Surfen in Costa Rica: hier kun je dat doen

Costa Rica staat al jaren op de kaart van de surfer, en het kleine land heeft twee kusten die bezaaid zijn met golven. Terwijl ervaren surfers uit de hele wereld naar Costa Rica komen om beroemde breaks zoals Witch’s Rock, Salsa Brava en Playa Hermosa te surfen, komen beginnende surfers massaal om te leren surfen. Waar kun je surfen in Costa Rica en hoe is het?

Beste surfspots Costa Rica

Als je nog nooit gesurft hebt en je wilt het proberen, dan heb je aan Costa Rica de ideale bestemming. Er zijn een paar hele goede surfstranden waarvan we de beste voor je hebben gebundeld.

De beste surfstranden in Costa Rica:

surfers Tamarindo

Playa Tamarindo: perfect voor de beginner

Tamarindo (door de locals Tamagringo genoemd door de vele backpackers) trekt al jaren de aandacht van surfers, zowel vanwege de golven als de relaxte sfeer.

Tamarindo is perfect voor de beginnende surfer die naast surfen ook wil genieten van het backpackersleven. Je kunt hier namelijk ongestoord surfen, chillen en uitgaan.

Tamarindo is een brede baai met in het midden een riviermonding. Aan het noordelijke uiteinde ligt Playa Grande, een uitstekende plek voor een strandvakantie en een beroemde broedplaats voor schildpadden.

Wil je op loopafstand van het strand en het nachtleven van Tamarindo verblijven? Dan raden wij Hotel in The Shade (adults only – jep dat is een ding in Costa Rica) aan. Toen wij er verbleven waren ze druk bezig met een zwembad, die inmiddels klaar moet zijn.

Playa Grande: grote golven

Naast Tamarino, gescheiden door een baai, ligt Playa Grande. Playa Grande bestaat uit twee verschillende gebieden. Het belangrijkste stuk van Playa Grande en het verborgen reservaat van de Palm Beach Estates. Beide spots hebben allebei ongelooflijk grote golven.

Als je een ontspannen plek wilt om te surfen voor je volgende vakantie, of de vervelende line-ups van het drukke Tamarindo wilt vermijden, dan raden we Playa Grande aan. Je kunt alsnog in Tamarindo verblijven en met je surfboard een boot naar Playa Grande nemen. Steek Estero de Playa Grande over met een boot (voor 1 dollar).

Playa Guiones

Tussen Tamarindo en Samara ligt Playa Guiones. Het mooie van Playa Guiones is dat zowel beginnende als gevorderde surfers golven kunnen vinden. De meer geavanceerde golven breken echt ver uit het strand, terwijl de meer beginnersvriendelijke golven dichter bij de kust komen. Je hoeft als beginnen surfers dus niet heel ver te peddelen. Fijn!

Het strand is ook groot, waardoor het heel gemakkelijk is om te spreiden en je eigen ruimte te zoeken om je vaardigheden te oefenen.

Playa Samara: schuimgolven voor beginners

Deze plek wordt door veel mensen genoemd als een surfspot, maar eerlijk is eerlijk: de golven zijn klein (schuim) en het strand ligt vol met hondenpoep. Wil je zelf een beetje aanmodderen met een gehuurd surfboard, dan kun je hier zeker wel een schuimgolf pakken. Ben je echt op zoek naar een surfbestemming (omdat je pro bent), dan zou ik deze plek voor het surfen overslaan. Overigens moet je Samara niet overslaan, het is namelijk wel een van de beste plekken om te relaxen vanwege het laid back sfeertje.

Samara

Meer lezen over Samara? Bekijk deze leuke dingen te doen in Samara Costa Rica.

Santa Teresa

Santa Teresa is een plek die de locals en expats het liefst geheim houden. En dat is niet gek. Er hangt hier een fijne sfeer. Ik kreeg het gevoel dat hier vooral backpackers zijn beland die nooit meer weggingen.

Santa Teresa is voor pro surfers de beste plek in Costa Rica om te surfen, vooral tussen mei en september. Ben je beginner, dan ga je waarschijnlijk met surfles richting Playa Hermosa, iets ten noordwesten van Santa Teresa.

Helaas is surfen afhankelijk van de swell. Onze surfles werd op de dag zelf in Santa Teresa afgezegd omdat wij als beginners/medior surfers te hoge golfen zouden moeten trotseren. Jammer!

Santa Teresa

Dominical

Tijdens je bezoek aan het zuidwesten moet je zeker een bezoek brengen aan Dominical. Dit kleine surfstadje heeft een gemoedelijke sfeer en voelt minder toeristisch aan dan bijvoorbeeld Manuel Antonio. 

Wij verbleven zelf in een prachtig eco hotel in de bergen, op zo’n 25 minuten rijden van Domincal.

Playa Cocles: surfen in de Caribische Zee

De breaks van Playa Cocles zijn zacht en leuk, perfect voor beginners. Ook is het hier niet druk waardoor je prima kunt leren surfen. Playa Cocles ligt in Puerto Viejo, een relaxte stad aan de Caraïbische Zee van Costa Rica.

Playa Cocles heeft een consistente break met zowel lefts als rights die dicht bij het strand breken. Als ze klein zijn, zijn de golven leuk en goed voor beginners. Als de swell groter wordt dan breekt een linkse van het eiland en bijna tot aan het strand.

Let op: wanneer de golven groot zijn, zijn er sterke stromingen.

Playa Cocles

Dit vind je misschien ook leuk

drone foto camper
Noorwegen

Tips voor het huren van een camper in Noorwegen

Landschap van de Kesch Trek
WandelenZwitserland

De Kesch trek, een van Zwitserland’s mooiste wandeltochten

Groningen centraal station
Nederland

Doen in Groningen stad: 16 activiteiten & bezienswaardigheden

Nederland

13x bijzonder overnachten in de natuur

kolibrietuin Monteverde
Costa Rica

Tips voor Monteverde Costa Rica

Verenigde Staten

New York: dit zijn de leukste wijken om te verblijven