Boardchick van november: Josine Schmitz

Miste je de Boardchick of the month deze maand al? Dat klopt, ik ook. Het runnen van een persoonlijke blog betekent ook menselijke foutjes, oeps. Ik was helemaal vergeten dat ik nog een boardchick moest plaatsen. De eerste keer sinds 3(!) jaar. Vergeven?

Dit interview is afgenomen toen Lone Drifters nog Style Spy heette.

Wie is de boardchick van deze maand? Josine uit Scheveningen is boardchick en Asset Management Professional, Trainer, Marketing & Communicatie specialist. Een hele mond vol. Ze droomt ervan om al reizende en (wind)surfent de natuur en dieren op de wereld te beschermen tegen de mens die roofbouw op onze planeet pleegt. Ze wil proberen andere mensen te overtuigen om voorzichtig met de aarde om te gaan. Klinkt als een mooie droom waarvan ik hoop dat ze die snel werkelijk maakt.

Hi Josine, hoe ben je begonnen met boardsports?

Mijn eerste keer op een windsurfsetje was tijdens de zomervakanties in Italië met mijn ouders. Mijn vader had bedacht dat hij wilde leren windsurfen en zo belandde ik toen ik een jaar of 8 was ook voor het eerst op een windsurfplank voor een windsurfles. Dat hebben we een paar jaar gedaan en mijn vader heeft uiteindelijk 2 sets gekocht, één met een mini stormzeiltje en één met een grote stoffen lap.

Raar genoeg heeft het toen tot mijn 19e geduurd voor ik hiermee verder ben gegaan, want ik kwam niet op het idee dat je in Nederland ook zou kunnen windsurfen. Totdat ik  in een studentenhuis belandde vol Plankenkoortsers! Een paar jaar later kreeg ik een vriendje dat golfsurfte, hij heeft me dat toen ook geleerd en samen zijn we begonnen met suppen.

Snowboarden is ook tijdens de familievakanties begonnen. De eerste paar keer wintersporten stond ik op de ski’s maar toen het snowboarden een beetje opkwam ben ik daar snel mee begonnen, dat vond ik toen veel stoerder!

Haha vind ik ook stoerder! IK hoor vaak dat mensen de vrijheid van boardsports de boardlifestyle vinden, wat vind jij er het mooist aan, die lifestyle?

Dat je afhankelijk bent van de elementen en niet zoveel kunt plannen. En tijdens het wachten op de goede condities kun je dus maar het beste zoveel mogelijk genieten van het moment; lekker chillen met fijne mensen om je heen. Verder vind ik het heerlijk dat je tijdens het boarden meestal heel erg in het moment zit, je denkt alleen maar aan die volgende sprong of turn en niet aan andere dingen. Het is echt een fantastische manier om je hoofd even helemaal leeg te maken!

Helemaal mee eens! Heb je wel eens iets engs meegemaakt?

Toen ik mijn toenmalige vriendje net had leren kennen hadden we al snel besloten om samen 2 maanden door Mexico te gaan reizen en surfen. Ik was nog echt een beginner en nog geen grote golven gewend, laat staan dat ik kon duckdiven. Op een dag paddelden we naar buiten op een spot met een point-break over een rif.

Aangemoedigd door mijn vriendje paddelde ik de eerste de beste golf in maar ik viel en belande in de wasmachine. Ik wist niet meer wat boven en onder was en werd toen naar beneden op het rif geduwd. Met alle krachten die ik had probeerde ik weer naar boven te komen en net toen ik er bijna was werd ik weer meegenomen voor een tweede spoeling. Ik dacht dat ik doodging!

Hoestend en proestend kwam ik weer boven en ik hoorde nog net hoe één van de locals aan mijn vriendje vroeg: “Are you trying to kill your wife?!”

Tijdens een spoelbeurt met mijn windsurfspullen kwam ik een keer ingehaakt tussen mijn zeil en de bodem terecht, dat was ook even eng.

Oh en toen ik aan het suppen was in Muizenberg (Zuid-Afrika) en het shark-alarm afging, door de offshore wind was het terugpaddelen heel zwaar en ik kwam als één van de laatsten op het strand aan.

Oef, scary! Wat zijn je favoriete locaties om te boarden?

Windsurfen: Scheveningen mijn homespot en Kaapstad daar heb je alles.

Golfsurfen: Medewi en Saladita, allebei paradijselijke left point-breaks.

Snowboarden: Hasliberg, een zonnige sneeuwzekere berg in Zwitserland.

Wat heb je als boardchick echt nodig? Wat is je musthave?

Goeie verzekeringen. Ik heb vaak pech en kan met sommige dingen enorm onhandig zijn, dus ik heb vaak ongelukjes met m’n spullen of met mezelf (daarom zit ik ook altijd onder de blauwe plekken).

Dan is het wel handig als je een goede zorgverzekering hebt als je met een rare koraal-schaafwond-allergie bij een lokale eerste hulp post op een Balinees eilandje zit, je het gat in je zeil van je faceplant-through-sail vergoed krijgt van je sportverzekering of je als je bagage niet aankomt en een nieuwe bikini kunt kopen… Handig als je je dan niet ook nog zorgen over je financiën hoeft te maken!

Welke tip zou je anderen geven om te beginnen met boarden?

Begin in condities waar je jezelf comfortabel bij voelt. Als je bang bent leer je veel minder goed en kun je niet genieten van wat je aan het doen bent. Mijn ervaring is dat als je je comfortabel voelt je sneller een stapje extra doet om verder te komen dan als je voor je gevoel alleen maar aan het overleven bent.

Het is ook veel leuker om met een groepje van ongeveer hetzelfde niveau te boarden, want je bent dan met dezelfde dingen bezig en kunt goed van elkaar leren. En je voelt je tenminste ook niet ongemakkelijk omdat jij degene bent die het slechtste is of waar iedereen steeds op moet wachten.

Goeie tip! Wat voor advies zou je aan jezelf willen geven toen je net begon?

“Don’t be too hard on yourself”. Ik was vroeger erg ongeduldig en veeleisend voor mezelf. Ik vond dat ik nooit goed genoeg was en dat ik te langzaam vooruit ging. Het stomme was dat ik meestal meeging met grote, sterke mannen die de sport al jaren deden en ik vond desondanks dat ik na een paar uur oefenen even goed moest zijn.

Dat heeft mij heel wat frustrerende uurtjes gekost, en mijn toenmalige vriendje helaas ook! Gelukkig heb ik geleerd wat milder voor mezelf te zijn en nu geniet ik ook van de minder goede sessies.

Ook een goeie tip! Kunnen we veel van leren. Bedankt Josine voor de tips en je leuke verhalen!