Kransjka Gora: ideale basis voor de Julische Alpen

Terwijl de meeste toeristen die Slovenië bezoeken besluiten om meteen richting Lake Bled te reizen, is er een dorpje dat net zoveel aandacht verdient: Kransjka Gora. Dit dorpje ligt op zo’n 20 minuten rijden van de Oostenrijkse grens en is omringd door de Julische Alpen. Vanuit Kransjka Gora kun je natuurgebieden en meren bezoeken en het is de ingang naar de Socavallei. 

Waar ligt Kranjska Gora

Kranjska Gora is een kleine stad met bijna 1500 inwoners, gelegen in het uiterste noordwesten van Slovenië, letterlijk op de grens met Oostenrijk en Italië. Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, ligt op ongeveer 80 km afstand van Kranjska Gora.

Wat te doen in Kranjska Gora 

Geniet van de ontspannen sfeer in Kranjska Gora

Kranjska Gora is een klein stadje en heeft niet veel te bieden voor toeristen. Het is vooral een fijne basis om de omgeving te zien. In de stad hangt echter wel een leuke, relaxte sfeer. In het centrum van de stad vind je cafés en restaurants. Architectuurliefhebbers zoeken de oude huizen op, die gebouwd zijn in de Karinthische stijl, typerend voor de regio.

Ga skiën, snowboarden en andere winteractiviteien

In de winter verandert het centrum van Kranjska Gora in een winters alpendorp, met kleurrijke versieringen en de markt op het plein voor de kerk. Het dorp en de omgeving zijn de belangrijkste skibestemming van Slovenië. Winterliefhebbers zitten hier dan zeker goed met 18 pistes met verschillende moeilijkheidsgraden en talrijke skiliften (zowel stoeltjes- als sleepliften). De meeste pistes bevinden zich in het centrum van Kranjska Gora. Je kunt dus lopend naar de piste vanuit je accommodatie.

Wandelen in de Julische Alpen

Aangezien Kranjska Gora aan de rand van de Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park ligt, kan de stad een goede uitvalsbasis zijn om te wandelen. Er zijn talrijke wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraden, zodat iedereen wel iets kan vinden dat past bij zijn mogelijkheden en behoeften.

Als je niet graag in de bergen wandelt, zijn er een paar schilderachtige valleien die niet al te vermoeiend zijn, maar toch een prachtig uitzicht bieden. Enkele van de mooiste valleien rond Kranjska Gora zijn het Krnica-dal, het Planica-dal, het Krma-dal en het Vrata-dal. Verder zijn Lake Jasna en het Zelenci natuurreservaat de moeite waard voor een kleine wandeling.

Bezoek Zelencia Natuurreservaat

De omgeving van Kransjka Gora is in de zomer ideaal om wandelend te ontdekken. Een van de plekken die op je wandellijst moet staan is de wandeling naar het Zelenci natuurreservaat, dat bekend staat om zijn unieke flora en fauna. 

Zelenci ligt iets buiten Kranjska Gora, naast de weg naar Ratece. Deze prachtige plek geeft spectaculair uitzicht op het smaragdgroene water en de Alpen op de achtergrond. Deze plek 

Het Zelenci Natuurreservaat is vrij groot, 1200 meter lang en gemiddeld 150 meter breed, maar het meest bezochte deel, dat je niet wilt missen, is het Zelenci Meer.  Na een korte wandeling kom je bij het kleine meer uit. Hoewel het een prachtig meer is, had ik het veel groter en anders verwacht op basis van wat ik op Pinterest tegenkwam. Desondanks is het een mooie stukje om te zien. 

Om bij het meer van Zelenci en het natuurpark Zelenci te komen rijd je vanuit Kranjska Gora naar de parkeerplaats tussen Podkoren en Ratece. Vanaf daar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het meer.

