Tips voor Londen aan zee: beachlife op een uur van Londen

Wil je eens een keer ergens anders dan in de stad Londen overnachten (een hotel aan zee!), maar wel op 45 minuten rijden van Londen zitten? Dan is Londen aan zee een leuke bestemming als je goedkoper wilt overnachten, maar wél wat van Londen stad wilt zien. Of als je gewoon wat strand wilt mee pakken: Southend-on-Sea heeft een strand en een lange pier, en ja dat heeft Londen niet. Wat Southend-on-Sea nog meer te bieden heeft? Ik ging voor je op ontdekking.

Londen aan zee, het vliegveld Southend on Sea

Op slechts 45 minuten rijden – met de trein – van Londen, ligt het plaatsje Southend-on-Sea, ook wel Londen aan zee genoemd. Het plaatsje waar je wellicht van gehoord hebt als je een vliegticket naar Londen zoekt. Londen aan zee heeft namelijk haar eigen vliegveld vanwaar je direct naar Amsterdam of Groningen kunt vliegen.

Wil je eens een keer ergens anders dan in de stad Londen overnachten (een hotel aan zee!). Maar wel op een half uur rijden van Londen zitten? Dan is Londen aan zee een leuke bestemming als je goedkoper wilt overnachten, maar wél wat van Londen stad wilt zien. Of als je gewoon wat strand wilt mee pakken: Southend-on-Sea heeft een strand en een lange pier, en ja dat heeft Londen niet. Wat Southend-on-Sea nog meer te bieden heeft? Ik ging voor je op ontdekking

Beachlife op 45 minuten rijden van Londen

In Southend-on-Sea vind je natuurlijk de zee en het strand. Maar wist je dat dat Southend de langste pier van de wereld heeft ? (1.34 miles (2.16 km)). Op de pier kun je een treintje nemen en dan de mooie wandeling langs de zee (officieel nog de Thames) maken. Heb je het einde van de pier bereikt? Dan is het winderig, maar het is wat je van een strandbestemming verwacht: het geluid van de zee, de zeemeeuwen en het klotsende water met uitzicht op Londen aan zee vanaf de zee. Aan het eind van de pier heb je nog een klein winkeltje met souveniertjes.

Loop dan terug naar het strand en onderweg loop je langs het restaurant van Jamie Oliver; Jamie and Jimmy’s seasonal café, waar veel toeristen op af komen. Helaas bestaat dit café niet ‘in het echt’ als café. Het gebouw werd puur voor de opnames van Jamie’s tv-show gebruikt. Desalniettemin is het wel leuk om het cafeetje te bewonderen op deze bijzondere locatie op de pier.

Longest pier Southend-on-sea
End of the Southend-on-sea pier
FIshermans wharf fish and chips

Watersport op de Thames 

Natuurlijk kun je op de Thames allerlei watersporten uitproberen. Vrijdagochtend begint al lekker: het regent pijpestelen, precies zoals je van de UK gewend bent. Het is en blijft Londen. En weer of geen weer, samen met journalist Jolinda van Miss Forty en Kids eropuit, gaan we suppen (stand up paddling). Gelukkig regent het op het moment dat we richting The Beach Club lopen niet meer.

Twee begeleiders gaan met ons mee, om ervoor te zorgen dat we niet afdwalen naar het tegenover gelegen Isle of Sheppey. Daarna rusten we uit, maken we wat foto’s van de Beach Club en gooien we met z’n tweeën de kano in de Thames onder een dreigende grijze wolk.

Normaal weiger ik 2-persoons kano’s (ik ben slecht in samenwerken als het om kanoën gaat :)) maar voor blogster Miss Forty maak ik een uitzondering. Als we in het water liggen met onze kano, begint het hard te regenen. Maar stiekem vind ik regen tijdens watersport wel lekker. We gaan gewoon lekker verder. Mijn mascara stroomt over mijn gezicht en als ik uit het water kom zie ik eruit als een pandabeertje. Een echte sportschick, of niet?

Gezellig strandleven

Zoals we gewend zijn van Engeland (en Nederland) is het weer wisselvallig. De donderdag schijnt de zon volop en vangen we wat beachlife op.

Wat kun je behalve de pier en watersport nog meer doen in Londen aan zee?

Loop langs de boulevard en stop voor fish and chips (Fishermans Wharf is een aanrader) en fotografeer de beachhuisjes. Tijdens zonsondergang loop ik vanaf de pier naar ons hotel. Als je de route langs het strand loopt heb je geen idee dat je in Engeland zit. De pastelhuisjes doen mij eerder denken aan de pastelkleurige huisjes ‘The Painted Ladies’.

Een pretpark aan zee

Aan de Thames (want de Thames loopt hier over in de Noordzee) vind je Adventure Island. De entree voor het park is gratis, je betaalt alleen voor de attracties waar je in wilt; er is keuze uit wel 50(!) attracties, eettentjes en winkeltjes. Een paradijs voor het kind in ons. Het park doet mij een beetje denken aan het Los Angeles pier park. Dit Adventure Island park zit namelijk pal naast de pier.

Ocean Beach
Beach houses Southend-on-sea
Strandhuisje Southend pastel
Roslin BEach hotel

Roslin hotel

Naar Southend-on-Sea vanaf Nederland

Vanuit Nederland vlieg je vanaf Amsterdam en Groningen al vanaf €65 naar Southend airport. En daar was ik als Groninger erg blij mee. Ik had nog nooit vanaf Groningen Airport (eigenlijk Eelde Airport) gevlogen. In slechts 20 minuten rijden vanaf ons huis ben ik al in Eelde. Dat is heel wat comfortabeler dan twee uur treinen naar Amsterdam (dat is plus 2 uur van te voren aanwezig zijn!).

De vliegrit naar Londen vanaf Eelde en Amsterdam ligt redelijk gelijk: ongeveer 45 minuten. Vanaf het vliegveld in Southend hoef je nog geen 5 minuten te lopen en je bent op het station. Vanaf hier kun je twee kanten op: Londen stad of Southend-on-Sea. Je hebt slechts 45/50 minuten nodig om van Southend naar Londen Centrum (Fenchurch station) te reizen met de trein. Vanaf Gatwick is dat maar 15 minuutjes minder.

Naar Londen vanaf Southend-on-Sea

Van london Southend naar het centrum van Londen spreekt voor zich: een rechtstreekse trein naar London Liverpool street (20 min. lopen naar De Tower of London) duurt maar 60 minuten met de trein. Een enkeltje van Southend Airport naar Liverpool Station kost je £5 per persoon.

Als je van plan bent om naar Londen te gaan, overweeg dan zeker om te overnachten aan het strand in Southend. Je kunt vanaf Southend on Sea met een dagretour van ongeveer €20,00 naar Londen gaan inclusief metro. De prijzen voor hotels zijn relatief goedkoper, dus de dagprijs van een treinticket haal je er wel uit. Als ik je een tip mag geven: slaap bij één van de hotels aan het strand, bijvoorbeeld

  • De wat duurdere maar bijzondere Roslin waar ik sliep.
  • Of Park Inn hostel
  • Of het wat goedkopere hostel The Bay.

Het centrum van Southend on Sea (Victorial Avenue) heb ik niet gezien en ik kan daar dan ook weinig over zeggen. Toen ik er was in 2016 was de gemeente flink aan het werk om Southend on Sea een aantrekkelijke bestemming te maken voor ’toeristen’. Dus zet ‘m op de bucketlist en laat me weten wat jij van het centrum vond!

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Kanoën, Suppen

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden