strand van samara costa rica

Dit zijn de Vijf Blauwe Zones in de wereld

Plekken waar een groot deel van de bewoners ouder worden dan 100. Waar mensen oud worden zonder gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, kanker of diabetes. Dan Buettner, auteur van ‘The Blue Zones Solution’ schreef zijn bevindingen over deze Blue Zones in zijn boek. Wat zijn deze Blue Zones en waar ter wereld vind je deze?

Onlangs kreeg ik een ander boek, Ikigai, op mijn verjaardag cadeau. In het boek wordt gesproken over de Blauwe Zones, waarvan Okinawa Japan er een is. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa dat leiden.

De blauwe zone, waar mensen langer leven

De auteurs van het boek Ikigai vertrokken naar Okinawa om te ontdekken wat dat geheim voor een optimistisch en gezond leven is. De term Blue Zone is bedacht door Dan Buettner, een Amerikaanse journalist die onder andere voor National Geographic schrijft. Hij werkt al meer dan een decennium aan het identificeren van plekken waar mensen over de hele wereld langer leven. Plekken waar een groot deel van de bewoners ouder worden dan 100.

Waar mensen oud worden zonder gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, kanker of diabetes. Dan Buettner, auteur van ‘The Blue Zones Solution’ schreef zijn bevindingen over deze blue zones in dat boek.

De Vijf Blauwe Zones, dit zijn ze

Waar zijn deze blauwe zones? En wat maakt het dat mensen langer leven in deze zones? Een ding weten we wel; hier wil je naartoe op reis. En hier wil je van leren.

Vijf Blauwe Zones Ikaria
Ikaria Griekenland

Ikaria Griekenland

Ikaria is de blauwe zone in Griekenland. Dit eiland ligt 8 mijl uit de kust van Turkijke in de Egeïsche Zee. Ikaria heeft een van ’s werelds laagste percentages sterfte en dementie op middelbare leeftijd. Vrij bijzonder dus.

Uit onderzoek blijkt dat de langlevenden in gGriekenland dit te danken hebben aan hun traditionele mediterrane dieet: veel groenten en gezonde vetten en kleinere hoeveelheden zuivel- en vleesproducten.

Blue zones eten

Okinawa Japan

Okinawa is een groot eiland in Japan en hier leven ’s werelds langstlevende vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat het dieet van deze vrouwen bestaat uit Okinawaanse zoete aardappelen, sojabonen, bijvoet, kurkuma en goya (bittere meloen).

→  Japan is sowieso een land dat er bekend om staat dat mensen er veel gezonder eten. Lees meer op onze blog over de reisbestemming Japan.

Ogliastra regio Sardinie

De bergachtige hooglanden van dit Italiaanse eiland hebben de hoogste concentratie honderdjarige mannen ter wereld. Dus, Okinawa voor de vrouwen en Ogliastra voor de mannen ;-)

De bevolking van dit eiland consumeert een eiwitarm dieet en het gevolg is lagere percentages aan diabetes, kanker en overlijden voor mensen onder de 65 jaar!

Loma Linda, Californië

Je zou het niet verwachten maar Loma Linda is ook een van de 5 blauwe zones in de wereld.

Deze gemeenschap in Loma Linda, Californië Amerika heeft de hoogste concentratie van ‘Zevende-dags Adventisten‘ in de Verenigde Staten. Dit is een internationaal christelijk kerkgenootschap dat onder andere een bepaald dieet volgt.

Sommige inwoners in Loma Linda leven 10 gezondere jaren dan de gemiddelde Amerikaan door een bijbels dieet van granen, fruit, noten en groenten te volgen.

Nicoya Peninsula, Costa Rica

In deze regio van Costa Rica, in Midden-Amerika, hebben inwoners op middelbare leeftijd het laagste sterftecijfer ter wereld en de op één na hoogste concentratie mannelijke honderdplussers (ja weer die mannen).

Hun geheim van lang leven ligt deels in hun sterke geloofsgemeenschappen, diepe sociale netwerken en gewoonten van regelmatige, lage intensiteit fysieke activiteit. Hier kunnen we wat van leren.

Lees meer over Costa Rica als reisbestemming.

strand van samara costa rica
Samara, Nicoya Peninsula Costa Rica

Meer lezen over de vijf blauwe zones?

Bronnen: National Geographic, Ikigai

Wat betekent Blue Zone?

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden.

Hoeveel blauwe zones zijn er?

Er zijn in totaal vijf blauwe zones in de wereld.

Wat eten mensen in de blauwe zone?

Mensen die wonen in de blauwe zone eten voornamelijk plantaardig en onbewerkt voedsel. Denk aan volkoren granen, groenten, noten en bonen.

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis