Boardchick of september: Riemkje Poortinga

Ook deze maand heb ik weer een gave boardchick voor jullie die behalve kitesurfen ook aan surfen, long- en snowboarden doet. Daarnaast is ze mede organisator van het Boardchicks evenement dat aankomende zaterdag én zondag plaatsvind en doet Riemkje aan mode fotografie voor lifestyle merken zoals surf- en snowboard merken. Een multifunctionele dame dus. Meet Riemkje Poortinga, Boardchick van september!

Hi Riemkje! Hoe ben jij begonnen met boardsports?

De eerste boardsport die ik beoefende was snowboarden. Helaas ben ik daar pas op mijn op mijn 22e daarmee begonnen, maar ik was wel meteen hooked! Daarna ging het allemaal heel snel: binnen 2 jaar was ik snowboardlerares en woonde ik een hele winter in de sneeuw. Met dezelfde reisorganisatie als waarmee ik ging snowboarden, ging ik een keer mee op surfcamp in Zaroutz en greep ik vanaf toen eigenlijk iedere gelegenheid aan om te surfen. Of ik nou voor werk in Frankrijk was en er even tussenuit kneep om in Biarritz een golfje te pakken of als ik als Delftse student met een veel te grote plank in de tram naar Scheveningen moest, ik wist mijn weg naar de zee te vinden.

Nadat ik op een surftrip in Mexico had leren kitesurfen en in Nederland ook al een paar lessen van vrienden had gehad, heb ik besloten om dat in Nederland te gaan doen. Een surfboard en een kite in de Nederlandse golven is voor mij nu de beste combi ever! Maar je kan mij ook tegenkomen met een longboard op de Scheveningse Boulevard of met een skateboard in de miniramp of in het skatepark; skaten is mijn nieuwste boardsport die ik nog aan het leren ben! Tegenwoordig doe ik meer fotografie en sta ik met net zo veel plezier met een camera op de kant.

Wauw, dat laatste is ontzettend tof!
Gaan boardsports je gemakkelijk af?

Van alle boardsports gaat snowboarden mij het makkelijkst af. Dat kan ik met losse handen, ogen dicht en achterstevoren. Kitesurfen vind ik nog steeds spannend, ook al heb ik mijn kite tegenwoordig wel onder controle. Golfsurfen zonder kite doe ik eigenlijk niet zoveel meer in Nederland. Het golfsurfen gaat me dan op een gemiddelde Nederlandse break dan ook niet zo goed af. Als het tegenzit kom ik niet eens door de branding! Maar soms zijn er van die magische dagen met perfecte golven. Op die dagen ben ik het nog niet verleerd.

Heb je wel eens een momentje van angst gehad?

Ja, ken je dat “oh shit!” gevoel als je aan het uit paddelen bent en er een golf op je afkomt waarbij je het gevoel krijgt dat het onmogelijk is dat je eroverheen komt zonder gespoeld te worden? Dat “oh shit”gevoel heb ik zo ongeveer bij iedere golf die op me afkomt. Dus dat is tijdens een surfsessie vaker een ‘angstmomentje’ dan dat ik golven pak! Mijn ergste angstmomentje was toen ik overmoedig werd op een spot met voor mijn doen hoge golven. Op een dag waren de golven zo hoog dat er alleen nog maar reuze sets met close-outs binnenkwamen. Ik ging er in mijn eentje in, maar toen de golven hoger en hoger werden, werd uit zee peddelen nog een hele missie aangezien het ook nog eens een reef break was.

Ik ben na een val wel een keer mijn geheugen even kwijtgeraakt.

Met kitesurfen ben ik ook een keer in een vervelende situatie terecht gekomen terwijl het al donker was en ik in mijn eentje redelijk ver van de kust was. Op dat moment was ik blij dat mijn kitemaatje Suzanne Kuiper me kwam redden. Met snowboarden ben ik veel zekerder van mezelf, ik ben na een val wel een keer mijn geheugen even kwijtgeraakt. Maar ik ben bijna nooit bang gelukkig.

Riemkje Poortinga, boardchick

Na welk moment had je het gevoel dat je het echt kon?

Snowboarden: Ik had al een keer indoor geoefend met vrienden, maar toen bakte ik er niks van. Maar op mijn eerste wintersport in de echte sneeuw pikte ik het heel snel op en had ik in verschillende klasjes gezeten. Daardoor had ik superveel geleerd in een week. Als mijn vrienden te brak waren ging ik ‘s ochtends vroeg gewoon in mijn eentje en maakte nieuwe vrienden om mee te gaan poederrijden. Dus ik geloof dat ik snowboarden vrijwel meteen kon.

Surfen: Met het surfen duurde dat ongeveer een maand. Na een maand surfen in Costa Rica waarbij ik in de eerste week nog echt een beginner was, surfte ik in de laatste week van mijn verblijf in Costa Rica bij Rancho Burica een reef break met hoge bolle golven die eindeloos lang waren. Bij de eerste golf die ik pakte kon ik meerdere turns doen en stond ik super lang voordat ik bij de kant was. Tijdens die rit dacht ik letterlijk ‘Wauw! Ik surf echt!!!!’ (en ik was niet de enige, want zelfs de mensen die op de kant zaten te kijken dachten dat ik een ervaren surfster was op m’n 2e hands Al Merrick 8.6)

Kitesurfen: Met kitesurfen heeft het denk ik wel bijna een jaar geduurd voordat ik het echt onder de knie had. Ik oefende wel veel, maar met een oude vlieger in de branding op zee met veel stroming. Dus dat was een struggle voordat ik dat onder de knie had.

