Interview met surfster Nienke over surfen en haar werk als begeleidster voor surfen met een beperking

Bewegingsagoog en psychomotorisch therapeut Nienke (29) uit Haarlem begeleidt kinderen met een verstandelijke beperking met golfsurfen. Daarnaast is ze regelmatig als begeleidster op watersportvakanties voor jongeren en volwassenen met een beperking te vinden – tussen haar eigen surfsessies in.

Een voorbeeld van iemand die haar beroep met haar passie deelt en iets goeds doet voor anderen! Tijd om Nienke beter te leren kennen!


Hoi Nienke, mooi werk doe je! Wanneer kwam je zelf voor het eerst met boardsports in aanraking?

Tijdens mijn opleiding heb ik in het 1e jaar een week gekitesurft en in het 2e jaar een week gewindsurft. Daarna ben ik zelf gaan golfsurfen op vakantie in Portugal. Waarvan ik golfsurfen het liefste doe van de 3 genoemde boardsporten.

Heel tof! Surf je alleen of met anderen?

Ik vind het momenteel vooral heel leuk om het golfsurfen te delen met anderen, zoals met het Surfproject, waar ik vrijwilliger ben. Dan gaan we op zondag ochtend met een groep kinderen en vrijwilligers samen surfen. Geweldig!

Soms ga ik met vriendinnen surfen. Dit jaar heb ik niet heel veel gesurfd, maar wel heel veel watersportvakanties begeleid voor jongeren en volwassenen met een beperking. Het delen van deze mooie sporten vind ik zo gaaf!

Heel vet! En wat vind je het moeilijkst aan boardsporten?

Het moeilijkst vind ik dat ik niet even de deur uitloop om deze sporten te doen. Ik woon wel vlakbij zee maar voor ik daar ben met mijn plank is dat toch wel even een tijdje.

Ik vind de sfeer tussen andere boardsporten heel leuk. De anderen surfers hebben toch een soort van ‘vrije kind’ in ze, het hoeft allemaal niet zo binnen de lijntjes of perfect. 

Met surfen heb je geen onderscheid in wat je aan hebt of hoe je haar zit of wat je beroep is. Je ligt gewoon met je wetsuit aan en je plank in de zee. Je bent met je plank een met de zee. Dat is alles. Je hebt ook geen invloed op de zee.. op de golven. Je moet het ermee doen, hoe het ook is. Dat vind ik heel mooi, zeker in onze maatschappij.

Welke boardsporten doe je nog niet, maar zou je wel willen leren?

Ik wil nog heel graag een keer snowboarden!!

Wat zijn je komende doelen wat betreft boardsporten?

Gewoon lekker genieten van het actief bezig zijn in het water, zonder hoge eisen of doelen.

Waar zou je nog graag willen surfen? 

Ik zou wel op Sri Lanka willen surfen!

En ik zou wel in de bergen willen leren snowboarden.

Waar kan je als boardchick niet zonder?

Zelf vind ik het het leukst als ik samen met anderen ben; voor de veiligheid en vooral voor de gezelligheid. Een lekkere trui na het surfen vind ik ook heel fijn om mee te hebben

Wie is je voorbeeld op boardsportgebied?

Oei, ik heb niet echt een voorbeeld.

Ik vind inspirerende mensen die iets met hun sport voor anderen willen betekenen of dat willen delen gewoon een mooi voorbeeld.

Welke tip heb je voor beginnende boardchicks?

Gewoon lekker spelen, durven vallen en opstaan, in de kleedkamer (bij surfscholen) gezellig een praatje maken en voor je het weet heb je allemaal mede boardchicks om je heen (zo ben ik aan een groepje boardchicks om me heen gekomen)

Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd: welke surfboard heb je zelf?

Ik heb vorig jaar mijn eerste eigen board gekocht, een NSP 7.6

Hij staat in mijn kleine huisje en is wit met blauw / roze. Het board maakt me erg vrolijk. Als ik wil surfen loop ik dwars door de binnenstad met mijn board naar de bus.. dan zie je wel allemaal mensen kijken, waar gaat dat board met dat meisje heen? Haha!

Dankjewel voor het interview Nienke! Wil je nou meer lezen van Nienke? Check dan haar @buitenlevenindestad

Wil je ook vrijwilliger worden bij Surfproject, check de website www.surfproject.nl

Watersportvakanties voor mensen met een beperking mede mogelijk maken? Check sailwise.nl


Scroll naar boven