De ultieme kitesurfspot voor progressie: Isla Canela in Spanje

Je eerste sprongen maken, indrukwekkende tricks landen of lekker zorgeloos heen en weer cruisen: wat jouw ambitie ook is voor jouw volgende kitesurftrip, op Isla Canela in Spanje ga je jouw doelen vast bereiken!

Veel mensen – die vaak zelf (nog) niet kitesurfen –  vinden het er lastig uitzien: “Al die vliegers met al die lijnen; gaat dat nou nooit in de knoop?” Eerlijkheid gebiedt te zeggen: het is soms ook een beetje link – heel veel kitesurfers dicht op elkaar op een kitesurfspot. Bij Isla Canela in Spanje zul je dit gelukkig niet snel zien. Daarom is deze spot buiten de gebaande paden een echte ‘hidden gem’ onder de kitesurfers die progressie willen maken.

Kitesurfen Isla Canela in Spanje 

Het Zuid-Spaanse Isla Canela is bij uitstek geschikt om jouw kitesurf-skills te verbeteren en progressie te maken. Een uitgestrekt zandstrand vrij van obstakels en een constante thermische wind maken deze kitesurfspot populair.

Verrassend genoeg is het niet druk op Isla Canela’s main spot Playa San Bruno. Je mag hier jaarrond kitesurfen. Op enkele weken in augustus na, kun je op deze Spaanse kitespot genieten van alle ruimte, zowel op het strand als op het water. 

Je las het misschien al in ‘10 redenen om te gaan kitesurfen’ van onze blogger Lisa: “De tofste kitesurfspots bevinden zich buiten de gebaande paden”. Zo ook deze parel: Isla Canela in Spanje is rustig, heeft vlak water en een goede vibe met aardige locals. De ultieme kitesurfspot voor progressie.

De specs van de spot: Isla Canela 

SpecificatieWaarde
Beste windApril – September
PiekmaandenMei – Juni
Gemiddelde windsnelheid15-18 knopen
WindrichtingZuid-west
Watercondities
– EbOndiep, veel vlakke stukken
– HalftijChoppy
– VloedKleine golven op zandbanken
StrandZandstrand, parkeren en horeca op loopafstand (300-500m)
KitesurfscholenTwee professionele scholen in de zomermaanden
Lokale sfeerVaar vooral tussen lokale Spanjaarden uit naburige steden en dorpen.

Bewegingsvrijheid 

Het hebben van ruimte is belangrijk om snel progressie te kunnen maken in het kitesurfen. Bij voldoende ruimte hoef je je niet druk te maken om andere kitesurfers die in jouw weg zitten – of dat jij hún bewegingsvrijheid op het water beperkt. 

Waar andere kitesurfspots in Spanje druk zijn, heb je hier de ruimte. En dat is bijzonder, als je je bedenkt dat deze spot ook een wedstrijdlocatie is van de Spanish Kiteboarding League. In de zomer worden hier de (freestyle-)wedstrijden gehouden en dat is niet voor niets want de spot leent zich hier heel goed voor!

Het hebben van ruimte op het water geeft vertrouwen. In een kitesurfcursus leer je om rekening te houden met een ‘drop-zone’. Dit is een zone die obstakelvrij moet zijn voor de veiligheid van jou als kitesurfer en anderen. Over het algemeen wordt hiervoor 60m aangehouden. Dat is best een groot gebied natuurlijk maar dit verzekert een kitesurfer (en zijn mede spot-gebruikers) van gerustheid en veiligheid bij het maken van progressie – zoals bij het oefenen van freestyle-tricks.

Veel mensen – die vaak zelf (nog) niet kitesurfen –  vinden het er lastig uitzien: “Al die vliegers met al die lijnen; gaat dat nou nooit in de knoop?” Eerlijkheid gebiedt te zeggen: het is soms ook een beetje link – heel veel kitesurfers dicht op elkaar op een kitesurfspot. Bij Isla Canela in Spanje zul je dit gelukkig niet snel zien. Daarom is deze spot buiten de gebaande paden een echte ‘hidden gem’ onder de kitesurfers die progressie willen maken.

Spaanse vibes  

Jouw kitesurfdoelen behalen en progressie boeken onder de Spaanse zon is extra leuk op kitesurfspot Isla Canela, omdat de sfeer er goed is. 

Stel je voor: je gaat kitesurfen met je waveboardje en je leert strapless varen in de kleine golven van Canela. Wanneer je een mooie bocht naar toe-side maakt of een tack inzet, zie je andere kiters varen die dit ook proberen of die net iets verder zijn. Je let op elkaar en hoort na jouw volgende poging “Buenooooo tíaaa!” Hoe leuk is dat?! De locals onderling en de ‘vreemdelingen’ die elkaar aanmoedigen. Je spreekt dan misschien niet dezelfde taal, maar het jargon op het water onder kitesurfers blijkt identiek 😉 #nothingbutgoodvibes 

Vlak en sta-diep voor de beginnend kitesurfer

Voor beginnende kitesurfers is het misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om snel zelfstandig te leren kitesurfen: vlak en sta-diep water. Isla Canela kenmerkt zich door het uitgestrekte zandstrand zonder obstakels. Bij laag water ontstaan er kleine lagunes waar het water enorm vlak is. Ideaal!

Achter de zandbanken is het water choppy en ontstaan er soms mooie golven. Dat maakt dat veel gevorderde kitesufers vaak liever ‘achterin’ gaan kiten op Isla Canela: daar is het rustiger en dieper waardoor wave-kiten of big-air-kiten hier goed kan.

De beginners blijven voorin op de vlakkere en ondiepere gedeelten. De scholen hebben een lesgebied, een klein stukje upwind van de spot. Hierdoor kun je als beginner zonder les lekker verder oefenen, genietend van de beste condities voor progressie. 

“Een sterke stroming en golven die je uit balans brengen bij de waterstart. Na een mislukte start-poging lang moeten bodydraggen door diep water, terug naar je board. Condities zoals deze zijn niet ideaal om te leren kitesurfen.
Gelukkig is kitesurfspot Isla Canela vlak en ondiep: perfect voor beginners!” 

Hasta pronto?!

Ben jij van plan om jouw ambities binnen het kitesurfen waar te gaan maken, op jouw volgende reis of vakantie? Zet alvast een op playa San Bruno met de aantekening: “Kitesurfen Isla Canela in Spanje – progressie gegarandeerd”. 


FAQ

Waarom kiezen voor Isla Canela in Spanje, als kitesurf vakantiebestemming voor progressie?

Ruimte – het is niet druk op playa San Bruno (Isla Canela)
Sfeer – kitesurfen tussen de Spanjaarden: behulpzame en aardige locals. 
Vlak en ondiep – de key-factoren voor beginners om snel progressie te maken.