Beste dingen te doen in Bratislava

Een nacht in Bratislava is eigenlijk niet genoeg. Een mix van moderne architectuur, een historisch centrum en de overblijfselen van het communisme. Met alle studenten in deze stad zijn er naast de vele bezienswaardigheden in Bratislava ook genoeg leuke barretjes, cafeetjes en restaurants.

Bratislava ligt maar een uur verwijderd van Wenen, 60 kilometer om precies te zijn. In mijn hoofd was Oost Europa nog blijven hangen in het Sovjet Tijdperk, kil en grijs en achterstallig. Een beetje zoals Oost Berlijn, waar je de Sovjet- Russische bezetting nog steeds proeft. Jeetje ik had er niet meer naast kunnen zitten.

Bezienswaardigheden Bratislava

Kasteel van Bratislava (Bratislavský hrad)

Via Sigismund Gate loop je langs pittoreske straatjes, richting het kasteel dat op de heuvel aan de westoever van de Donau ligt, en is zeker de moeite waard om tijdens je Bratislava citytrip een bezoek aan te brengen. Al eeuwenlang is op deze heuvel de burcht gevestigd en met mooi weer kun je zowel Oostenrijk als Hongarije zien liggen. Dat verklaart meteen de strategische ligging van de burcht.

Wanneer je toch die kant op gaat, drink lokaal gebrouwen bier bij Zeitlos, ze hebben ook lekkere burgers, mocht je honger hebben gekregen.

Kan je geen genoeg krijgen van dat Slowaakse bier? Ga eens langs Fabrika ze hebben maar liefst een zevental huis gebrouwen biertjes op de tap. En!.. Je hebt meteen een plek om te slapen, want boven Fabrika kun je logeren in LOFT Hotel. Kun je na je biertjes zo je bed in rollen. Voel je toch iets meer voor het backpackersgevoel, ook vanuit het DREAM Hostel rol je zo het historische centrum in.

Bratislava centrum

In het historische centrum is genoeg te zien tijdens je citytrip in Bratislava. Het . St. Martins Cathedral (Katedrála svätého Martina) ligt aan de westkant van het historisch centrum, onder aan de heuvel van het Kasteel van Bratislava, en is een van de grootste en oudste kathedralen van Bratislava.

Net iets buiten het historisch centrum vind je de St. Elisabethkerk. Deze kerk staat ook bekend als de blauwe kerk, en blauw is ze zeker! De kerk is een ontwerp van Ödön Lechner en heeft een Hongaarse Jugendstil bouwstijl.

De UFO brug

De UFO brug is niet te missen tijdens je stedentrip in Bratislava en scheidt een beetje het oude stadshart en het ‘nieuwe’ deel waar de meeste studenten zich huisvesten. Deze brug is een van de bekendste overblijfselen van het communisme. De communisten hebben destijds een groot deel van het historische centrum platgegooid voor de bouw van deze UFO.

Met de lift omhoog en je hebt een geweldig uitzicht over de stad. Er is bovenin de UFO ook een ronddraaiend restaurant gevestigd, maar naar het schijnt zijn het de prijzen niet waard.

Kunst in Bratislava

Kunst is ook een belangrijk onderdeel van de stad. Tijdens het communistische tijdperk werd kunst gebruikt om de onderdrukking te uiten. Je vindt dan ook veel vormen van kunst in de binnenstad, bijvoorbeeld een bekend kunstwerk in het straatbeeld van Bratislava is de bronzen rioolwerker. Er is zelfs ieder jaar een Street Art Festival.

Gratis stadswandeling

Wil je de stad beter leren kennen, maar heb je niet zoveel zin zelf op onderzoek uit te gaan, of heb je gewoonweg niet zoveel tijd? Je kunt een gratis stadswandeling maken van 2,5 uur. Ze hebben verschillende tours door de stad, zowel in de ochtend als in de avond. Super simpel; ga op tijd naar de meetingpoint en zoek iemand in een groen shirt!

Eten & Drinken in Bratislava

Naast de biertjes moet er natuurlijk ook gegeten worden. Je vindt genoeg hippe tentjes in deze stad, voor het ontbijt of de lunch ga je bijvoorbeeld naar Mondieu. Mondieu heeft heerlijke koffie en alles is ook nog eens organisch. Verantwoord ontbijt gegarandeerd. Vegetarisch? Ook geen probleem, probeer de ‘beetroot hummus and avocado on bread’ Hij was heerlijk!  

Naast de huis gebrouwen biertjes heeft Fabrika ook fantastische burgers en steaks op het menu. Het is nogal een hot spot, dus reserveren kan geen kwaad.

Wil je iets decadenter uit eten, voor toch nog een goede prijs? Al hun producten komen van Slowaakse bodem. Voor de hoogste kwaliteit gerechten, bereid vanuit het hart, moet je bij Flamender zijn.

Aan de oostkant van de Donau schijnt meer het studenten uitgaanscentrum te zijn, reden genoeg om nog eens heen te gaan.

Alle Bratislava tips op een rijtje:

Zien

  • Kasteel van Bratislava
  • St. Martins Cathedral
  • St. Elisabethkerk
  • UFO brug
  • Bronzen rioolwerker
  • gratis stadswandeling

Eten/drinken

Slapen in Bratislava

  • LOFT Hotel
  • DREAM Hostel

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Slowakije

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden