Palacio crystal zonsondergang

Doen in Madrid: bezienswaardigheden, leuke food markets musea en meer

Laatst bijgewerkt:

Madrid stond niet perse in mijn top van steden die ik moest bezoeken. Zoals jullie weten staat deze blog met name in het teken van outdoor, maar ik kan wel genieten van een fijne stad waar ik craft biertjes kan drinken, lekker eten en kan driften door smalle straatjes. Madrid is precies dat. En met het lekkere weer in oktober had ik geen betere herfstzon kunnen wensen. Wat kun je doen in Madrid en wat zijn mijn favoriete bezienswaardigheden? Met veel restauranttips, want ja Madrid is nou eenmaal een stad waar je lekker kan eten :)

1. Bezoek het Koninklijk Paleis

Dit is een moetje. Paleizen, kastelen. Ze trekken met altijd wel. Het Koninklijk Paleis van Madrid is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, dus we moesten dit natuurlijk wel zien. Wist je dat dit paleis het grootste koninklijke paleis ter wereld is? Je kunt een deel van het paleis bezoeken. Met een Europees paspoort kun je gratis naar het paleis naar binnen op verschillende dagen:

  • oktober t/m maart: maandag tot en met donderdag tussen 16:00-18:00
  • april tot september: maandag t/m donderdag tussen 18:00-20:00 Check altijd de officiële website van Palacio Real voor actuele rijden.

2. Eet een hapje bij een foodmarket

Madrid heeft veel leuke wijken en elke wijk heeft zo z’n charmes, maar ook z’n eigen food market! In de wijk Chueca vind je mercado (wat markt betekent) San Anton. Deze gay wijk barst sowieso van de leuke eettentjes. Op de foodmarket van Chueca, Mercado San Antón vind je heerlijke Spaanse hapjes. En bovenin de markthal vind je een mooi dakterras.

Een bekendere maar drukkere food market is Mercado San Miguel. Dit is de oudste en bekendste foodmarket van Madrid en dat merk je in de prijzen en de drukte. Desondanks ziet het gebouw er heel mooi uit en vind je hier wel lekkere hapjes.

3. Bezoek een museum

Madrid barst van de leuke musea. Hoewel ik niet zo’n museum mens ben, hou ik wel van musea over de geschiedenis van de Romeinen, Egyptenaren en dinosauriërs. Ik moest dan ook een bezoekje doen aan het Museo Arqueologico Nacional. Dit museum huist veel mooie stukken uit de Egyptische en Romeinse tijd, maar je vindt er ook veel geschiedenis van Spanje. Het gebouw an sich is ook ontzettend mooi en licht. Een pareltje <3. En het was er niet eens druk.

De toegangsprijs voor het archeologisch museum is €3 euro. Groepen betalen minder.

Andere leuke musea, waar ik niet ben geweest, die de moeite waard zijn volgens andere websites:

  1. Museo Nacional del Prado (meesterwerken van Spaanse kunstenaars)
  2. Centro de Arte Reina Sofia (werken van impressionistische kunstenaars )
  3. Museo Thyssen-Bornemisza (museum voor moderne kunst)

4. Chill in een park

Madrid heeft ook volop parken waar je lekker kan relaxen, picknicken of zelfs mountainbiken.

Parque del Buen Retiro is het bekendste park van Madrid en wordt ook wel Retiro genoemd. Dit park was tot de 17e eeuw het privépark van de koninklijke familie. Je vindt in Retiro een maanvormige vijver waar roeibootjes in drijven als het lekker weer is. Ook het Palacio de Cristal is een plaatje. Dit Crystal Palace is een van de meest gefotografeerde monumenten van Madrid.

Parque del Oeste is een ander mooi park van wel 87 hectare groot. Dit park ligt tussen Plaza de España, de universiteit en het Museo de América. Vanuit het park heb je prachtig uitzicht over de stad Madrid en het lager gelegen park Casa de Campo. Wat wij heel mooi vonden in dit park is Templo de Debod, het enige gebouw van Oud-Egyptische architectuur (kom ik weer met mijn Egyptische) dat te vinden is in Spanje. Tegen zonsondergang ziet deze tempel er prachtig uit.

Tip: dorst gekregen? Doen dan een drankje bij het nabijgelegen Palacete de rosales. Hoewel het niet goedkoop is, zit je hier wel ontzettend leuk aan het Parque del Oeste.

Het park Casa de Campo is een enorm park van maar liefst 1700 hectare. Je vindt hier een dierentuin en een attractiepark. Ook worden er tours aangeboden om door het park te mountainbiken, zo groot is het dus. 

5. Doe een drankje op een rooftopbar

Madrid staat ook bekend om de vele rooftop bars. De meeste dakterassen geven je spectaculair uitzicht over Madrid. Zo heb je de Círculo de Bellas Artes met spectaculair uitzicht over Madrids Cibeles plein, het Palacio de Cibeles en stadhuis, de Paseo del Prado, het Prado museum, het Retiro park en de calle Alcalá. Het bekendste uitzicht is die op het Metropolis gebouw en de Gran Vía.

Cafe El Viajero: hip dakterras met reggae vibe

Eentje met minder spectaculair uitzicht, maar zeker de moeite waard is Cafe El Viajero in de wijk La Latina. Dit is een gezellig ingerichte rooftop bar inclusief lampjes en veel planten. Deze rooftopbar biedt ook lekker eten en heeft het gevoel van een reggae-strandbar. De sfeer is ontspannend en het hipheidsgehalte erg hoog. Je hebt ook nog zicht op ’s werelds 3de grootste ronde koepel van het christendom: de Basiliek van San Francisco el Grande!

Locatie: Plaza de la Cebada, 11

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis