Doen in Madrid: bezienswaardigheden, leuke food markets musea en meer

Madrid stond niet perse in mijn top van steden die ik moest bezoeken. Zoals jullie weten staat deze blog met name in het teken van outdoor, maar ik kan wel genieten van een fijne stad waar ik craft biertjes kan drinken, lekker eten en kan driften door smalle straatjes. Madrid is precies dat. En met het lekkere weer in oktober had ik geen betere herfstzon kunnen wensen. Wat kun je doen in Madrid en wat zijn mijn favoriete bezienswaardigheden? Met veel restauranttips, want ja Madrid is nou eenmaal een stad waar je lekker kan eten 🙂

1. Bezoek het Koninklijk Paleis

Dit is een moetje. Paleizen, kastelen. Ze trekken met altijd wel. Het Koninklijk Paleis van Madrid is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, dus we moesten dit natuurlijk wel zien. Wist je dat dit paleis het grootste koninklijke paleis ter wereld is? Je kunt een deel van het paleis bezoeken. Met een Europees paspoort kun je gratis naar het paleis naar binnen op verschillende dagen:

  • oktober t/m maart: maandag tot en met donderdag tussen 16:00-18:00
  • april tot september: maandag t/m donderdag tussen 18:00-20:00 Check altijd de officiële website van Palacio Real voor actuele rijden.

2. Eet een hapje bij een foodmarket

Madrid heeft veel leuke wijken en elke wijk heeft zo z’n charmes, maar ook z’n eigen food market! In de wijk Chueca vind je mercado (wat markt betekent) San Anton. Deze gay wijk barst sowieso van de leuke eettentjes. Op de foodmarket van Chueca, Mercado San Antón vind je heerlijke Spaanse hapjes. En bovenin de markthal vind je een mooi dakterras.

Een bekendere maar drukkere food market is Mercado San Miguel. Dit is de oudste en bekendste foodmarket van Madrid en dat merk je in de prijzen en de drukte. Desondanks ziet het gebouw er heel mooi uit en vind je hier wel lekkere hapjes.

3. Bezoek een museum

Madrid barst van de leuke musea. Hoewel ik niet zo’n museum mens ben, hou ik wel van musea over de geschiedenis van de Romeinen, Egyptenaren en dinosauriërs. Ik moest dan ook een bezoekje doen aan het Museo Arqueologico Nacional. Dit museum huist veel mooie stukken uit de Egyptische en Romeinse tijd, maar je vindt er ook veel geschiedenis van Spanje. Het gebouw an sich is ook ontzettend mooi en licht. Een pareltje <3. En het was er niet eens druk.

De toegangsprijs voor het archeologisch museum is €3 euro. Groepen betalen minder.

Andere leuke musea, waar ik niet ben geweest, die de moeite waard zijn volgens andere websites:

  1. Museo Nacional del Prado (meesterwerken van Spaanse kunstenaars)
  2. Centro de Arte Reina Sofia (werken van impressionistische kunstenaars )
  3. Museo Thyssen-Bornemisza (museum voor moderne kunst)

4. Kom bij in een park

Madrid heeft ook volop parken waar je lekker kan relaxen, picknicken of zelfs mountainbiken.

Parque del Buen Retiro is het bekendste park van Madrid en wordt ook wel Retiro genoemd. Dit park was tot de 17e eeuw het privépark van de koninklijke familie. Je vindt in Retiro een maanvormige vijver waar roeibootjes in drijven als het lekker weer is. Ook het Palacio de Cristal is een plaatje. Dit Crystal Palace is een van de meest gefotografeerde monumenten van Madrid.

Parque del Oeste is een ander mooi park van wel 87 hectare groot. Dit park ligt tussen Plaza de España, de universiteit en het Museo de América. Vanuit het park heb je prachtig uitzicht over de stad Madrid en het lager gelegen park Casa de Campo. Wat wij heel mooi vonden in dit park is Templo de Debod, het enige gebouw van Oud-Egyptische architectuur (kom ik weer met mijn Egyptische) dat te vinden is in Spanje. Tegen zonsondergang ziet deze tempel er prachtig uit.

Tip: dorst gekregen? Doen dan een drankje bij het nabijgelegen Palacete de rosales. Hoewel het niet goedkoop is, zit je hier wel ontzettend leuk aan het Parque del Oeste.

Het park Casa de Campo is een enorm park van maar liefst 1700 hectare. Je vindt hier een dierentuin en een attractiepark. Ook worden er tours aangeboden om door het park te mountainbiken, zo groot is het dus. 

5. Doe een drankje op een rooftopbar

Madrid staat ook bekend om de vele rooftop bars. De meeste dakterassen geven je spectaculair uitzicht over Madrid. Zo heb je de Círculo de Bellas Artes met spectaculair uitzicht over Madrids Cibeles plein, het Palacio de Cibeles en stadhuis, de Paseo del Prado, het Prado museum, het Retiro park en de calle Alcalá. Het bekendste uitzicht is die op het Metropolis gebouw en de Gran Vía.

Cafe El Viajero: hip dakterras met reggae vibe

Eentje met minder spectaculair uitzicht, maar zeker de moeite waard is Cafe El Viajero in de wijk La Latina. Dit is een gezellig ingerichte rooftop bar inclusief lampjes en veel planten. Deze rooftopbar biedt ook lekker eten en heeft het gevoel van een reggae-strandbar. De sfeer is ontspannend en het hipheidsgehalte erg hoog. Je hebt ook nog zicht op ’s werelds 3de grootste ronde koepel van het christendom: de Basiliek van San Francisco el Grande!

Locatie: Plaza de la Cebada, 11

6. Maak een fietstocht door de stad

Een fietstocht is ideaal als je snel een indruk van de stad wilt krijgen en in één keer de beste bezienswaardigheden van de stad wilt zien. Madrid is de fietsvriendelijk met meer dan 300 kilometer aan fietspaden. Tijdens de Madrid fietstour laat Baja Bikes je op een leuke manier kennis maken met Madrid. Met een Nederlandse gids fiets je door deze metropool langs typische Spaanse pleinen en mooie bouwwerken.

Bekijk Baja Bikes tour

7. Bezoek een rooftop bar

Madrid staat bekend om de vele rooftop bars en een bezoek eraan is dan ook zeker een must do in Madrid. Niet alleen voor het spectaculaire uitzicht dat je over Madrid kunt hebben, het is vaak ook heel gezellig om onder het genot van een Spaans diner en drankje, lampjes en planten even na te genieten van je dag in Madrid. Een aantal leuke tips voor rooftopbars:

  • Círculo de Bellas Artes. Je betaalt entree van een paar eyro om naar boven te gaan, maar het is het volgens velen dubbel dwars waard. Met een iets duurder combinatieticket krijg je bovendien ook toegang tot de foto-en andere tentoonstellingen in het gebouw. De Círculo de Bellas Artes ligt aan de Plaza Cibeles, naast de imposante Banco de España aan Plaza Cibeles 1. Metro: Banco de España
  • Mercado San Anton bevindt zich bovenop het dak van een van de hippe overdekte markten ‘Mercado San Antón’, in het hart van de kleurrijke en trendy gay buurt Chueca! Er is een leuke buitenbar met sofa’s om lekker in weg te zakken met een drankje. Vooral nagenieten na een bezoek aan de markt van de tapaskraampjes!
  • Cafe El Viajero is een hip dakterras met reggae vibe in de wijk La Latina. Dit is een gezellig ingerichte rooftop bar inclusief lampjes en veel planten. Deze rooftopbar biedt ook lekker eten en heeft het gevoel van een reggae-strandbar. De sfeer is ontspannend en het hipheidsgehalte erg hoog. Je hebt ook nog zicht op ’s werelds 3de grootste ronde koepel van het christendom: de Basiliek van San Francisco el Grande!

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Spanje

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden