Kim’s ervaring met surfen in Costa Rica

Afgelopen winter is Lone Drifter Kim naar Costa Rica afgereisd, om het land te ontdekken en om te surfen. Omdat ze een laatbloeier is wat boardsports betreft, wilde ze graag haar skills verbeteren tijdens een surfcamp.

Ervaring met surfen in Costa Rica

“Oh my God, wat zijn de golven hoog! 2 meter plus komt eerst.”

Kim

Holy crap, ik dacht voor een seconde, ok dit is het einde! Don’t mess with mother nature! De grootse vijand tijdens het surfen is denk ik wel paniek.

Kim blijf rustig!

Zeker wanneer de golven dusdanig hoog zijn en je met een softtop onder je arm loopt, is het niet zomaar een kwestie van de zee inlopen, maar kun je beter gebruik maken van de ‘channel’. Na een snelcursus “zeelezen” ging ik er de tweede keer zelf voor. Niet wetende dat er ook nog zoiets bestaat als supersets, tenminste zo noemde de instructeurs de set golven die nog net een stuk hoger en angstaanjagender waren en tevens eerder breken, dan de set waar wij ons mee bezig hielden.

Terwijl ik denk dat ik het ‘gered’ heb en ter hoogte van de line-up ben, komt er vanaf die grote oceaan een muur met water op me af waar je U tegen zegt. Die gaat op mij breken…dacht ik. Ok Kim, blijf rustig, peddel naar de golf toe, board los, niemand achter je? Haal diep adem en duik zo diep je kunt! Ik voel de leash aan mn been trekken. Als die nu maar niet breekt, ik ben meters uit de kust in een woeste wilde zee. Ik kom boven, haal diep adem….volgende.

Geen beter gevoel dan dit

Normaal duurt een set iets van 4 of 5 golven toch? Ik begin bij golf 6 toch wat nerveus te worden en kijk gespannen naar de instructeurs. Geen respons. Uiteindelijk peddel ik afgepeigerd naar de line-up, naar de instructeurs. ‘Ok Kim, dat ging lekker, goed rustig gebleven’. Dus jullie zagen me wel!!! Goddamn! ‘Ok, de volgende golf is voor jou, lekker groot. Mn armen zijn nog als pap en ik adem alsof ik een astma-aanval heb, maar daar ga ik. Dat gevoel, die kracht, die snelheid! Er is geen beter gevoel dan dit!! Lief zijn voor de natuur en zij is lief voor jou! Maar oh mijn God wat is dit fysiek zwaar! Wel even andere koek dan de Nederlandse deining.

Een beetje uithoudingsvermogen is meer dan welkom. Kom maar op met die longinhoud van Usain Bolt. Dus zeg maar hallo tegen die burpees en jumping jacks, maar bovenal, oefen vooral gewoon lekker op de plank! En vergeet niet, adem in adem uit, blijf rustig. It will all be fine!

Pssst, Kim surfde bij La Point Santa Teresa in het leuke surfdorpje Santa Teresa. Meer surfspots zien? Bekijk dan onze lijst van surfspots in Costa Rica.