Je kunt ook lopen vanuit Kranjska Gora, er is een mooi wandel/fietspad parallel aan de weg. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Geniet van het uitzicht van Lake Jasna

Lake Jasna bestaat uit twee helderblauwe kunstmatige meren en is vooral in de zomer een heerlijke plek om te vertoeven. Rondom het meer kun je een simpele, korte wandeling maken. Het meer is niet groot, maar je kunt er ook vissen, suppen en kanoën. Met de bergen op de achtergrond is dit een van de mooiste plekken van Slovenië. Het centrum van de stad ligt op zo’n 2 km afstand van het meer, je kunt hier gemakkelijk naartoe lopen.

Tip: rondom het meer vind je verschillende plekken om een drankje of hapje, zoals een ijsje te doen. 

Bekijk prachtige watervallen 

Een ander hoogtepunt van Kranjska Gora en omgeving zijn een paar indrukwekkende watervallen waar je naartoe kunt wandelen. De mooiste schijnt de Peričnik waterval te zijn, die wij helaas niet hebben bezocht. De Peričnik hoort tot de hoogste watervallen van Slovenië (met 52 meter). De Martuljek watervallen zijn drie watervallen en ook de moeite waard met een totale hoogte van 110 meter.

Ook Slap Peričnik is een mooie waterval wat je zeker niet wilt missen in Slovenië. Deze waterval ligt op 30 minuten rijden van Kranjska Gora. De Peričnik waterval ligt in het Triglav Nationaal Park. Je betaalt alleen voor het parkeren. 

Rijdt naar de Vrsic-pas

De Vršič-pas, gelegen op een hoogte van 1.611 meter, is een van de mooiste plekken in de buurt van Kranjska Gora die met de auto bereikbaar is. De pas, de hoogste van Slovenië, verbindt Kranjska Gora met de Trenta Vallei, en vanwege de grote hoogte en de 50 haarspeldbochten is deze pas niet het hele jaar open. Check dus altijd de huidige toestand voordat je ernaartoe gaat, helemaal als je het als doorgang gebruikt om van of naar de Soca Vallei te rijden. 

De Vršič-pas werd oorspronkelijk in het begin van de 19e eeuw aangelegd voor militaire doeleinden. Tussen de wereldoorlogen was het de grens tussen Italië en Joegoslavië en nu is het een van de beste toeristische attracties in Slovenië.

Op weg naar de Vrsic-pas kun je een aantal stops maken zoals bij de Russische Kapel, een prachtige orthodoxe kerk die in 1916 door de Russische gevangenen werd gebouwd. 

Vanaf de pas kun je genieten van een prachtig panorama van de Julische Alpen. De pas is ook een goed uitgangspunt om te gaan wandelen in de bergen of om deze fietsend te doen.

Reistips Kranjska Gora

Zo kom je in Kranjska Gora

Kranjska Gora is gemakkelijk te bereiken met de auto. Dit is tevens de beste optie omdat je de omgeving dan goed kunt bereiken. Kom je met niet met de auto, dan is het zeker het overwegen waard om een auto te huren vanuit bijvoorbeeld Lake Bled of Ljubljana. 

Met het openbaar vervoer kun je je ook prima redden, maar niet alle bezienswaardigheden rondom Kransjka Gora zijn goed te bereiken. 

Er rijden rechtstreekse bussen van Ljubljana naar Kranjska Gora, die elk uur vertrekken (op enkele uitzonderingen na). De busreis duurt ongeveer 2 uur. Reis je vanuit Oostenrijk naar Kransjka Gora, dan moet ke naar Jesenice rijezen en van daaruit de bus nemen naar Kranjska Gora (er zijn veel meer verbindingen en de reistijd is ongeveer een half uur).

Het is lastiger om vanuit het populairdere Lake Bled naar Kranjska Gora te komen, omdat er maar één directe bus tussen de steden rijdt en die rijdt alleen in de zomer. Buiten het seizoen moet je de bus nemen van Bled naar Lesce, en daar overstappen op de bus naar Kranjska Gora. Bekijk hier de bustijden. 

Je kunt Kranjska Gora ook bezoeken met de tour die vertrekt vanuit Ljubljana – klik hier voor details.

Doe ook inspiratie op met onze roadtriproute door Slovenië!