Hoe werkt een eSIM in het buitenland: tips & tricks

Wil je een eSIM-kaart gebruiken tijdens je vakantie maar weet je nog niet hoe het werkt? Wij leggen je uit wat een eSIM is en hoe je dit gebruikt tijdens je reis in het buitenland!

Waarom een eSIM

Een e-SIM is een klein chipje dat in je apparaat is ingebouwd. Deze chip bevat alle informatie die nodig is om te verbinden met een mobiel netwerk. Je kunt een e-sim activeren door een abonnement te nemen bij een mobiele provider via een website als Airalo of Get Your Guide. Je koopt het (tijdelijke) abonnement via de website en ontvangt dan een code die je kunt invoeren in je apparaat.

Zo’n eSIM-abonnement is een veel goedkopere manier is om een dataverbinding te hebben terwijl je reist, Het grote voordeel van zo’n eSIM is ook dat je deze online kunt kopen. Scheelt je veel gedoe. Vaak moet je in het buitenland langs zo’n winkeltje op het vliegveld. Het bespaart je veel tijd, maar ook geld, want een eSIM kan betaalbaarder zijn dan een simkaartje van het vliegveld en al helemaal ten opzichte van je eigen databundel als deze niet geldig is in het land waar je verblijft.

Maar wanneer gebruik je een eSIM?

Ga je naar het buitenland, dan werkt je internetbundel niet altijd. Dan kan het handig zijn een e-sim te gebruiken. Eerder kocht je een aparte simkaart in het buitenland om tijdelijk internet te gebruiken, tegenwoordig kan dat met een e-SIM, mits je telefoon deze optie aanbiedt.

Check of je telefoon eSIM heeft

De functie voor een e-sim is ingebouwd in moderne telefoons. Check vooraf via jouw telefooninstellingen of jouw telefoon e-sim heeft, mijne heeft die optie bijvoorbeeld niet.

Controleer of je Android telefoon eSIM’s ondersteunt (let op, op jouw telefoon kunnen deze stappen iets anders werken)

 1. Open de app Instellingen.
 2. Tik op Verbindingen.
 3. Tik op Simkaartbeheer.

Als je de optie eSIM toevoegen ziet, ondersteunt je apparaat waarschijnlijk eSIM’s.

Controleer of je iPhone eSIM’s ondersteunt

 1. Open de app Instellingen.
 2. Tik op Cellular (Mobiel netwerk).

Als je de optie Add a Data Plan (Een data-abonnement toevoegen) ziet, ondersteunt je iPhone waarschijnlijk eSIM. Als je de optie Add a Data Plan niet ziet, ondersteunt je iPhone waarschijnlijk geen eSIM.

E-sims voor in het buitenland: wat zijn je opties?

Over het algemeen kun je e-sims voor in het buitenland kopen in verschillende regio’s en databundels. Zo heb je de keuze uit een e-sim voor één land, een hele regio of wereldwijd.

Waar koop je een e-sim voor het buitenland?

Je kunt een eSIM online aanschaffen bij verschillende winkels Onze favoriete websites voor een eSIM zijn:

 • Airalo: wij gebruiken Airalo vaak omdat deze voordelig is. Je kunt het beste vóór je vakantie een een eSIM aanschaffen of ervoor zorgen dat iemand de code toont die je moet scannen (of als je een laptop bij je hebt).
 • Get Your Guide: gebruiken wij ook vaak, in Zuid-Korea probeerden wij deze optie uit.

Zo installeer je een eSIM

Zo installeer je een e-sim via Airalo

 1. Ga naar de Airalo website.
 2. Kies de e-sim die je wilt kopen. Let op de bestemming, duur en databundel.
 3. Klik op “Nu kopen”.
 4. Maak een account aan of log in als je al een account hebt.
 5. Betaal voor de e-sim.

Hoe installeer je een Airalo e-sim?

 1. Download de Airalo app op je telefoon.
 2. Open de app en selecteer “E-sim installeren”.
 3. Volg de instructies op het scherm.

Activeer je e-sim

Je e-sim is pas actief als je hem hebt geïnstalleerd en geactiveerd. Activeren doe je door naar de Airalo app te gaan en op “Activeren” te klikken.

Zo installeer je een e-sim via Get Your Guide

Op Get Your Guide zijn verschillende providers actief. De manier van installeren kan dus erg verschillen. Van Get Your Guide krijg je een e-mail met instructies. Een voorbeeld van een mail die ik ontving heb ik hieronder geplaatst:

FAQ

Scroll naar boven