Wat voor advies zou je willen geven aan jezelf toen je net begon?

Niet twijfelen maar gaan! In het begin heb ik een keer een hele mooie sessie in Biarritz laten schieten, omdat ik zat te twijfelen of ik een board ging huren. Pas na een goeie lunch met verse vis besloot ik te gaan surfen. Maar tegen die tijd was het water zo hoog dat de golven waren verdwenen. Op dat moment had ik spijt dat ik zo lang had getwijfeld voordat ik het water in ging.

Enjoy as much as you can! Omdat het leuk is om een nieuw sport te leren en ik veel voldoening heb gehaald uit de progressie die ik in het begin boekte. Nu mis ik dat soms.

Die progressie is zeker verslavend!
Welke locaties moeten gevorderden volgens jou vooral niet missen?

In Nederland? Tja, ik vind het heerlijk om met een surfplank en kite de ruimte op te zoeken en juist daar te surfen waar niemand anders is. Ik doe het liefst downwinders langs de kust. Hop, hop, van golf naar golf tot je weer thuis bent. Dan kom je wel mooie plekken tegen.

Wat is je gouden tip als het gaat om surfkleding?

Surfen in bikini is heerlijk vind ik. Maar in Nederland helaas niet. Zelf ben ik super blij met de O’Neill wetsuits die ik als ambassadeur van O’Neill heb gekregen.

Waar kijk je deze zomer het meest naar uit?

De BoardChicks surftrip naar Carcans, Frankrijk. Dat was zo mega leuk vorig jaar! Super gezellig, heel veel gesurft en leuk om te zien hoeveel vooruitgang iedereen een een week boekt. Ik wordt iedere keer als ik de edit van die trip zie weer blij.


Inmiddels is Riemkje weer terug van deze trip.

Riemkje Poortinga, boardchick

Boardcheck: wat voor board heb je?

Snowboard: Ik heb jaren lang heel veel plezier gehad van mijn K2 World Wide Weapon met een graphic van de London Police. Nu board ik op een oud snowboard die ik van een vriend heb gekregen. Omdat hij gesponsord werd met Burton boards is het één van Burton.

Surfboard: Geen idee eigenlijk. Een 6.3 die ik gekocht heb op surftrip naar Maui, Hawaï. Van een bekende Hawaiianse Surfer en shaper mag ik geloven. Ik weet alleen niet uit mijn hoofd wie. Maar het is een leuk boardje. Voor Nederland is die alleen een beetje te klein. Mijn oude Al Merrick 6.8 is geschikter voor de Nederlandse golven, maar die is ondertussen echt af.

Kiteboard: Ik heb een board dat eigenschappen van een twintip en een golfsurfboard heeft. Zodat ik er lekker mee in de golven kan spelen. Het is een Toxic van RRD.

Wauw, Hawaï!
Hoeveel gaat het je eigenlijk kosten als je net begint met kitesurfen?

Ik ben begonnen met een 2e hands setje van destijds €300. Maar ondertussen heb ik er al heel wat centen aan verspilt. Mijn laatste kite die ik gekocht heb was €800. Maar goed, de wind is gratis. Dus het is aan jezelf en de eisen die je aan je materiaal stelt, hoeveel je eraan uitgeeft.

Jullie organiseren het boardchicks evenement a.s. zaterdag: wat houdt het precies in en waarom moeten we allemaal komen?

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk leuke dingen rondom het surfen en andere boardsports op een festival samen te brengen. Van de boardsport clinics tot de mode- en lifestyle onderdelen. Je kunt er nieuwe dingen leren of je nou beginner of gevorderd bent. Dit kan binnen je eigen boardsport, maar je kunt ook makkelijk kennis maken met een nieuwe boardsport. En als we veel meiden met de dezelfde passie bij elkaar brengen denk ik we dat we sowieso een hele goeie vibe hebben dat weekend. Dus gegarandeerd een groot feest!

En wie weet is dit dan wel het begin van nieuw avonturen met nieuwe boardsports of nieuwe vriendinnen / surfbuddies die je tijdens het weekend hebt leren kennen. Zelf vind ik het leuk om een fotografie expositie en een modeshow te organiseren, omdat ik dit vanuit mijn eigen bedrijfje R-TIME kan doen. Zo combineer ik werk en hobby op een hele leuke manier.

Dit vind je misschien ook leuk

Wereldreis

Wereldreis fotodagboek week 52: Gelukkig Nieuwjaar!

ReistipsVerenigde Staten

Je roadtrip naar Amerika plannen doe je zo

Boulderen bij Bjoeks
Klimmen

Wat heb je nodig om te boulderen: lijst van must-haves

venice-beach LA
Wereldreis

Wereldreisupdate #6: reisstress?

Surfen Fuerteventura
GolfsurfenOutdoor Lifestyle

De leukste cadeau’s voor surfers

man met racevest wandelt in Noorwegen
HardlopenWandelen

Nathan VaporAir racevest: ideale hike- en hardloop buddy