Zo fotografeer je het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een prachtig natuurverschijnsel. Dit dansende licht wil iedereen wel een keer zien en als je ‘m dan ziet, vereeuwigen in een foto. Gelukkig hoef je geen professionele camera te hebben om dit licht vast te leggen. Dat kan zeker ook met een smartphone. Maar net als met een professionele camera moet je wel op een paar dingen letten. Wij vertellen je hoe je dit Noorderlicht het beste kunt vastleggen.

1. Plan je reis

Het Noorderlicht is niet altijd te zien. De beste tijd om het Noorderlicht te zien is tijdens de winter, wanneer de nachten langer zijn en de kans op heldere hemel groter is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Als het bewolkt is, kun je het Noorderlicht niet zien.

Wie dit Noorderlicht een keer wil meemaken heeft geluk, want in 2024 is het Noorderlicht op z’n sterkst sinds twintig jaar. 

2. Zoek een donkere, open plek

Het Noorderlicht is een lichtverschijnsel, dus je hebt een donkere plek nodig om het goed te kunnen zien. Vermijd daarom lichtvervuiling van steden en dorpen.

Ben je op een locatie waar het Noorderlicht goed te zien is, bijvoorbeeld in Noorwegen, IJsland of Finland? Zoek dan naar een plek ten noorden van een stad of dorp, het liefst op een open plek, bijvoorbeeld bij een meer.

Tip: download de app My Aurora Forecast (Iphone / Android) en zet je notificaties aan

Noorderlicht in Nederland

Als je in Nederland of België bent, is het Noorderlicht het best te zien in het noorden van Nederland aan de kust of op de Waddeneilanden. Maar dit poollicht is in Nederland minder sterk dan in Scandinavië. Het Noorderlicht is een prachtig natuurverschijnsel dat je in Nederland zelden kunt zien met het blote oog, als het er al is. Het Noorderlicht is dan zo zwak dat je het alleen met een camera kunt zien. Dit heet fotografisch poollicht.

Tip: wordt lid van de Noorderlichtjagers en krijg een melding in je mailbox als het Noorderlicht in Nederland te zien is!

3. Gebruik een statief

Omdat je lange sluitertijden nodig hebt om het Noorderlicht goed vast te leggen, is het belangrijk om je smartphone goed te stabiliseren. Een statief is hiervoor de beste oplossing. Als je geen statief bij je hebt, kun je ook proberen om je smartphone op een stabiel oppervlak te plaatsen, zoals een rots of een boom.

Zoek je een lichte reisstatief voor je professionele camera? Wij gebruiken een Sirui statief van carbon (Bol.com). Deze is super licht en redelijk klein op te vouwen.

4. Gebruik een afstandsbediening

Een afstandsbediening helpt je om je camera te bedienen zonder dat je de camera aanraakt. Dit is belangrijk om trillingen te voorkomen omdat je smartphone in nachtstand of camera met een lange sluitertijd even nodig heeft om de foto te nemen.

5. Gebruik de nachtmodus op je telefoon

De meeste smartphones hebben tegenwoordig een nachtmodus. Deze modus is speciaal ontworpen om foto’s te maken in het donker. Zet de nachtmodus aan en laat je smartphone het werk doen.

6. Experimenteer met de instellingen

De nachtmodus zal je smartphone helpen om een goede foto te maken, maar je kunt ook zelf experimenteren met de instellingen. Probeer bijvoorbeeld met verschillende sluitertijden en ISO-waarden om te zien wat het beste resultaat geeft.

Als je een professionele camera hebt, heb je nog meer mogelijkheden om het Noorderlicht te fotograferen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een langere sluitertijd om meer licht op te vangen. Ook kun je een statief gebruiken om je camera stabiel te houden.

Een sluitertijd van 20-30 seconden is voldoende om voldoende licht op te vangen om het Noorderlicht goed te zien.

Stel de ISO-waarde in. Een ISO-waarde van 200-400 is voldoende om het Noorderlicht goed vast te leggen, zonder dat je foto’s te veel ruis krijgen. maar wees niet bang om deze nog hoger te zetten als je een hele goede camera hebt waar je veel minder last hebt van ruis.

7. Gebruik een groothoeklens

Deze tip is voor als je met een professionele camera fotografeert zoals een spiegelreflex – of systeemcamera. Een groothoeklens geeft je de mogelijkheid om meer van de omgeving in je foto’s te verwerken. Dit is handig om de context van het noorderlicht te laten zien.

8. Wees geduldig

Het kan even duren voordat je het Noorderlicht ziet. Wees dus geduldig en blijf kijken naar de hemel. Als je geluk hebt dan zie je één van de mooiste dingen die je ooit hebt gezien, promise!

Scroll naar boven