Boardchick of the Week | Morene Dekker

Toen ze ‘sup-woman’ Anne Marie Reichman in 2009 interviewde voor de VIVA, over haar plannen om de 11 stedentocht al ‘suppent’ te doen, werd Morene (freelancer) zelf enthousiast gemaakt. Haar zoontje was net 3 en ze kon het werken, moederen en golfsurfen niet combineren. Suppen (stand up paddling) daarentegen was veel gemakkelijker te combineren. Morene woont namelijk pal aan de gracht en op 2 minuten van het IJ-meer. Een leuke manier van boarden als je net als Morene van het water houdt! Maar wat is suppen nou eigenlijk? Morene heeft twee supscholen en vertelt ons meer!

Dit interview is afgenomen toen Lone Drifters nog Style Spy heette.

Evey: Haai Morene! Stand up paddling dus, wat is dat nou precies?

Stand up paddling komt oorspronkelijk uit Hawaï. Het grote verschil met gewoon surfen? Bij surfen lig je op je buik, op je board en gebruik je beide armen om te paddlen. Bij stand up paddle sta je op je supboard en beweeg je jezelf voort met een stand up paddle die je aan weerskanten van je supboard door het water haalt. Om die reden is stand up paddling één van de meeste complete (core)workouts. Je traint je benen, billen, buik, rug, armen en schouders.

“Een paar jaar geleden werd stand up paddle ‘herontdekt’  door surfers en al snel werd het door de rest van de wereld opgepikt. Beroemdheden zoals Cameron Diaz, Jennifer Anniston, Rihanna & Mathhey McConaughey zijn dagelijks op hun sup board te vinden langs de kust van Californië waar zij al suppend aan hun body werken!”

Evey: Wat vind jij er eigenlijk zo leuk aan?

Dat je je heel vrij voelt. Of ik nou op het IJmeer in mijn bikini op een windstille dag twee uur sup, mret mijn zoontje naar strand Blijburg of op een zonnige winterse dag met een paar goede sup vrienden door Broek in waterland sup. NederLand is vol water en daarom kan je echt overal suppen. In de steden en door natuurgebieden.

Evey: Hoevaak oefen je en waar?

Ik sup in de winter te weinig omdat ik dan veel werk en veel tijd kwijt ben aan het voorbereiden van het nieuwe seizoen. Ik probeer zolang er geen ijs, ligt minimaal één keer per week te suppen winters. In de zomer ben ik iedere dag op mijn board te vinden. Lesgeven, trainen, wedstrijden, tochten en gewoon voor de leuk met vrienden/familie.

Evey: Hoe blijf jij fit voor suppen?

Door in de wintermaanden wel te blijven sporten, roeien of boksen en gewoon zorgen dat het lijf fit en sterk blijft. Qua voeding moet ik bekennen dat ik niet zoveel aanpas. Ik ben vegetarisch dus probeer wel aan mijn eiwitten te komen. Zeker in het seizoen let ik erop dat ik genoeg eiwitten binnen krijg. Ik drink amper alcohol want ik merk dat dat een grote invloed heeft op mijn prestaties.

Evey: Wat is je favoriete plek om te suppen en wat is je droombestemming?

Het IJmeer! Ik vind het zelf heerlijk om meer op open water te suppen. De stad is ook heel leuk. Maar je word om de haverklap aangesproken en soms wil ik gewoon even weg zijn van alles en in mijn eigen wereld. Mijn droombestemming? Heel simpel overal waar het water azuurblauw is en de zon 365 dagen per jaar schijnt 🙂

Twee jaar geleden heb ik een reis door de Caribbean gemaakt en een paar keer gesupt. Tijdens een tocht zag ik schildpadden, mooie vissen en de bodem. Zo gaaf om s’ochtends de omgeving te verkennen op een supboard. Dat zou ik wel weer eens willen!

Evey: Dat klinkt geweldig! Wat kan je ons aanraden als we willen beginnen met suppen?

Neem eerst een les. Ik zie veel verhuurbedrijven die mensen gewoon een sup meegeven en niets uitleggen! Het is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal basis vaardigheden die ervoor zorgen dat je het goed doet en de goede spieren gebruikt. Als je goed supt train je vooral je buikspieren heel goed en dat is wel iets wat we allemaal graag willen toch? Als je het verkeerd doet kan je last krijgen van je onderrug, schouders en nek. Meestal is een les genoeg om daarna lekker zelf aan de gang te gaan met een huurboard of je eigen board.

Evey: Je buikspieren trainen, klinkt goed! En wat doe je nog meer behalve suppen?

Hardlopen. Boksen. Fitness.  Snowboarden (veel te weinig) en ik heb vorig jaar na 8 jaar weer eens op een wakeboard gestaan. Deze zomer begin ik bij M&M met yoga suplessen, die geef ik niet zelf dus ik wil daar wel graag een keer in de week aan meedoen. 

P/Morene D.

Evey: Morene, tof dat je, in je drukke schema, tijd voor ons hebt gemaakt!  Uiteraard doen we nog een boardcheck als afsluiter!

Ik race op een BOGA Tsunami 12.6ft (in deze klasse ben ik in 2012 NK geworden onder de dames). Races zoals de 11 stedentocht sup ik op een BOGA Tsunami 14ft en als ik lekker een tochtje ga suppen met mijn zoon van 7 gaat hij op de Bullet 9.5ft (eigenlijk een surfsup boardje) en ik op mijn Bamboo Mahina 10.ft .

Meer weten over suppen? Morene heeft een eigen website, check www.mm-sup.com