Roadtrip tips: 12 x beste tips voor onderweg

Een roadtrip of road trip is een lange reis op de weg. Meestal leg je deze af met een auto. Een roadtrip is in allerlei opzichten ideaal: je bepaalt je eigen roadtrip route, snelheid van reizen en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Plan je trip met onze beste roadtrip tips. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. 

1. Reis niet op een ‘zwarte zaterdag’

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, blijft het een waardevolle tip: vermijd reizen op een ‘zwarte zaterdag’. Overweeg bijvoorbeeld om op vrijdag ervoor of maandag erna te vertrekken (indien mogelijk binnen je reisplan natuurlijk).

Als je toch op een ‘zwarte zaterdag’ wilt reizen, controleer dan vooraf de verkeersinformatie en vertrek niet te vroeg, maar liever later op de dag. Op die manier kun je achter de oplossende files aan rijden.

2. Zet handige apps op je telefoon!

Zorg ervoor dat je smartphone vol staat met handige apps. Tijdens je roadtrip maak je waarschijnlijk veel gebruik van Google Maps, Booking com, een wandelapp en de Corona Check app.

Zorg dat je deze apps thuis al hebt gedownload en hebt opgezet zodat je er tijdens je roadtrip goed gebruik van kan maken.

3. Zorg voor muziek

Muziek zorgt ervoor dat je de lange uurtjes in de auto doorkomt. Wij maken zelf altijd een gedeelde playlist op Spotify zodat je nooit ruzie krijgt om de muziek 😀

Geen Spotify? Misschien heb je nog een paar goede cd’s of een USB stick liggen? De radio is ook een goede optie, zo ontdek je ook vaak genoeg nieuwe nummers op de bestemming. Vergeet niet een AUX-kabel mee te nemen, niet elke auto heeft Bluetooth.

4. Zorg van te voren dat je goed verzekerd bent

Of je nou met een huurauto of je eigen auto op roadtrip gaat. De autoverzekering is de eerste stap, zeker bij een huurauto.

Huurautoverzekering

Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto. Een huurauto in het buitenland valt niet onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering.

En ook niet onder de dekking van je reisverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig als je een auto wilt huren. Deze sluit je af bij het auoverhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Eigen autoverzekering

Ga je met een eigen auto een roadtrip maken? Zorg dan dat je goed verzekert bent. Verzekeraars passen regelmatig de prijzen en hun voorwaarden aan. Vergelijk daarom elk jaar polissen van de verschillende aanbieders.

Wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een autoverzekering die het beste bij jouw situatie past.

Unive is een van de goedkopere autoverzekeringen waar je all-risk bent verzekerd.

5. Bereid je goed voor op de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aan komt rijden?

Nee?

Wist je dat ze in Thailand links rijden?

Zorg dat je in het land waar je een roadtrip maakt, bekend bent met de verkeersregels van het land waar je de roadtrip maakt.

Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen over verkeersregels in landen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite
 • Over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!)
 • Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het reisadvies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

6. Bereid je voor op lange afstanden

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen.

Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauzes van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewend bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes cafeïne het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauzes kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ’s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

7. Vermijd snelwegen (en tol) als je de tijd hebt

Snelwegen zorgen dat je snel op je bestemming bent, maar ze zijn vooral heel saai toch? De binnenweggetjes zijn veel leuker, maar je bent dan wel wat langer onderweg. Voordeel is wel dat op de leukste weggetjes rijdt en wat anders ziet dan de snelwegen. Je bent niet voor niets op een roadtrip toch?

8. Pak genoeg eten en drinken in

Je weet nooit waar je een eetpauze kunt maken, of als je onderweg vast komt te zitten. Eten en drinken voor onderweg tijdens je roadtrip is dan ook geen overbodige luxe. Maar ook een stuk goedkoper dan een stop langs de snelweg.

Wie weet wanneer je weer een hapje kunt eten? Of water drinken (je wilt niet vastzitten in de woestijn). Pak een koeltas in en bewaar drankjes en snacks voor het geval je honger krijgt (of als je een beetje af drift).

9. Gebruik een simcard

Wij vinden het gebruik van internet onderweg heel fijn. Zo kun je Google Maps onderweg blijven gebruiken live road work volgen. Google kan gemakkelijk alternatieve routes geven op basis van verkeer bijvoorbeeld.

Zelf gebruiken we altijd een sim-only abonnement, dat is altijd goedkoper dan een abonnement met telefoon. Maar dan moet je je telefoon natuurlijk wel los van een abbonement kopen.

Wil je internet onderweg delen met het hele gezin? Dan raden wij een mifi-router aan. Met een mifi-router zet je een wifi-netwerk. Deze routers zijn net zo groot als een smartphone en passen dus gemakkelijk in je broekzak of tas. Je neemt ze zo gemakkelijk overal mee naartoe (op vakantie).

10. Internet is niet alles, ga ook eens offline

Ja, Google Maps is geweldig, maar er is iets met een papieren kaart – je weet wel, de dingen die je af en toe stof ziet verzamelen achterin taxi’s of in de auto van je ouders.

Het zal je verbazen hoe nuttig zo’n kaart kan zijn – zowel om erachter te komen waar je bent, als om notities te maken voor alternatieve stops. Thuis kun je de kaart in je vakantieboek plakken. Wij hebben er zelf thuis een paar aan de muur hangen.

Tip: bij de ANWB-winkel vind je een groot aanbod van wegenkaarten. Bekijk wegenkaarten op ANWB.

11. Blijf veilig!

Ga van de logische route af maar blijf altijd veilig. Luister naar lokale adviezen, laat anderen weten waar je bent en gebruik gezond verstand.

12. Weet welke benzine je nodig hebt

In andere landen kunnen zowel de benamingen als de kosten van brandstoffen verschillen van wat je normaal in Nederland gewend bent. Bekijk op ANWB welke benzine je in wel land nodig hebt. Deze handige gids helpt je om te voorkomen dat je de verkeerde brandstof tankt.