48 uur in Madeira voor de surf + tips

Op de zee op Madeira kun je ontzettend goed surfen. Madeira heeft het geluk dat de swell uit de Noord-Atlantische Oceaan komt. Van point breaks tot reef breaks, in Madeira kun je goed uit de voeten als het om de surf gaat. Madeira is een toplocatie om te surfen. Je moet alleen wel op de juiste plek op het juiste tijdstip zijn, maar that’s the surf.

Surfen op Madeira

Surfen is wachten, veel wachten. Is het niet buiten de zee, dan wel als je op de golven deint. Het is daarom een gok om in zo weinig tijd in Europa’s hidden surfgem te surfen. Je bent bij het surfen afhankelijk van de wind, en daarmee de swell. Je voelt je echter wel een lucky surfer als het lukt.

Surfspot: Faja da Areia

De eerste dag rijden we vanuit onze thuisbasis Funchal, in stapjes richting de Noordkust, via het Oosten naar een spot dat ook wel chicken wordt genoemd: Faja da Areia (nummer 11 op de surfmap hieronder). Van onze gids Orlando Pereira, dé surfambassadeur van Madeira en een goeie surfer, krijgen we te horen dat we hier de golven voor de intermediate surfers kunnen vinden. Perfecte golven voor mij dus.  

Als ik vanuit het ‘balkon’ richting de zee kijk, krijg ik zin om te surfen.  

Beginners proberen een golfje

Kijk ik naar links dan zie ik nog wat obstakels om het water in te komen. De laatste keer surfen was voor mij in Peru. Daar had ik moeite om via de rotsen de zee in te komen. Toch ga ik het proberen. Want je weet nooit hoe het later op de dag gaat zijn, of de dag erna. We hebben immers maar 48 uur.

En de pro-surfers willen straks verder rijden. Mijn surfbuddy Robbert overtuigt me om direct het water in te gaan.

Natuurlijk niet zonder wetsuit. Als ik mezelf daar in heis (Orlando beweerde dat ik een maatje S heb, terwijl ik toch echt maatje M zat te roepen) loop ik in een perfect passende mannenmaat S met Robbert richting het stenen ‘strand’.

Samen met een andere surfer gooien we ons boardje op zee en peddelen we – na beide ruim een jaar niet gesurft – richting de golven, alsof we nooit anders hebben gedaan.

Dat van Peru? Dat was blijkbaar een gebrek aan techniek. Maar beter laat dan nooit.

We sluiten in de line-up aan bij de rest en pakken direct wat ‘groene’ golven. Het lukt ons zelfs een paar keer te staan. Hoewel ik nog niet goed kan surfen, weet ik wel dat ik rechts van een grote rots in de zee weg moet blijven. Gelukkig is er geen stroming waardoor het vrij simpel is om op één plek te blijven peddelen.

Nadat ik wat golven heb gepakt (en blijkbaar in heb gedropt – ja altijd weer die onwetende beginners hé) peddel ik in schildpaddentempo richting de rotsen. Voor mijn gevoel ben ik een half uur onderweg.  

Als ik het water weer wil uitkomen weet ik waarom ik stenen stranden niet zo tof vindt. Je moet er uit weten te komen zonder dat je te pletter slaat. En dan moet je op blote voeten op hete stenen terug lopen. Pijnlijk.

Als een surfer die 5 minuten later de zee uitloopt, mij inhaalt ren ik maar over de stenen heen. Moe, maar voldaan trek ik mijn surfponcho aan. Dat heb ik maar mooi gedaan.

Op de weg terug krijgen we nog de schrik van ons leven: in de tunnel vliegen onze surfboards van het dak af. Ze liggen verspreid over de weg en we staan stil in de bocht van de tunnel. Om duistere redenen zijn de sjorbanden (als ik ze mag noemen) gescheurd. Gelukkig reed er geen verkeer achter ons.

Pro surfspot: Jardiem do Mar

Madeira heeft mooie, lange en soms heftige golven. Er zijn point en beach breaks waardoor niet alleen wij intermediate, maar ook de advanced surfers in Madeira kunnen surfen. Dag 2, we rijden om half 8 naar de andere kant van het eiland. Een goede beslissing want de golven zijn clean en de swell komt al lekker op.

We starten onze dag met een lekkere kop Galao (een soort van latte machiatto). Daarna genieten onze advanced surfers uit de groep de gehele dag van een heerlijke sessie terwijl de rest in de hete zon toekijkt. Als onze surfers de mooiste golven hebben gepakt in Paul do Mar, rijden we naar Jardim do Mar om te lunchen. Daar wachten we net zo lang tot er weer swell is.

Prosurfer Pascal van de Mast komt na een sessie uit het water en zegt dat hij zich net een beginner voelt. Hij heeft hier en daar wat pijn (hij is op z’n heup gevallen) en heeft moeite om bij de rotsen uit het water te komen. Stiekem moet ik gniffelen, ik dacht even dat ik een enorme loser op een surfboard ben, maar ik ben ook maar ‘gewoon’ een beginner. And that feeling comforts me. 

Andere Madeira surfspots

Madeira is in opkomst als surfhotspot. Naast Jardim do Mar zijn er veel meer spots in Madeira om te surfen te vinden:

  • Paul do Mar
  • Faja da Areia
  • Contreiras
  • Ponta Pequena
  • Achadas da Cruz
  • Fajã dos Padres
  • Ponta do Tristão
  • Cabo Girão
  • Madalena do Mar

Op de surfkaart van Madeira vind meer surfspots. Afbeelding met dank aan de Madeira Calhau surfschool

Surflessen nemen op Madeira

Op Madeira heb je voldoende mogelijkheden om surflessen te nemen. Een aantal aanraders van ons zijn

Het eiland Madeira heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan aleen de surf. Je kunt er prachtig met een huurauto rondrijden over de bergwegen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen met prachtig uitzicht over Madeira. Ook de kleine dorpjes met lekkere koffiebarretjes zijn de moeite waard.

Bekijk ook de beste bezienswaardigheden van Madeira van Chitaltravels of bekijk onze tips voor dingen te doen op Madeira.

Dit vind je misschien ook leuk

venice-beach LA
Wereldreis

Wereldreisupdate #6: reisstress?

Cambodja

Reizen door Cambodja: Met deze kleine aanpassingen kun je er al duurzamer reizen

Morene Dekker suppen Amsterdam
Suppen

Boardchick of the Week | Morene Dekker

Outdoor Lifestyle

Op bezoek bij het Brunotti hoofdkantoor

Foto park zeedijk
Nederland

Getest: Park Zeedijk, slaap midden in de natuur van Goeree-Overflakkee

HEader Tanzania
Tanzania

5 redenen waarom je naar Tanzania wilt