hoogteverschil: 120 meter
  • Moeilijkheid: laag
  • Tijd: 3 uur
  • Landschap: Heide, dal, meren en hangbruggen
  • Beste seizoen: Het beste seizoen om deze wandeling te maken is waarschijnlijk de zomer wanneer de zon zich in een gunstiger positie bevindt (dus meer zuidelijk dan noordelijk) en tijdens de late ochtend tot vroege middaguren.

Over de Hookey Valley Track

De iconische Hooker Valley Track is een van de meest gefotografeerde wandelingen in Nieuw-Zeeland. De wandeling voert door een adembenemende vallei met gletsjers, meren en bergen. De route is relatief eenvoudig, maar door de populariteit kan het druk zijn op het pad.

Wij reisden in het laagseizoen en toen waren er ook redelijk wat mensen aan het wandelen.

De track van Hooker Valley is 11 kilometer lang. Om de wandeling te maken moet je rekenen op zo’n 4 uur wandelen (exclusief stops) bij een normale fitheid.  

Onderweg wandel je over de mooiste hangbruggen, langs de Hooker rivier, over houten vlonderpaden met besneeuwde bergen op de achtergrond. Maak ook een stop bij de Alpine Memorial, de plek waar alpinisten overleden bij de Linda Glacier in 1914. Een van de bekendste stukken van deze wandeling zijn de vlonderpaden door de alpenweide. Het is een prachtige wandeling die eindigt bij Hooker Lake.

Hier vind je ook een uitzichtpunt ‘Hooker Glacier’. Toen wij hier waren lagen er ijsstukken in het water. Bij het uitzichtpunt kun je nog om het meer lopen, maar de meeste mensen maken foto’s en lopen de weg weer terug. 

Je kunt hier ook een barcode scannen en je foto van de gletsjer opsturen. Op deze manier willen onderzoekers bijhouden hoe snel de gletsjer smelt.

Lunch en terug

De oever van Hooker Lake is een geweldige plek om wat tijd door te brengen. Als je lunch hebt meegenomen, eet het hier dan op voordat je terug wandelt. De Hooker Valley Track is ongeveer 11 kilometer heen en terug.

De Hooker Valley Trail is een trail die je terug loopt via dezelfde weg. 

De paden van de wandeling zijn zoals elk pad in Nieuw-Zeeland goed onderhouden en breed aangelegd. Er zijn bijna geen klims waardoor de Hookey Valley Track prima te wandelen is. 

Reistips Hookey Valley wandeling:

Zo kom je bij de Hookey Valley Trail

Op zo’n tien minuten rijden van Mount Cook Village ligt een parkeerplaats waar je je auto of camper kunt parkeren. De parkeerplaats ligt naar White Horse Hill campsite, en je kunt hier dan ook de nacht doorbrengen als je zou willen. Op deze manier kun je vroeg beginnen aan de wandeling en kom je op de heenweg minder mensen tegen. 

Vanaf deze parkeerplaats kun je beginnen aan de Hookey Valley Trail. Vergeet niet je water bij te vullen en naar het toilet te gaan bij het huisje aan de parkeerplaats. Als je naar de parkeerplaats rijdt vanaf het dorpje Twizel en het is helder weer, dan heb je het allermooiste uitzicht op Mount Cook vanaf Highway 8. Helaas hadden wij niet zo mooi weer, dus zagen we niet veel van de natuur toen we naar Hookey Valley reden. 

Wandelkleding 

Het kan op de trail behoorlijk koud worden en het weer kan rondom de bergen zo omslaan. Een muts, handschoentjes en een warme jas zijn zeker geen overbodige luxe. 

Overnachten aan de start van de de Hooker Valley Trail

Zoals ik eerder al aangaf kun je bij White Horse Hill campground kamperen met je auto of camper. Deze camping van het Department of Conservation (DOC) en kost $15,- per nacht. Dit is een first come first serve campings, dus in het hoogseizoen kun je het beste op tijd komen. Wij kampeerden hier niet, maar ik las op de website van collegablogger We12travel dat ze overdag en in de nacht lawines hoorde. Best wel spannend dus. 

Overnachten in de buurt van Hooker Valley

In de buurt van de Track heb je ook een luxere camping, Glentanner. Hier heb je een douches, elektriciteit en internet. Wij wilden zelf aan het meer slapen, en eindigden aan Lake Pukaki, op zo’n drie kwartier rijden van de Hooker Valley Trail.  

Checklist

  • Er is weinig schaduw, de track is overal open, zorg dus dat je zonnebrandcrème mee neemt.

Veelgestelde vragen (Faq)

Wat is de beste tijd om te wandelen bij Hooker Valley?

De beste tijd om dit pad te bezoeken is van oktober tot april.

Wist je dat we een heel archief vol Nieuw-Zeeland tips hebben? Neem gerust een kijkje door op onderstaande knop te klikken.